Lepsa - Gresu - Ojdula - Hilib - Ghelinta - Harale - Zabala - Pava - Covasna
Covasna - Chiurus - Papauti - Zagon - Barcani - Intorsura Buzaului
Bradet - Teliu - Budila - Carpinis - Tarlungeni - Brasov
Judetul Vrancea, Judetul Covasna, Judetul Brasov, Romania
6 - 7 octombrie 2013 / distanta parcursa: +150 km
Muntii Vrancei. Moldova. Depresiunea Targu Secuiesc. Transilvania. Depresiunea Intorsura Buzaului. Pana in Brasov. Din Lepsa pana in Brasov prin Covasna. Toamna cu zapada. In doua zile. Continuarea traseului propus de
Alex / alexboia.net, Lepsa - Covasna - Intorsura Buzaului - Brasov. Locuri noi, oameni. Timp frumos. Soare, ceata matinala, culori.
In prima zi am pornit din Lepsa spre Covasna, trecerea din Moldova spre Transilvania. Dimineata am mers putin pe drumul national DN 2D spre Focsani, pana la intrarea in Cheile Tisitei, am lasat bicicletele in padure si am facut o scurta drumetie prin Rezevatia Naturala Cheile Tisitei. Revenind, traseul cu bicicleta incepe din Lepsa, pe drumul national DN 2D, spre Gresu, urca prin Parcul Natural Putna-Vrancea, din Judetul Vrancea in Judetul Covasna, pana in Ojdula. Drumul este partial asfaltat, insa pe coborarea spre Ojdula, prin Padurea Novas si Padurea Ojdula, arata ca un drum forestier, cu serpentine, lat si accidentat. In Ojdula am facut un popas unde am hotarat sa raman peste noapte in Covasna, astfel incat Alex si Bogdan sa continue in ritm sustinut pana in Brasov. Din Ojdula am continuat spre Hilib, apoi pe drumul comunal DC 7 spre Ghelinta, prin Harale si Zabala, apoi am intrat pe drumul judetean DJ 121 pana in Covasna. Multumiri Bogdan si Alex!
In a doua zi am continuat traseul cu bicicleta din Covasna pana in Brasov. Am pornit dimineata devreme din Covasna spre Chiurus, pe drumul national DN 13E, apoi prin Papauti, Zagon si Barcani. De la iesirea din Zagon pana la intrarea in Barcani drumul nu era asfaltat, dar era in stare buna, perfect practicabil cu bicicleta. Mai departe, tot pe DN 13E, se ajunge in Intorsura Buzaului, apoi se merge pe drumul national DN 10 spre Bradet, trecand din Judetul Covasna in Judetul Brasov. Pana in Teliu se continua pe DN 10, apoi se merge pe drumul judetean DJ 103B prin Budila spre Tarlungeni, iar pe drumul judetean DJ 103A se ajunge in Brasov.
6 octombrie 2013 / Lepsa - Gresu - Ojdula - Hilib - Ghelinta - Harale - Zabala - Covasna
Lepsa - Gresu - Ojdula - Hilib - Ghelinta - Harale - Zabala - Pava - Covasna
Judetul Vrancea, Judetul Covasna, Romania
Lepsa, Judetul Vrancea
Duminica. 7:30. Multumiri gazdei noastre. Frig si soare. Dimineata devreme, cu bicicletele inghetate si probleme cu schimbatoarele, am plecat spre Cheile Tisitei pentru o scurta drumetie intr-un decor natural semi-salbatic.
Drumetie prin Cheile Tisitei / Rezervatia Naturala Cheile Tisitei, Muntii Vrancei
Prin Cheile Tisitei am fost acum cativa ani, in vara lui 2008, dar, cu siguranta, toamna ofera un aspect cromatic mult mai frumos zonei. Rezervatia Forestiera si Geologica Cheile Tisitei. Dar si zona de protectie a carnivorelor mari: ursi, lupi si rasi. Programul de vizitare incepe de la ora 8 si costa 3 lei, insa nu era nimeni acolo, nici cand am ajuns si nici la plecare.
Un drum lung prin Muntii Vrancei, prin Cheile Tisitei, strabatut in trecut de o cale ferata pentru exploatarile forestiere, o infrastructura din care a ramas terasamentul, cateva poduri din beton si tuneluri.
Vaile au aspect de canion, usor de parcurs pe fostul terasament de cale ferata si cu portiuni mai dificile cu lanturi pe stanca, podete din lemn si scari.
Ne-am intors la intrarea in rezervatie, ne-am luat bicicletele si, dupa cateva interventii tehnice, ne-am indreptat spre Lepsa.
