Brezoi (Gara Lotru) - Corbu - Proieni - Calinesti - Proieni - Corbu - Golotreni
Brezoi - Valea lui Stan - Pascoaia - Malaia - Ciungetu / Ciunget - Valea Latoritei - Lacul Petrimanu
Judetul Valcea, Romania / 16 iulie 2015 / distanta parcursa: +70 km
Iulie. Valea Oltului. Valea Lotrului. Lacul Bradisor. Lacul Malaia. Valea Latoritei. Muntii Latoritei. Cheile Latoritei. Lacul Petrimanu. Lacul Galbenu. Un traseu frumos si solicitant propus si parcurs impreuna cu Bogdan (viziteaza Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro) si Bogdan.
Miercuri. 15 iulie 2015. Ne-am dus la Gara de Nord din Bucuresti sa luam trenul Regio Expres RE 2802 spre Lotru. Tren de noapte. Fara probleme. Fara discutii. Fara somn. Noapte. Joi, pe 16 iulie, foarte de dimineata am ajuns pe Valea Oltului. Gara Lotru. Vreme buna de pedalat. Planul initial era sa urcam pe Valea Latoritei pana la Lacul Petrimanu, sa ramanem o noapte acolo, iar ziua urmatoare sa urcam spre drumul cunoscut ca "Strategica" si sa inchidem bucla la Gara Lotru.
Am avut parte de vreme uscata, chiar secetoasa, pentru ca zona este cunoscuta ca fiind bogata in precipitatii, motiv pentru care au fost facute atatea lucrari hidrotehnice inainte de anii '90. Insa, pe timp ploios, muntele se isi arata alta fata. Alex a avut o experienta, cu adevarat "lacustra", alexboia.net/2014/12/lacustra, in aceste locuri.
Traseul cu bicicleta incepe de la Gara Lotru, de pe Valea Oltului. Dimineata fiind, inainte de a incepe traseul propriu-zis spre Valea Latoritei, ne-am indreptat spre Proieni si Calinesti. Am trecul Oltul pe Barajul Gura Lotrului si am intrat pe drumul national DN7 / E81 spre Corbu. Trafic intens. TIR-uri. In Proieni am intrat pe un drum secundar pentru a ajunge in sat si la Biserica. Am ocolit Balta Proieni si am iesit din nou in DN 7 / E81 pentru a ajunge in Calinesti. De acolo, pe Valea Oltului, am revenit in Brezoi. Din Brezoi incepe urcarea pe drumul national DN 7A, pe Valea Lotrului, spre Lacul Bradisor, trecand prin Valea lui Stan, Pascoaia si Salistea. Inca racoare. Asfalt bun. Panta blanda. Serpentine. Dupa Lacul Bradisor, drumul trece prin Malaia si ajunge la Lacul Malaia. La confluenta Raului Lotru cu Raul Latorita, se intra pe Valea Latoritei, pe drumul judetean DJ 701D, spre Ciungetu. Din Ciungetu se merge mai departe, prin Cheile Latoritei, pe malul Latoritei, spre Lacul Petrimanu. Cascada Apa Spanzurata. Monumentul Sapte Cruci. Paduri. Drum partial bun. Accesibil si abordabil pe biciclete. Lacul Petrimanu. Peste noapte am ramas la Cabana Tudor Petrimanu (www.petrimanu.ro), un loc tocmai bun pentru noi, unde nici macar semnal GSM nu exista.
Dupa-amiaza am iesit la o scurta drumetie si o recunoastere a inceputului de traseu pentru ziua urmatoare. Am mers pe malul Lacului Petrimanu si ne-am dus pana la Lacul Galbenu.
Gara de Nord, Bucuresti / 15 iulie 2015
Gara Lotru, Brezoi, Judetul Valcea / 16 iulie 2015
Proieni, Judetul Valcea
Biserica Toti Sfintii din Proieni
Despre vechea biserica de pe Valea Oltului, biserica din Proieni, se spune ca ar fi locul ar fi fost botezat domnitorul Mihai Viteazul si, de asemenea, locul unde Mihai Viteazu s-a cununat cu Doamna Stanca, cununie (oarecum) confirmata de scrierile vechi. Biserica cu hramul "Toti Sfintii" dateaza din anul 1798 si a fost ctitorita de Constantin Davidescu din Ramnic. Arhitectura, picturile, povestile, si, mai ales, vechimea fac ca biserica sa fie un monument istoric national de mare valoare.
