Jurilovca - Visina - Lunca - Ceamurlia de Jos - Baia - Mihai Viteazu - Sinoe - Istria - Sacele - Vadu - Plaja Vadu
Plaja Vadu - Vadu - Corbu - Plaja Corbu - Corbu - Navodari - Mamaia Sat
Mamaia Sat - Mamaia - Constanta
Judetul Tulcea, Judetul Constanta, Romania
17 - 19 august 2013 / distanta parcursa: +170 km
Dobrogea. Judetul Tulcea si judetul Constanta. Din Jurilovca pana in Constanta, prin Ceamurlia de Jos, Sinoe, Istria, Vadu, Corbu, Navodari si statiunea Mamaia. Dealuri. Istorie. Cetatea Histria. Luna august. Cer senin si soare puternic. Drumuri libere. Plaja Vadu. Plaja Corbu. Marea Neagra. Litoral. Plaja. Oameni si locuri.
In continuare, cu harta. Alte locuri de vazut si revazut. Cetatea Histria, Plaja Vadu si Plaja Corbu, statiunea Mamaia si Constanta. Traseul cu bicicleta prin Dobrogea continua din Jurilovca si ajunge la Constanta: Jurilovca - Visina - Lunca - Ceamurlia de Jos - Baia - Mihai Viteazu - Sinoe - Istria - Sacele - Vadu - Plaja Vadu - Vadu - Corbu - Plaja Corbu - Corbu - Navodari - Mamaia Sat - Mamaia - Constanta, parcurs in trei etape.
In prima zi: am mers din Jurilova, pe DJ 222, prin Visina, Lunca, Ceamurlia de Jos, Baia, pe DN 22 / E87 spre Mihai Viteazu, pe DJ 226 prin Sinoe, Istria, pe DJ 226a spre Cetatea Histria, Sacele si Vadu, pana la Plaja Vadu. Pe Plaja Vadu, pe malul Marii Negre, am pus cortul.
In a doua zi: am pornit de la Plaja Vadu, spre Vadu, pe DJ 226 prin Corbu si Navodari, apoi pe DC86 pana in Mamaia Sat. Am pus cortul intr-unul dintre campingurile din nordul statiunii Mamaia, in Camping S.
In a treia zi: am plecat din Mamaia Sat, pe DC 86 pana in statiunea Mamaia, de unde am continuat pe faleza pana la Satul de Vacanta din Mamaia, apoi am vizitat zona Portului Tomis si Faleza din Constanta. Dupa-amiaza am luat trenul RE2802 spre Bucuresti.
17 august 2013 / Jurilovca - Ceamurlia de Jos - Mihai Viteazu - Sinoe - Istria - Vadu - Plaja Vadu
Jurilovca, Judetul Tulcea
Din Jurilovca am plecat destul de devreme. Urma un drum lung si dificil din cauza caldurii. Zi de august. Soare mult. Drum bun. Soare bland de dimineata din spate. Stoluri de grauri. Sate dobrogene. Visina. Lunca. Ceamurlia de Jos.
Visina, Judetul Tulcea
Lunca, Judetul Tulcea
Ceamurlia de Jos, Judetul Tulcea
Vazusem pe harta ca exista un drum care leaga direct Ceamurlia de Jos de Baia. Am gasit si indicatorul rutier. Voiam sa evitam cat de mult traficul auto de pe drumul european E87.
Baia, Judetul Tulcea
Judetul Tulcea - Judetul Constanta
Portiunea de drum care trece din Judetul Tulcea in Judetul Constanta, E87, a fost poate cea mai grea parte a zilei. Obositoare valuri de masini si TIR-uri in viteza. Pana la indicatorul spre Mihai Viteazu.
Mihai Viteazu, Judetul Constanta
In Mihai Viteazu am facut un popas la o terasa. Prima terasa ivita in cale. Umbra. Cafea. Mersul trenurilor pe ruta Medgidia - Tulcea. Zgomot de automotor.
