Lacul Petrimanu (Muntii Latoritei, Cabana Tudor Petrimanu) - Lacul Galbenu - Lacul Petrimanu [x]
Lacul Petrimanu - Muntii Capatanii - Pasul Curmatura Oltetului - Cheile Oltetului - Polovragi
Polovragi - Milostea - Slatioara - Mogesti - Maldaresti - Horezu - Tomsani - Chiceni - Folestii de Sus
Baltateni - Folestii de Jos - Genuneni - Manailesti - Francesti - Babeni
Judetul Valcea, Judetul Gorj, Romania / 17 iulie 2015 / distanta parcursa: +100 km
Iulie. Din Valea Latoritei. Muntii Latoritei. Lacul Petrimanu. Lacul Galbenu. Peste munte. Muntii Capatanii. Curmatura Oltetului. Cheile Oltetului. Drumuri nemodernizate. Peisaje de munte. Canicula. Un traseu frumos, dar solicitant, parcurs impreuna cu Bogdan (Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro) si Bogdan, un traseu modificat la fata locului.
Vineri. 17 iulie 2015. Ne-am trezit de dimineata. Devreme. Scartait de podele din lemn. Racoare. Pregatiri de drum. Un mic dejun frugal. Rasarit de soare. Rezerve de apa pentru drum. Vreme numai buna de pedalat.
Planul initial era sa mergem mai sus de Lacul Galbenu si urcam spre Strategica, drumul care se desprinde din Transalpina si parcurge creasta Muntilor Latoritei, ajungand mai jos de Voineasa, aproape de Valea Macesului. Strategica ar fi fost un drum construit de nemti in timpul Primului Razboi Mondial si ar fi avut rol destul de important, bineinteles, militar, strategic.
Am trecut de Lacul Galbenu si, cu ajutorul GPS-ului, am incercat sa intram pe traseul corect din multitudinea de drumuri si urme lasate de taf-uri, de camioanele forestierilor si de alte utilaje pe o parte si alta a paraului. Am reusit din doua incercari sa gasim drumul si am inceput sa urcam. Semnal mobil zero, GPS usor incurcat. Drum inierbat, cu bolovani si blocat din loc in loc, un drum rupt, stricat in timp si de inundatiile din anii trecuti, ca o albie de viitura. Ne-am oprit, ne-am calculat timpul pe care il aveam la dispozitie pentru a urca, a parcurge Strategica si a ajunge la Gara Lotru la timp ca sa prindem trenul spre Bucuresti, iar decizia a fost sa ne intoarcem la Cabana Tudor Petrimanu. Intre lacul Petrimanu si lacul Galbenu vazusem un indicator "Curmatura Oltetului 6 km", l-am intrebat pe cabanier daca este corect si am reconfigurat traseul zilei: Muntii Capatanii, de la Petrimanu, prin Pasul Curmatura Oltetului si Cheile Oltetului spre Polovragi, urmand sa luam trenul de intoarcere spre Bucuresti din Babeni.
Traseul cu bicicleta pe care l-am parcurs incepe de la Cabana Tudor Petrimanu aflata pe malul Lacului Petrimanu. Drumul duce usor pe malul raului, Raul Latorita, spre lacul de acumulare Galbenu, dupa care, la raspantia unde este indicatorul spre stanga "Curmatura Oltetului 6 km" incepe urcusul propriu-zis. Muntii Capatanii. Panta mai mare. Drum cu bolovanis, dar, practicabil pe biciclete sau partial pe langa biciclete. Un izvor. Peisaje montane. Lacul Petrimanu vazut de sus. Serpentine. Exact 6 kilometri. Pasul Curmatura Oltetului. Am facut o pauza scurta inainte de a incepe coborarea spre Polovragi. Judetul Valcea - Judetul Gorj. Urmau vreo 25 de kilometri de coborare. Drum forestier destul de bun, batatorit. Curbe, viteza, vibratii, frane incinse. Raul Oltet. Poduri. Un drum prafuit si cu pietris inselator. Rezervatia Naturala Cheile Oltetului. Oameni. Motociclete. Masini. Pestera Polovragi. Sau Pestera lui Zamolxis. Semnal. Mobil. Mesaje. Asfalt. Manastirea Polovragi. Pauza de hidratare. Polovragi. Recuperasem bine timpul pierdut. Din Polovragi am intrat pe drumul judetean DJ 665 ca sa ajungem la drumul national DN 67 spre Milostea. Coborare. Judetul Gorj - Judetul Valcea. Trafic auto. Localitati din Valcea, una dupa alta. Milostea. Mers constant. Slatioara. Piramidele de pamant undeva in zare. Mogesti. Mai departe. Maldaresti. Aglomeratie. Horezu. Obiecte din ceramica. Traseul continua pe drumul judetean DJ 646. Tomsani. Case vechi. Chiceni. O fantana cu lant. Folestii de Sus. O troita. Baltateni. Localnici. Folestii de Jos. Biserica din zid. Genuneni. Oprire la Biserica Sf. Trei Ierarhi. Mai departe. Manailesti. Podul peste Bistritra. Francesti. Orasul. Babeni.