Calinesti, Judetul Valcea
Brezoi, Judetul Valcea
Orasul Brezoi se afla la confluenta raului Lotru cu raul Olt, in cea mai mare depresiunea intercarpatica, cunoscuta ca Tara Lovistei. Brezoi a fost la origine un sat de mosneni care se ocupau cu cresterea vitelor, oilor, exploatarea si prelucrarea lemnului.
Valea lui Stan, Judetul Valcea
Inca de pe vremea lui Mircea cel Batran la Valea lui Stan exista o exploatare de aur, iar Manastirea Cozia a fost ridicata tot cu robi tigani din partile locului.
Malaia, Judetul Valcea
Barajul Bradisor si Lacul Bradisor
Lacul de acumulare Bradisor, cunoscut pentru fauna piscicola, este un lac artificial aflat la baza Muntilor Capatanii si a Muntilor Lotru, pe Valea Lotrului, ca sursa de apa potabila pentru Ramnicu Valcea si localitatile din jur. Centrala Hidroelectrica de la Bradisor (115 MW) fost pusa in functiune in anul 1982.
Lacul Malaia
Lacul Malaia este situal la altitudinea de 480 de metri si a fost construit in anul 1978 pe vechea albie a Lotrului pentru a primi apele uzinate de la Centrala Hidroelectrica Lotru - Ciunget din amonte. Centrala Hidroelectrica de la Malaia a fost pusa in functiune in anul 1978.
Valea Latoritei
Ciungetu / Ciunget, Judetul Valcea
Centrala Hidroelectrica Lotru - Ciunget este o hidrocentrala subterana, la o adancime de 140 de metri sub raul Latorita si a fost proiectata pentru a intra in functiune in cateva minute in situatiile de criza ale Sistemului Energetic National.
Hidrocentrala a fost pusa in functiune pentru prima data in anul 1972 (510 MW).
Cheile Latoritei
Cheile Latoritei se afla in partea de sud a Muntilor Latorita si in nordul Muntilor Capatanii.
Cheile Latoritei au fost sapate de Raul Latorita, afluent al Raului Lotru. Pereti de stanca. Roci. Granite si stanci cristaline. Un peisaj interesant, dar nu neaparat spectaculos. Salbatic.
Cascada Apa Spanzurata
Barajul Petrimanu si Lacul Petrimanu
Lacul Petrimanu, un lac de acumulare satelit pentru a creste apele Lacului Vidra, prin pompare, se afla in Muntii Latoritei si a fost construit in anul 1977.
Cabana Tudor Petrimanu - Complexul Turistic Tudor Petrimanu, Judetul Valcea
[ Drumetie prin imprejurimi ]
Lacul Petrimanu
Barajul Galbenu si Lacul Galbenu
Lacul Galbenu se afla pe paraul Latorita, la altitudinea de 1304 metri. Apa din Lacul Galbenu ajunge prin cadere libera, prin galeriile sapate in munte, in Lacul Vidra.
Pe seara am revenit la Cabana Tudor Petrimanu. Am legat bicicletele. Masa de seara. Oboseala. Planul de atac pentru ziua urmatoare. Poze. Liniste. Noapte buna!
|
|
Brezoi (Gara Lotru) - Corbu - Proieni
Calinesti - Proieni - Corbu - Golotreni
Brezoi - Valea lui Stan - Pascoaia - Malaia - Ciungetu
Valea Latoritei - Lacul Petrimanu + Lacul Galbenu
Judetul Valcea, Romania
Distanta totala parcursa: 74.6 km
Timp total: 5 ore si 17 minute
Viteza medie: 14.1 km/h
Viteza maxima: 48.8 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 15 - 16 iulie 2015
aparat foto Fujifilm Finepix XP30 + GoPro Hero (EL) + Nikon Coolpix P7000
|
|