Gyor - Gyorszentivan - Bony - Bana - Babolna - Acs - Komarom
Ungaria
28 iunie 2013 / distanta parcursa: +55 km
EuroVelo 6. Gyor - Komarom. Prin Ungaria. Un drum placut. Surprize si locuri frumoase. Monumente si istorie. Drumuri ocolitoare, prin paduri, balti si noroi. Vreme buna. Citisem pe un forum ca multi cicloturisti prefera sa mearga pe drumurile de pe malul Dunarii pe partea Slovaciei din cauza traficului si soferilor din Ungaria si datorita peisajelor salbatice de pe teritoriul Slovaciei.
De la Camping Piheno am traversat drumul european si am iesit din zona Gyor spre traseul EuroVelo 6 prin satul Gyorszentivan, apoi, peste autostrada M16, ne-am indreptat, spre Bony, Bana si Babolna, urmand indicatoarele EV6. Dupa localitatea Acs am intrat pe un drum prin padure, un drum cu gropi si balti, portiuni cu noroi care puteau fi ocolite pe margine. Destinatia zilei, Komarom. Traseul EV6 Gyor - Komarom a fost pe diverse tipuri de drumuri: drumuri asfaltate si putin circulate, drumuri nemodernizate si poteci, cu peisaje variate. Exista portiuni unde traseul pentru biciclete este separat de sosea, in paralel cu soseaua sau pe rute usor ocolitoare.
28 iunie 2013
EUROVELO 6 / Gyor - Komarom
Gyorszentivan, Gyor, Ungaria
Bony, Ungaria
Babolna, Ungaria
Acs, Ungaria
Komarom, Ungaria
In anul 1920, Komarom a fost impartit intre Cehoslovacia (Slovacia) si Ungaria. Orasul din Slovacia se numeste Komarno, orasul din Ungaria se numeste Komarom. Tratatul de la Trianon a fost semnat la pe 4 iunie 1920 in Palatul Marele Trianon de la Versailles din Franta, dupa Primul Razboi Mondial, intre Puterile Aliate si Ungaria (parte a Imperiului Austro-Ungar).
Camping Thermal - Thermal Hotel & Camping, Komarom, Ungaria
In Komarom sunt 3 camping-uri: Juno Camping, Camping Solaris si Thermal Camping. Solaris si Thermal sunt unul langa altul. Ne-am dus la Thermal Camping. In pret am avut incluse si bratari de acces la baile termale din apropiere. Astfel ca, dupa ce ne-am instalat cortul si am mancat, am petrecut vreo ora de recuperare in bazinul cu apa calda.
Inainte ca soarele sa apuna am plecat cu bicicletele la plimbare prin imprejurimile campingului. Pe malul Dunarii am gasit un sistem de fortificatii. Fortul Cssilag.
Fortul Csillag / Csillag Erod, Komarom, Ungaria
Pe raza oraselor gemene Komarom din Ungaria si Komarno din Slovakia, aflate de o parte si alta a Fluviului Dunarea, exista cateva forturi, monumente istorice. Cele mai mari, Fortul Monostor, Fortul Igmand si Fortul Csillag, sunt in Ungaria. Forturile de la Komarom, construite in 1852 - 1890 si refacute in timp, au fost folosite in vremea Imperiului Austro-Ungar, dar au functionat si ca depozite de munitie ale armatei Uniunii Sovietice intre anii 1945 si 1991.
Intr-un mic parc din Komarom, am vazut o statuie. Statuia realizata de sculptorul Paulikovics Ivan, "Luptatorul pentru libertate - 1956" (1956-os Szabadsagharcos / Freedom Fighter of 1956) este din bronz si infatiseaza un protestatar aruncand un cocktail molotov, iar pe jos, alaturi de alte sticle pregatite, este un portret al politicianului Imre Nagy (1896 - 1958), un comunist maghiar.
Pe seara am revenit in camping. Tantari insistenti. Bicicletele legate de copac. O cafea slaba. Ciocolata. Szerencsi Csokolade. Noapte calda.
Gyor - Gyorszentivan - Bony - Bana
Babolna - Acs - Komarom
Ungaria
Distanta totala parcursa: 58.4 km
Timp total: 3 ore si 38 minute
Viteza medie: 16.1 km/h
Viteza maxima: 36.1 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 28 iunie 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|