Lacul Petrimanu, Muntii Latoritei (Cabana Tudor Petrimanu), Judetul Valcea
Muntii Latoritei
Lacul Galbenu, Muntii Latoritei, Judetul Valcea
Am incercat sa urcam Muntii Latoritei pe drumul nemarcat spre Strategica, dar, luand in calcul timpul necesar urcarii pe langa biciclete, am hotarat sa lasam pe alta data portiunea aceasta de tura MTB. Ne-am uitat pe GPS, pe harti offline, dar nu aveam suficiente informatii despre ce urma sa gasim mai sus, iar timpul trecea repede.
Barajul si Lacul de acumulare Galbenu, Muntii Latoritei, Judetul Valcea
Ajunsi inapoi la Cabana Tudor Petrimanu (petrimanu.ro) am facut o scurta pauza ca sa vedem incotro mergem, ne intoarcem pe acelasi drum pe care venisem cu o zi inainte in Brezoi sau, poate, sa urcam spre Curmatura Oltetului si sa coboram in Polovragi. Aici a intervenit cabanierul, om de munte in tinerete, care ne-a incurajat sa mergem spre Polovragi. Ziua nu era pierduta!
Muntii Capatanii
Pasul Curmatura Oltetului, Muntii Capatanii
Pasul Curmatura Oltetului se afla la peste 1600 de metri altitudine si desparte Muntii Parang si Muntii Capatanii. Gol alpin. Peisaje impresionante de jur imprejur. Stane si drumuri care serpuiesc care incotro.
Rezervatia Naturala Cheile Oltetului, Muntii Capatanii
Rezervatia Naturala Cheile Oltetului, precum si Pestera Polovragi, ca arie protejata de interes national, rezervatie naturala de tip mixt, se afla in Muntii Capatanii, grupa muntoasa a Muntilor Sureanu - Parang - Lotru din Carpatii Meridionali. Impresionanti peretii de stanca, verticali sau care dau impresia ca se prabusesc peste drum.
Manastirea Polovragi, Polovragi, Judetul Gorj
Manastirea Polovragi, veche de peste 500 de ani, este o manastire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Manastirea este considerata monument arhitectonic si a fost construita in stil bizantin la poalele muntelui Piatra Polovragilor, in apropiere de Cheile Oltetului.
Polovragi, Judetul Gorj
Judetul Gorj - Judetul Valcea
Milostea, Judetul Valcea
Slatioara, Judetul Valcea
Maldaresti, Judetul Valcea
Tomsani, Judetul Valcea
Folestii de Jos, Judetul Valcea
Biserica Sf. Trei Ierarhi, Genuneni, Judetul Valcea
Aflata pe lista a monumentelor istorice, biserica de zid cu hramul Sf. Trei Ierarhi din Genuneni (Comuna Francesti, Judetul Valcea), a fost construita in anul 1797.
Babeni, Judetul Valcea
La Gara Babeni am ajuns la timp ca sa prindem trenul Regio Expres RE 2801 spre Bucuresti Nord. Tren de seara. Tarziu. De asemenea, fara probleme, fara discutii inutile. Multumiri si pe data viitoare!
|
|
Lacul Petrimanu - Lacul Galbenu - Lacul Petrimanu [x]
Lacul Petrimanu - Pasul Curmatura Oltetului
Cheile Oltetului - Polovragi - Milostea - Slatioara
Mogesti - Maldaresti - Horezu - Tomsani - Chiceni
Folestii de Sus - Baltateni - Folestii de Jos
Genuneni - Manailesti - Babeni
Muntii Latoritei - Muntii Capatanii
Judetul Valcea, Judetul Gorj, Romania
Distanta totala parcursa: 106.3 km
Timp total: 6 ore si 55 minute
Viteza medie: 15.4 km/h
Viteza maxima: 47.6 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 17 iulie 2015
aparat foto Fujifilm Finepix XP30 + GoPro Hero (EL) + Nikon Coolpix P7000
|
|