Cernavoda - Seimeni - Dunarea - Capidava - Baltagesti - Galbiori - Pantelimon
Mireasa - Targusor - Mihail Kogalniceanu - Cuza Voda - Medgidia
Cetatea Capidava si Cetatea Ulmetum, Podisul Casimcea
Judetul Constanta, Romania / 14 iunie 2015 / distanta parcursa: +110 km
Luna iunie. Zi de vara. O tura cu bicicletele prin Dobrogea. Rasarit de soare. Cetatea Capidava. Verde. Eoliene. Maci. Podisul Casimcea. Cetatea Ulmetum. Dealuri si plaiuri dobrogene. Traseu propus de Bogdan (Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro).
Sambata spre duminica noapte. Ora 3. Am plecat din Bucuresti, din Gara de Nord, cu trenul CFR Regio Expres 2801 Sibiu - Mangalia, pana la Cernavoda Pod. Bilete dus-intors Bucuresti Nord - Cernavoda Pod. Am observat schimbari si conditii la emiterea biletelor pentru biciclete la trenurile de rang Regio. Discutii pentru biletele pentru biciclete. Vagoane cu etaj. In tren, rotile din fata demontate. Traseul initial trebuia sa fie o bucla cu plecare si intoarcere in Cernavoda. Pe parcurs am modificat tura si am ajuns in Medgidia destul de devreme. Spre Bucuresti am luat trenul CFR Regio 8004 Medgidia - Bucuresti Nord. Schimbat bilete si luat bilete pentru biciclete. Tren aglomerat. Vagoane cu etaj. Coji de seminte intre oameni, culori si povesti de seara. O seara furtunoasa.
Traseul cu bicicleta prin Dobrogea (judetul Constanta) incepe din Cernavoda. Cand se ingana noaptea cu ziua. In zorii zilei. De la Gara Cernavoda Pod se merge spre Seimeni, ori prin centrul orasului Cernavoda urmand Strada Seimeni, ori tinand aproape de malul Dunarii, pe soseaua de centura, pana se ajunge la drumul judetean DJ 223. Pe DJ 223 se ajunge in Seimeni, trecand de Complexul Domneasca si Lacul Domneasca, urmand apoi Dunarea, pe malul Dunarii. Mai departe, drumul ajunge in Capidava, trecand chiar pe langa ruine. Cetatea Capidava si situl arheologic. Scurt popas. Din Capidava se face cale intoarsa pe DJ 223 pana dupa Manastirea Capidava (Sfintii Epictet si Astion) si se intra pe drumul comunal DC 65 spre Baltagesti. Podisul Casimcei / Casimcea. Scurt popas. Din Baltagesti, se iese pe drumul judetean DJ 224 si se intra apoi pe drumul comunal DC 66 care ajunge in Galbiori. Din Galbiori, pe drumul national DN 2A (E60) spre Crucea si Harsova, se continua pana la intersectia cu drumul judetean DJ 226B. Pe DJ 226B, prin Podisul Casimcei, se ajunge in localitatea Pantelimon. Scurt popas. Cetatea Ulmetum. Din Pantelimon, pe drumul judetean DJ 225, se ajunge in localitatea Mireasa si, apoi, in localitatea Targusor, pe langa eoliene. Din Targusor se continua pe drumul judetean DJ 222 spre Mihail Kogalniceanu. Canicula. Scurt popas la primul magazin alimentar intalnit. Din localitatea Mihail Kogalniceanu, ramanand pe DJ 222, dupa o succesiune de dealuri, se ajunge in Cuza Voda. Dupa inca vreo 2 kilometri se ajunge in Medgidia, intrand prin zona industriala si pe langa siloz pentru a ajunge la Gara Medgidia, punctul final al traseului cu bicicleta.
Cernavoda, Judetul Constanta
Seimeni, Judetul Constanta
Dunarea, Judetul Constanta
Capidava, Judetul Constanta
Cetatea Capidava
La Capidava a fost un centru fortificat geto-dac, apoi un castru roman cu rol important in strategia de aparare a Dunarii in timpul Imperiului Roman.
Pentru pregatirea razboaielor daco-romane, Imparatul Traian a construit cu detasamente formate de Legiunea V Macedonica de la Troesmis si Legiunea XI Claudia de la Durostorum un fort pe stanca de la Capidava.
Cetatea Capidava a fost distrusa de goti in secolul III, recontruita in secolul urmator, ulterior schimbandu-si destinatia si devenind centru episcopal. In secolele IV - VI se atesta o unitate de cavalerie - Cuneus equitum Solensium, fortul fiind parasit dupa invazia cutrigurilor (559).
Dupa retragerea romano-bizantina din Dobrogea (in jurul anului 600), Capidava a fost recladita de bizantini in secolul X, insa incendiul provocat de pecenegi in anul 1036 a dus la abandonarea definitiva a cetatii.
Pentru mai multe informatii despre Cetatea Capidava si situl arheologic Capidava vizitati www.capidava.ro.
Baltagesti, Judetul Constanta
Galbiori, Judetul Constanta
Pantelimon, Judetul Constanta
Cetatea Ulmetum
Ruinele Castrului roman Ulmetum au fost descoperite in partea de est a satului Pantelimon din judetul Constanta, primele sapaturi arheologice au fost facute de Vasile Parvan si echipa sa incepand cu anul 1911. Numele cetatii, Ulmetum, inseamna "padure de ulmi" (latina).
La Ulmetum au fost gasite vestigii din Epoca Romana, secolele II - IV si secolele IV - VI, situl fiind astfel inclus in Repertoriul Arheologic National, apoi situl arheologic Cetatea Ulmetum a fost inclus si in Lista monumentelor istorice 2004.
Mireasa, Judetul Constanta
Targusor, Judetul Constanta
Mihail Kogalniceanu, Judetul Constanta
Cuza Voda, Judetul Constanta
Medgidia, Judetul Constanta
|
|
Cernavoda - Seimeni - Dunarea - Capidava
Baltagesti - Galbiori - Pantelimon - Mireasa
Targusor - Mihail Kogalniceanu - Cuza Voda - Medgidia
(Cetatea Capidava si Cetatea Ulmetum)
Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 113.6 km
Timp total: 7 ore si 6 minute
Viteza medie: 15.9 km/h
Viteza maxima: 58.9 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 14 iunie 2015
aparat foto Fujifilm Finepix XP30
|
|