Sinoe, Judetul Constanta
Istria, Judetul Constanta
Istria s-a numit Caranasuf, Nasuf cel Negru, Nasuf fiind cel care a intemeiat satul. Dupa Razboiului Crimeei, trupele rusesti in retragere au luat multe familii pe care le-au asezat in Bucovina. Multi oameni s-au intors in sat, fiind numiti bucovineni, iar pentru scurt timp satul a avut chiar numele Bucovina.
Cetatea Histria
Situl arheologic Cetatea Histria si Muzeul de Arheologie Histria
Cetatea Histria, cetatea greceasca, construita de colonistii greci din Milet, este cel mai vechi oras atestat documentar din Romania. Numele Histria, Istria in limba greaca, provine de la numele Fluviului Istros, asa cum era numita Dunarea de catre greci. Ruinele cetatii se afla pe malul Lacului Sinoe, parte a complexului lagunar Razelm - Sinoe. In antichitate Lacul Sinoe era un golf deschis la Marea Neagra.
In anii '20 a fost construit primul muzeu arheologic de la Histria, in timpul lui Vasile Parvan. Actualul Muzeul de Arheologie Histria a fost construit in anul 1982. In expozitie sunt prezente piese de arheologie greaca, romana si bizantina de la Histria si din imprejurimi: amfore, vase ceramice, opaite, podoabe, basoreliefuri.
Am platit biletele, am lasat bicicletele in curte si am intrat Muzeul de Arheologie Histria. Apoi, ne-am plimbat prin Situl arheologic Cetatea Histria pana pe malul Lacului Sinoe.
Sacele, Judetul Constanta
Soare puternic si profil deluros al drumului. In Sacele am facut inca un popas pe marginea drumului, la umbra.
Am continuat spre Comuna Corbu. Un indicator mai greu vizibil arata satul Vadu spre stanga. Drum intins. Un cimitir. Orizontul. Marea Neagra.
Vadu, Judetul Constanta
Satul Vadu se afla in apropierea Marii Negre si a sistemului lagunar Razim - Sinoe. In trecut, Vadu s-a numit Caraharman dupa numele unei cetati medievala, Cetatea Karaharman.
La marginea satului este o (fosta) intreprindere. Intreprinderea de Metale Rare a fost construita pentru obtinerea titanului si a zirconiului din nisipul existent in Grindul Chituc. Se spune ca zona Grindul Chituc ar fi radioactiva, iar ca acea Cetate Karaharman ar fi ori in curtea Intreprinderii de Metale Rare, ori intreprinderea a fost construita peste ruinele cetatii.
Drumul din Vadu pana la Plaja Vadu este in prima parte pe placi de beton cu santuri transversale si gropi din loc in loc. Masini din cand in cand. Multe totusi. Apoi, se continua pe nisip, partial tare, partial afanat si inselator, dar interesant de parcurs.
Plaja Vadu, Marea Neagra
Am gasit un loc la intamplare la marginea plajei. Multe masini si multe corturi in lungul plajei. Cort instalat. Vant puternic. Dupa-amiaza pe malul Marii Negre. Baie. Valuri mari. Seara placuta. Liniste. Sunetul marii. Masa de seara. Cer senin, instelat. Luna. Noapte luminoasa.
Jurilovca - Visina - Lunca - Ceamurlia de Jos - Baia
Mihai Viteazu - Sinoe - Istria - Cetatea Histria
Sacele - Vadu - Plaja Vadu
Judetul Tulcea, Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 91.8 km
Timp total: 5 ore si 21 minute
Viteza medie: 17.1 km/h
Viteza maxima: 44.1 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 17 august 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500 / Nikon Coolpix P7000
18 august 2013 / Plaja Vadu - Vadu - Corbu - Plaja Corbu - Corbu - Navodari - Mamaia Sat
Plaja Vadu, Marea Neagra
Dupa o noapte cu adevarat odihnitoare, ne-am strans lucrurile si am pornit mai departe, spre unul dintre camping-urile de langa Mamaia. Drumul de nisip, umed de dimineata, mult mai usor de parcurs. In Vadu am oprit totusi la o carciuma pentru cafeaua de dimineata. Cafea la ibric.
