Pitesti - Maracineni - Argeselu - Micesti - Purcareni - Valea Nandrii - Jupanesti - Priseaca - Ganesti
Retevoiesti - Varzaroaia - Pietrosani - Domnesti - Poduri - Stanesti - Corbsori - Corbi - Jgheaburi
Corbsori - Stanesti - Poduri - Domnesti - Pietrosani - Varzaroaia - Retevoiesti - Ganesti - Priseaca
Jupanesti - Valea Nandrii - Purcareni - Micesti - Argeselu - Maracineni - Pitesti
Biserica de lemn din Jupanesti | Manastirea Corbii de Piatra
Cula Druganescu din Retevoiesti | Conacul/vila Micescu din Argeselu
Judetul Arges, Romania / 22 aprilie 2018 / distanta parcursa: +120 km
Aprilie. Prin Arges. Din Pitesti spre comuna Corbi. Soare. Asfalt. Drumuri de tara. Praf. Cald. Locuri noi de vazut. Dus-intors.
Un traseu foarte frumos, cu MTB-urile, itinerariu propus de Bogdan (Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro). Destul de solicitant.
Biserica de lemn din Jupanesti si Manastirea Corbii de Piatra. Iar apoi, ca bonus, Cula Druganescu din Retevoiesti, in paragina, si, din intamplare, Conacul Micescu din satul Ciumesti / Argeselu.
Duminica dis-de-dimineata, cu noaptea in cap, ora 5:00, prin Gara de Nord. Tren CFR Calatori IR 1891. Bilete si bilete pentru biciclete. Vagoane cu etaj, loc pentru biciclete, tren aproape gol. O zi de primavara-vara, cu soare. Aproape caniculara, cer senin. Sosele asfaltate, soferi asa si asa. Drumuri de tara, praf destul. Pauze scurte. Livezi. Verzi. Pajisti. Turme de oi. Si caini de stana. Muntii Iezer - Papusa. Inca acoperiti de zapada. Sus. Oprire in Jupanesti. Biserica de lemn. Oprire in comuna Corbi, satul Jgheaburi. La Manastirea Corbii de Piatra. La intoarcere, oprire in Retevoiesti. Cula Druganescu. Si in Argeselu, la Conacul Micescu. Pe la 19:00, cu ceva intarziere, din Pitesti spre Bucuresti, am luat trenul CFR Calatori IR 1896. Bilete si bilete pentru biciclete. Aglomeratie de duminica seara.
Bucuresti, Gara de Nord
Pitesti, Judetul Arges
Maracineni, Judetul Arges
Argeselu, Judetul Arges
Valea Nandrii, Judetul Arges
Jupanesti, Judetul Arges
Biserica de lemn din Jupanesti
Biserica de lemn din Jupanesti are hramul "Inaltarea Domnului" si a fost construita in anul 1742, fiind una dintre cele mai cunoscute biserici de lemn din Muntenia. Biserica se afla pe noua lista monumentelor istorice.
Corbi, Judetul Arges
Manastirea Corbii de Piatra
Manastirea Corbii de Piatra, situata in satul Jgheaburi, comuna Corbi, Judetul Arges, este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reinfiintat in anul 1512, in perioada domniei lui Neagoe Basarab (1512 - 1521).
Biserica mansstirii este sapata in stanca, iar langa biserica, sapata tot in stanca, este sala de mese a manastirii, loc despre care se spune ca a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal in aer liber pentru judecati publice.
Manastirea a fost redeschisa in anul 2003.
Cula Druganescu, Retevoiesti, Judetul Arges
Cula Druganescu, construita in anul 1832, se afla in localitatea Retevoiesti. Cula a apartinut familiei Druganescu. Nu are cerdac si a fost construita pe trei nivele, cu ziduri exterioare pictate. Intre anii 1965 - 1966 a fost restaurata pentru a deveni muzeu, evacuat apoi in anul 1988. Astazi este in stare de ruina.
Micesti, Judetul Arges
Argeselu, Judetul Arges
Complexul din satul Argeselu, satul Ciumesti dupa vechiul nume schimbat in perioada comunista, este format dintr-un conac, o casa de vanatoare, o capela din piatra si caramida, un chiosc si alte cladiri anexe, amplasate la marginea padurii. Complexul este intr-un parc inconjurat de un gard din caramida, cu o poarta monumentala, alei pavate cu piatra cubica si luminate de felinare.
Mosia de la Ciumesti era locul de desfasurare a unor impresionante partide de vanatoarea cu de invitati precum Lucian Blaga, Octavian Goga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Dinu Bratianu si altii.
Conacul Micescu
Conacul a apartinut familiei Micescu.
Istrate Micescu a fost un mare avocat roman, profesor universitar la Facultatea de Drept din Bucuresti si Ministru al Afacerilor Externe in guvernarea Goga-Cuza si Ministru al Justitiei in Guvernul Tatarescu.
In anul 1945, dupa venirea comunistilor la putere, profesorul Istrate Micescu a fost exclus din barou, apoi arestat, acuzat si condamnat in anul 1948 la 20 de ani de temnita grea, incetandd din viata la data in anul 1951 in penitenciarul Aiud.
Vila familiei Micescu a fost confiscata de regimul comunist, dupa anul 1945, si transformata in vila de protocol pentru Nicolae Ceausescu. Cladirea se afla acum in proprietatea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, iar parcul poate fi vizitat.
Pitesti, Judetul Arges
|
|
Pitesti - Maracineni - Argeselu - Micesti - Purcareni
Valea Nandrii - Jupanesti - Priseaca - Ganesti
Retevoiesti - Varzaroaia - Pietrosani - Domnesti
Poduri - Stanesti - Corbsori - Corbi - Jgheaburi
Corbsori - Stanesti - Poduri - Domnesti - Pietrosani
Varzaroaia - Retevoiesti - Ganesti - Priseaca
Jupanesti - Valea Nandrii - Purcareni - Micesti
Argeselu - Maracineni - Pitesti
Judetul Arges, Romania
Distanta totala parcursa: 125.9 km
Timp total: 7 ore si 31 minute
Viteza medie: 16.8 km/h
Viteza maxima: 41.4 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 22 aprilie 2018
aparat foto Olympus Stylus TG-850
|
|