Lepsa, Judetul Vrancea
Gresu, Judetul Vrancea
Parcul Natural Putna-Vrancea, Judetul Vrancea
Pasul Musat, Judetul Vrancea - Judetul Covasna
Ojdula / Ozsdola, Judetul Covasna
Satul Ojdula se afla in Depresiunea Targu Secuiesc, la poalele Muntilor Vrancei, in partea de est a Judetului Covasna.
Hilib, Judetul Covasna
Ghelinta / Gelence, Judetul Covasna
Harale / Haraly, Judetul Covasna
Satul Harale este cunoscut ca satul dogarilor. La intrarea in sat este Biserica Romano-Catolica.
Zabala / Zabola, Judetul Covasna
Covasna / Kovaszna, Judetul Covasna
Numele Covasna provine de la cuvantul slav "cvaz", insemnand "acrisor", facand referire la gustul apelor minerale din zona. Pentru ca se afla intr-o zona cu activitate vulcanica in trecut, Covasna este cunoscuta pentru apele minerale. De altfel, Covasna este o importanta statiune balneo-climaterica pentru tratarea afectiunilor cardio-vasculare.
Dupa o scurta cautare, din poarta in poarta, am gasit o pensiune cu preturi rezonabile, aproape de Centru si Parcul Covasna, pe malul Paraului Covasna. Bicicleta legata in curte. O ciorba calda. Timp pentru relaxare. Noapte friguroasa.
Lepsa - Gresu - Ojdula - Hilib - Ghelinta
Harale - Zabala - Pava - Covasna
Judetul Vrancea, Judetul Covasna, Romania
Distanta totala parcursa: 77.8 km
Timp total: 5 ore si 7 minute
Viteza medie: 15.2 km/h
Viteza maxima: 50.5 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 6 octombrie 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500
7 octombrie 2013 / Covasna - Intorsura Buzaului - Brasov
Covasna - Chiurus - Zagon - Barcani - Intorsura Buzaului - Bradet - Teliu - Budila - Tarlungeni - Brasov
Judetul Covasna, Judetul Brasov, Romania
Covasna / Kovaszna, Judetul Covasna
Chiurus / Csomakoros, Judetul Covasna
Rasarit de soare. Valuri de ceata. O ceata deasa si laptoasa. Colorata. Pe drum. Pe dealuri. In vale. De jur-imprejur. Un fenomen spectaculos.
Papauti / Papolc, Judetul Covasna
Zagon, Judetul Covasna
In Zagon am facut un popas pentru o cafea calda. La o intersectie de drumuri. Apoi am mers mai departe spre Barcani, pe un drum prin padure, fara asfalt, o urcare cu serpentine si o coborare in mare viteza.
Barcani / Zagonbarkany, Judetul Covasna
Intorsura Buzaului, Judetul Covasna
Judetul Covasna - Judetul Brasov
Teliu / Kretzbrich, Judetul Brasov
In apropiere de Halta Poiana Florilor sunt trei tuneluri, cel mai lung tunel de cale ferata din tara, si un viaduct impresionant, un viaduct construit in anul 1933, peste sosea.
Budila / Budille, Judetul Brasov
Castelul Beldy Ladislau, Budila, Judetul Brasov
Palatul a fost construit in stil eclectic, in anul 1731, si era decorat decorat cu arce, coloane, frontoane, nise cu statui si cornise.
Parcul are alei si copaci, canale cu apa, iar in spatele castelului este o fantana arteziana.
Castelul a apartinut grofului Beldy Ladislau, un latifundiar maghiar, titlul fiind echivalent cu cel al unui conte. Familia lui Beldy Ladislau a trait la castel pana in anii 1940.
Proprietatea a fost vanduta Amiralului Inginer Barbu Pantazi, dar a fost ulterior nationalizata. De-a lungul timpului Castelul Beldy Ladislau a fost tabara de pionieri, scoala generala, iar astazi este sediu al Primariei Budila.
Tarlungeni / Tatrang, Judetul Brasov
Brasov / Kronstadt, Judetul Brasov
In Brasov, la gara, am ajuns la timp pentru trenul Regio R3006 spre Bucuresti. Plecarea la 14:30, oprire pe parcurs, inainte de Predeal, 50 de minute intarziere in Azuga, sosire la timp in Bucuresti. Final de calatorie peste munti si dealuri, din Moldova si Transilvania, prin locuri pitoresti din Romania.
Covasna - Chiurus - Papauti - Zagon - Barcani
Intorsura Buzaului - Bradet - Teliu - Budila
Carpinis - Tarlungeni - Brasov
Judetul Covasna, Judetul Brasov, Romania
Distanta totala parcursa: 78.5 km
Timp total: 4 ore si 37 minute
Viteza medie: 17.0 km/h
Viteza maxima: 46.6 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 7 octombrie 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|