Carta - Cartisoara - Muntii Fagaras via Transfagarasan DN 7C nord - Balea Cascada - Balea Lac
Judetul Sibiu, Romania / 13 august 2016 / distanta parcursa: +40 km
Transfagarasan. Partea de nord. Judetul Sibiu. Din Carta si Cartisoara, pana la sus, la Balea Lac. Zi de vara, nu foarte calduroasa, chiar placuta. Intr-un weekend prelungit foarte aglomerat acolo unde sunt locuri de vazut in toata tara. O dorinta mai veche, nu de a parcurge Transfagarasanul pe bicicleta, ci de a sta o noapte sus la Balea.
Prognoza favorabila. Bagaje putine. Fara cort. Doar sacii de dormit. Vineri noaptea. Plecare. 12 august, 23:00. Bucuresti. Gara de Nord. Bilete de tren si bilete pentru biciclete. Tren de noapte. CFR Calatori. Inter Regio / Regio Expres. IR 1922. Pana la Talmaciu. Sambata dimineata. Ora 8. Gara Talmaciu. O cafea. Schimb de tren. Regio 2512. Pana la Carta Hc. Ora 9.
Traseul cu bicicleta incepe din Carta, dupa o scurta trecere pe la Manastirea Cisterciana de la Carta. Din Carta, pe drumul judetean DJ 105D se ajunge la drumul european / national E68 / DN1 intre Arpasu de Sus si Scoreiu, iar dupa aproximativ un kilometru pe E68 se se vireaza stanga spre Cartisoara pe drumul national DN 7C. Transfagarasan. Pana in Cartisoara urcarea este usoara, cu trafic auto destul de intens, urmand ca panta sa devina mai accentuata spre Balea Cascada. Aglomeratie. Urcare sustinuta. Scurte pauze. Poze. Apa. Mancare. Fara graba. Padure. Umbra si racoare. Poarta Genistilor. Vedere spre Cascada Balea. Conifere. Poarta Intalnirii. Drum. Serpentine. Ceata sus la Balea. Caderi de apa. Turme de oi. Biciclisti pe urcare. Biciclisti pe coborare. Motociclisti pe contrasens. Coloana de masini pe cativa kilometri pana sus. Balea Lac. Un fel de balci intr-o parcare plina ochi. Lacul Balea. O cafea, la apus, la Cabana Paltinu. Noaptea la priciuri, la Refugiul Salvamont Balea.
Multumiri pentru gazduire salvamontistilor voluntari de la Refugiul Salvamont Balea si, bineinteles, echipei B&B pentru sprijin.
Gara de Nord, Bucuresti
Talmaciu, Judetul Sibiu
Carta, Judetul Sibiu
Carta sau, mai demult, Carta Saseasca (Kierz sau Kierts in dialectul sasesc, Kerz in germana insemnand candela sau lumanare, Kerc in maghiara) este un sat din Transilvania, Tara Fagarasului, pe malul stang al raului Olt.
Manastirea Cisterciana de la Carta, Carta, Judetul Sibiu
Manastirea din Carta a fost un asezamant monahal cistercian in Evul Mediu, mansstire filiala a Abatiei Igris. Infiintarea manastirii de la Carta, din Tara Fagarasului, a fost datata in anul 1202, in timpul regelui Emeric. Apoi, regele Andrei al II-lea al Ungariei a prevazut anumite privilegii pentru acest asezamant. Regele Matei Corvin a desfiintat manastirea in anul 1474, iar bunurile ei le-a transferat Bisericii Prepoziturii din Sibiu. Ansambul manastirii se afla in stare de ruina. Manastirea cisterciana Carta a avut un rol important in istoria politica, economica si culturala a Transilvaniei medievale (mai multe informatii).
Cartisoara, Judetul Sibiu
Satul Cartisoara, cunoscut si sub numele de Carta Romana a fost populat din evul mediu timpuriu si pana in prezent predominant de romani, spre deosebire de Carta - Carta Saseasca.
Cartisoara este locul de nastere al lui Gheorghe Cartan (1849 - 1911), cunoscut sub numele Badea Cartan, iar Muzeul Etnografic si Memorial Badea Cartan prezinta obiecte ce i-au apartinut.
TRANSFAGARASAN - DN 7C
Transfagarasan sau drumul national DN7C are o lungime de 151 km. Transfagarasanul, un drum strategic de legatura intre Pitesti si Sibiu, traverseaza Muntii Fagaras pe axa nord-sud, portiunea dintre barajul Vidraru pana la Cartisoara trece printr-o zona montana de altitudine mare si a fost construita in perioada anilor 1970 - 1974 la initiativa lui Nicolae Ceausescu.
Balea Cascada, Transfagarasan, Muntii Fagaras
Monument Poarta Genistilor, Transfagarasan, Muntii Fagaras
La cota 1200 este monumentul Poarta Genistilor, un colt de stanca pe care este o placa cu textul "Infruntand greutati deosebite, trupele de geniu ale Armatei Romaniei au deschis drumul Transfagarasan, strapungand aceasta zona in martie 1971. In amintirea evenimentului, bravii genisti, care s-au dovedit mai tari decat stanca, au denumit acest loc POARTA GENISTILOR".
Cascada Balea, Muntii Fagaras
Cascada Balea (sau Urlatoarea Balei) este o cascada din Muntii Fagaras, situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, la peste 1200 de metri altitudine. Cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte din Romania, cu o cadere de peste 60 de metri.
Monument Poarta Intalnirii, Transfagarasan, Muntii Fagaras
La cota 1600 este Poarta Intalnirii, un monument pe a carui placa este textul "In aceasta zona s-au intalnit in ziua de 16 august 1971 doua subunitati de geniu care lucrau la deschiderea drumului Transfagarasan din sensuri opuse. In amintirea evenimentului, bravii genisti au denumit acest loc POARTA INTALNIRII".
Balea Lac, Transfagarasan, Muntii Fagaras
Lacul Balea, Muntii Fagaras
Lacul Balea este un lac glaciar aflat la o altitudine de 2040 de metri in Muntii Fagaras. Inca din anul 1932 Lacul Balea si o importanta suprafata din jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica.
|
|
Carta - Cartisoara
Muntii Fagaras via
Transfagarasan DN 7C nord
Balea Cascada - Balea Lac
Judetul Sibiu, Romania
Distanta totala parcursa: 43.7 km
Timp total: 4 ore si 48 minute
Viteza medie: 9.1 km/h
Viteza maxima: 30.3 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 13 august 2016
aparat foto Olympus Stylus TG-850
|
|