Rupea Gara - Homorod - Rupea - Dacia - Viscri - Bunesti - Crit
Judetul Brasov, Romania / distanta parcursa: +45 km
15 martie 2014
Transilvania. Romania. O plimbare cu bicicletele prin Tinutul Sasesc, Ardeal. Cetatea Rupea. Homorod. Viscri. Bunesti. Crit. Biserici Fortificate. Sate. Traditii. Case colorate. Istorie. Stane. Lucrari de primavara. Campuri verzi. Dealuri. Miristi arzand. Ziduri albe.
Dimineata. Strazi pustii. Racoare. Intuneric. Gara de Nord. Plecare din Bucuresti. Trenul IR 1745. Bucuresti Nord - Rupea. Vagonul pentru biciclete. Rasarit de soare. Ploiesti. Sinaia. Predeal. Brasov. Oltul. Rupea. Zi frumoasa.
Traseul cu bicicleta incepe din Rupea Gara (vezi harta pe bikemap.net). Din Rupea Gara se merge pe drumul judetean DJ 131A pana in Homorod, drum asfaltat, cu portiuni de piatra cubica. In Homorod poate fi vazuta si vizitata Biserica Evanghelica Fortificata. Din Homorod se iese pe drumul judetean DJ 132 spre Rupea. Din centrul localitatii se urca pe Strada Cetatii pana la Cetatea Rupea. Mai departe, din Rupea, se continua pe drumul judetean DJ 105A spre satul Dacia, in lungul raului Valea Mare, pana la intersectia cu drumul judetean DJ 104L care face legatura cu satul Viscri. Este un drum peste dealuri, nemodernizat, in mare parte in urcare si obositor pe vant puternic din fata. In Viscri este casa Printului Charles, iar cele mai multe case au fatadele renovate cu sprijinul Fundatiei Mihai Eminescu Trust (MET - organizatie care si-a propus conservarea patrimoniului cultural si natural, revitalizarea satelor si oraselor din Transilvania, prin punerea in valoare a mostenirii culturale sasesti). In Viscri poate fi vizitata Biserica Evanghelica Fortificata, inclusa din anul 1999 in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Revenind pe drumul judetean DJ 104L, se continua traseul prin comuna Bunesti pana in satul Bunesti, unde este o alta Biserica Fortificata. Din Bunesti se iese pe drumul national DN 13 / E60 pana intersectia cu drumul judetean DJ 132 care duce in satul Crit. O zi frumoasa, locuri pitoresti din Transilvania.
Rupea Gara, Judetul Brasov
Homorod / Hamruden, Judetul Brasov
Biserica Evanghelica Fortificata din Homorod
Biserica Evanghelica Fortificata este formata din biserica, incinta fortificata si cale de aparare, avand doua turnuri, doua bastioane si turn de poarta. Cetate taraneasca saseasca, cu incinta dubla, a fost construita in secolul al XIII-lea pe locul unei vechi bazilici romane si nu fost niciodata cucerita.
Rupea / Rappes / Reps, Judetul Brasov
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea este atestata documentar din anul 1324, Castrum Kuholm, cu referire la Dealul Cohalm pe care este construita, pe stanca de bazalt - Bazaltele de la Rupea. Sasii rasculati impotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei s-au refugiat in interiorul cetatii taranesti.
Cetatea este construita cu patru incinte dispuse pe trei nivele: Cetatea de sus, Cetatea de mijloc si Cetatea de jos, in forma unei spirale ascendente ca o cochilie de melc, cu ziduri de aparare.
In Cetatea de jos se afla Turnul Portii, Turnul Slujitorilor, Turnul Slaninii (specific comunitatilor sasesti, Turnul Nou) si o fantana adanca de aproape 60 de metri. In Cetatea de mijloc se afla Turnul Ungrei, Turnul Pentagonal, Turnul Diecilor (al arhivei), Turnul Cercetasilor, Turnul Capelei, Turnul Gros si Turnul Pulberariei. In interiorul cetatii exista si cateva locuinte, denumite camere: camera judelui regal, camera judelui scaunal, camera scaunala si camera de sus.
Cetatea Rupea a fost recent renovata si a reintrat in circuitul turistic in anul 2013, deschiderea oficiala fiind la cateva zile dupa parcurgerea unui alt traseu frumos prin judetul Brasov: Rupea - Racos - Augustin - Maierus - Arini - Bod - Brasov.
Dacia / Stein, Judetul Brasov
Viscri / Weiskirich / Deutsch-Weisskirch, Judetul Brasov
Biserica Evanghelica Fortificata din Viscri
Biserica Evanghelica Fortificata, dedicata Sf. Andrei, a fost construita din piatra, dand astfel si numele localitatii: Biserica Alba / Alba Ecclesia / Weisskirch, adica Viscri. Ansamblul defensiv este format din biserica, incinta fortificata, prevazuta cu o cale de aparare, doua turnuri si doua bastioane, precum si un turn de poarta. Din anul 1999 Biserica Evanghelica Fortificata din Viscri face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Bunesti / Bodendorf, Judetul Brasov
Biserica Fortificata din Bunesti
Crit / Detschkrets / Deutsch-Kreuz, Judetul Brasov
Dupa-amiaza tarziu am parcurs si traseul cicloturistic pentru MTB si drumetie Crit - Mesendorf - Crit (realizat de Fundatia ADEPT, detalii in curand), in ritm destul de alert, inainte ca soarele sa apuna. Vant puternic in continuare. Peste noapte am ramas in Crit, la Pensiunea Rozalia, gazde primitoare, prieteni cu biciclistii si multe bunatati facute in casa. Seara tarziu, furtuna, vant puternic si ploaie torentiala.
Rupea Gara - Homorod - Rupea - Dacia
Viscri - Bunesti - Crit
Judetul Brasov, Romania
Distanta totala parcursa: 49.6 km
Timp total: 4 ore si 29 minute
Viteza medie: 11.1 km/h
Viteza maxima: 47.7 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 15 martie 2014
aparat foto Pentax Optio RS 1500 / Nikon Coolpix P7000
|