Sibiu - Cisnadioara - Rezervatia Naturala Calcarele Cretacice din Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu
Judetul Sibiu, Romania / distanta parcursa: +25 km
1 ianuarie 2014 / zile vacanta iarna 2013-2014
Transilvania. Sibiu. Traseu cu bicicleta. Vreme buna. Prima zi a anului 2014. Dimineata. Pacla alba. Pregatiri de drum. Rasarit timid de soare. Sibiu - Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu. Locuri de vazut. Biserici fortificate. Istorie. Monumente. Calcarele Cretacice. Piatra Broastei. Ultima zi din scurta vacanta de iarna 2013 - 2014. Multumiri Teia si George!
1 ianuarie 2014
Sibiu - Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu
Traseul cu bicicleta incepe din zona Parcul Sub Arini / Valea Aurie din Sibiu (vezi harta pe bikemap.net).
Iesirea din Sibiu se face pe drumul judetean DJ 106A, Calea Dumbravii, spre Rasinari. Drumul trece prin Padurea Dumbrava, pe langa Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA. Se merge pe sosea, in paralel cu vechea linie de tramvai electric Rasinari - Sibiu - Rasinari, pana la intersectia cu drumul spre Cisnadioara. Se continua pe drumul judetean DJ 106D, in urcare, peste Dealul Cucului. Iar, dupa o frumoasa coborare, se ajunge in Cisnadioara. Satul sasesc. Biserica Evanghelica din Cisnadioara. Pe Strada Valea Argintului si, apoi, pe un drum nemodernizat, se ajunge la Rezervatia Naturala Calcarele Cretacice din Cisnadioara, loc cunoscut si sub denumirea de Piatra Broastei datorita formei de amfibian a formatiunii calcaroase de acolo. Sus, pe Dealul Sfantul Mihail, este Biserica Fortificata sau Cetatea Cisnadioara, o cetate taraneasca.
Mai departe se merge pe acelasi drum judetean DJ 106D spre Cisnadie. O portiune linistita. Pomi fructiferi. Lacul Cisnadie. Insula. Orasul. Biserica Evanghelica Fortificata din Cisnadie. Piata Revolutiei. Strada Cindrelului. Strada Sibiului. Inapoi spre Sibiu se merge pe drumul judetean DJ 106C, un drum cu urcari si coborari blande, iar intrarea in oras se face pe Calea Cisnadiei.
Sibiu / Hermannstadt, Judetul Sibiu
Dealul Cucului
Cisnadioara / Michelsberg, Judetul Sibiu
Biserica Evanghelica din Cisnadioara
In Biserica Evanghelica din Cisnadioara, o constructie in stil baroc, este cea mai veche orga cu tuburi functionala din Transilvania.
Rezervatia Naturala Calcarele Cretacice din Cisnadioara / Piatra Broastei
Dupa aproximativ un kilometru de mers spre sud-vest, pe Valea Argintului, se ajunge la Piatra Broastei. Calcarele Cretacice de la Cisnadioara, un monument al naturii de tip paleontologic.
Stanca modelata in timp prin eroziune are peste 65 milioane de ani si este formata din calcare cretacice si contine resturi fosile de moluste, corali si pesti, precum si sisturi cristaline.
Pe Dealul Sfantului Mihail este Cetatea Cisnadioara. Biserica Fortificata din Cisnadioara. Un monument istoric si de arhitectura din secolul al XIII-lea, semnificativ pentru arta romanica din Transilvania, iar biserica face parte din seria bazilicilor de ispiratie renana din zona Sibiului, precum cele din Cisnadie sau Ocna Sibiului.
Cisnadie / Heltau, Judetul Sibiu
Cisnadie este un mic oras sasesc, asezare formata de colonistii germani chemati in tara de Regele Geza al II-lea al Ungariei pentru a apara granitele regatului impotriva cumanilor, pecenegilor si tatarilor.
Biserica Evanghelica Fortificata din Cisnadie
Biserica Evanghelica din Cisnadie are hramul Sfanta Walpurga si a fost construita la inceputul secolului al XIII-lea in stil gotic tarziu, ca o bazilica romanica cu trei nave.
Biserica are trei centuri de ziduri pentru aparare, turnuri si bastioane, construite din piatra si caramida. Turnul Clopotnitei a fost primul turn cu ceas din Transilvania. Mai mult, in anul 1795 s-a instalat pe Turnul Clopotnitei si primul paratraznet din Transilvania, un paratraznet realizat din cupru dupa o idee a lui Johann Albert Heinrich Reimarus din Hamburg.
Dintre turnurile fortificatiei mai exista Turnul Paznicului, Turnul Primariei, Turnul Slaninei, Turnul Faurilor de Seceri, Turnul Scolii si un turn aflat in curtea parohiala.
Cisnadie era cunoscut mai demult pentru industria textila si covoare. In Muzeul Industriei Textile Cisnadie sunt expuse steaguri ale breslei postavarilor, utilaje manuale si unelte de prelucrare a lanii, razboaie de tesut, dar si diferite modele de covoare.
Sibiu / Hermannstadt, Judetul Sibiu
Sibiu - Cisnadioara - Calcarele Cretacice / Piatra Broastei
Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu
Judetul Sibiu, Romania
Distanta totala parcursa: 26.9 km
Timp total: 2 ore si 7 minute
Viteza medie: 12.7 km/h
Viteza maxima: 44.6 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 1 ianuarie 2014
aparat foto Pentax Optio RS 1500
Traseul cu bicicleta Sibiu - Cisnadioara - Cisnadie - Sibiu s-a incheiat in Valea Aurie / Parcul Sub Arini din Sibiu. Un traseu scurt si placut, parcurs in asa fel incat sa mai avem timp de o plimbare prin centrul Sibiului inainte de plecarea spre Bucuresti. Piata Mare. Piata Mica. Union. Podul Minciunilor.
Gara Sibiu. Trenul IR 1622 Sibiu - Bucuresti Nord. In departare, Muntii Fagaras. Valea Oltului. Brasov. Valea Prahovei. Colindatori. 1 ianuarie 2014. Sorcova. CFR. Seara in Bucuresti. Multumiri Teia si George!
|