Vadu, Judetul Constanta
Corbu, Judetul Constanta
Cu toate ca initial voiam doar sa trecem prin Corbu, pentru ca am mai fost acolo, am facut totusi stanga si am mers pentru o baie si la Plaja Corbu. Aceeasi imagine. Foarte multe masini pe drumul de acces, drum industrial din placi de beton. Apoi, un drum nemodernizat, mult praf alb ridicat de masini. Plaja aglomerata. Corturi la capete.
Plaja Corbu, Marea Neagra
Corbu, Judetul Constanta
Navodari, Judetul Constanta
Cum traficul auto era intens si obositor, am preferat sa mergem pe o pista de biciclete de langa Combinatul Petromidia Navodari.
Tabara de copii Navodari, Judetul Constanta
Dupa oprirea pentru masa de pranz si limonada rece, am mers mai departe spre Mamaia si am oprit la primul camping vazut.
Mamaia Sat, Camping S, Navodari, Judetul Constanta
Am oprit la Camping S. Si, desi am crezut ca va fi un loc agitat si zgomotos, atmosfera generala in camping era placuta si linistita. Am gasit un loc sub o salcie, am montat cortul si am legat bicicletele de copac, dupa care am petrecut toata dupa-amiaza la plaja.
Pe seara, cand tantarii si-au facut simtita prezenta, am iesit la o plimbare lunga pe malul marii. Puternica lumina lunii. Luminile din Mamaia. Valuri mici. Noapte calma.
Plaja Vadu - Vadu - Corbu - Plaja Corbu
Corbu - Navodari - Mamaia Sat
Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 46.0 km
Timp total: 3 ore si 2 minute
Viteza medie: 15.3 km/h
Viteza maxima: 38.6 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 18 august 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500 / Nikon Coolpix P7000
19 august 2013 / Mamaia Sat - Mamaia - Constanta
In ultima zi a calatoriei am plecat mai tarziu. O plimbare prin Statiunea Mamaia. Pe faleza. Opriri din loc in loc. Comparatii. Cum era si cum este acum. Plaja plina de sezlonguri si umbrele. Contraste. De la un capat la altul. O terasa. Cafea. Cazinoul din Mamaia. Pontonul vechi din Mamaia. Teatrul de Vara. Vila Nr. 1, Radio Vacanta. Satul de Vacanta din Mamaia. Lacul Tabacariei. Odata ajunsi in Constanta, am mers spre zona portului, spre Centrul Istoric, apoi pe Faleza si Portul Turistic din Constanta. Am petrecut un timp pe Plaja Modern inainte de a ne indrepta spre Gara.
Mamaia Sat, Navodari, Judetul Constanta
Statiunea Mamaia, Judetul Constanta
Constanta, Judetul Constanta
Centrul Istoric, Constanta
Faleza si Portul Turistic Tomis, Constanta
Plaja Modern, Constanta
Mamaia Sat - Mamaia - Constanta
Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 37.0 km
Timp total: 3 ore si 31 minute
Viteza medie: 10.5 km/h
Viteza maxima: 24.9 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 19 august 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500
Gara. Peron foarte aglomerat. Un tren care a plecat. Asteptare. Trenul Regio Express RE 2802. Multe vagoane. Spatiu suficient pentru biciclete la un capat de vagon. Constanta. Valu lui Traian. Murfatlar. Basarabi. Poarta Alba. Dorobantu. Medgidia. Cernavoda Pod. Fetesti. Bucuresti Nord. Drum bun!
|