Medgidia - Castelu - Poarta Alba - Murfatlar - Straja
Straja - Baraganu - Lanurile - Ciocarlia de Sus - Valea Dacilor - Medgidia
(Canalul Dunare - Marea Neagra, Monumentul Tineretului / Ingerul Cazut de la Straja)
Judetul Constanta, Romania / 3 iunie 2018 / distanta parcursa: +65 km
Dobrogea. Vara. Magistrala Albastra. Iunie. Din Medgidia. Canalul Dunare - Marea Neagra. Monumentul Tineretului de la Straja. Sate, campuri, maci. Vant si caldura mare la inceput de vara. Impreuna cu Bogdan (Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro), am parcurs un traseu cu bicicletele pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra, din Medgidia pana la Straja, un traseu tip cross-country, XC adevarat, prin Dobrogea in prima parte. Vreme buna. Praf. Vara, canicula.
Bucuresti. Duminica dimineata. Fara prea multe pregatiri. Gara de Nord. Ora 6:00. Peron. Tren CFR Calatori IR 1689. Bilete si bilete pentru biciclete. Sageata de Bucuresti - Tulcea pana la Medgidia. Traseu cu bicicletele de la Medgidia spre Straja pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra ca sa vedem de aproape Monumentul Tineretului sau Ingerul Cazut si, apoi, inapoi spre Medgidia prin sate.
O varianta a adaptata a traseului Cernavoda - Medgidia - Poarta Alba - Murfatlar - Agigea - Constanta (Canalul Dunare - Marea Neagra) ca sa nu depindem de trenuri care veneau dinspre Constanta, preferand trenurile de Tulcea pentru ca aveau si locuri pentru biciclete.
Dupa-amiaza. 16:00. Gara Medgidia. Asteptare. Linia 2, adica nu am mai trecut pe pasarela cu bicicletele. Trenul CFR Calatori IR 1688. Sageata de Tulcea - Bucuresti. Intalnire cu grupul de biciclisti DPD. Aglomeratie mare. Caldura mare. Cateva picaturi de ploaie. Zaduf. Naduf. Gara de Nord.
Traseul cu bicicleta incepe din Medgidia, de la Gara Medgidia, pe malul canalului, Canalul Dunare - Marea Neagra, spre Castelu. Drum pe malul apei. Drum de pamant, nemodernizat, cu pietris si gropi, abordabil. In Poarta Alba se trece podul peste Canalul Poarta Alba - Midia Navodari si se continua pe malul Canalului Dunare - Marea Neagra pana in Murfatlar. Trecere pe la Geamia Murfatlar si scurt popas de hidratare. Dupa podul peste canal se intra iar pe malul apei, pe partea dreapta. Drumul devine partial inierbat si cu mai multa vegetatie, dar nu suficienta pentru umbra si racoare. Inainte de fostul sat Straja, dupa ce se trece pe sub podul autostrazii, deja este vizibil monumentul, si se urca pe platou pe un drum lateral, un drum plin de bolovani. Se ajunge la Monumentul Tineretului de la Straja. Sau Ingerul Cazut. Popas mai lung, la umbra. Din fostul sat Straja, pe drumul comunal DC2, se continua spre Baraganu, apoi pe drumul comunal DC20 se merge spre Lanurile. De aici se intra pe drumul judetean DJ308, probabil drumul cu cele mai multe si dese curbe la 90 de grade pe o distanta scurta, pana in Ciocarlia de Sus, apoi se merge pe drumul judetean DJ381, trecand de giratoriile de intrare pe Autostrada Soarelui, pana in Valea Dacilor. Ultima portiune, aparent mai libera de trafic, pe acelasi DJ381, duce pana in Medgidia, punctul de final al traseului cu bicicletele.
Bucuresti, Gara de Nord
Medgidia, Judetul Constanta
Canalul Dunare - Marea Neagra
Canalul Dunare - Marea Neagra a fost inaugurat in anul 1984, pe data de 26 mai 1984, in prezenta lui Nicolae Ceausescu. O prima idee despre un nou canal care sa faca legatura intre Dunare si Marea Neagra a fost in vremea lui Carol I. Apoi, Carol al II-lea a amanat un proiect similar, din cauza inceperii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In primii ani ai Regimului Comunist, in anii 1949 - 1950, in timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, au inceput lucrarile de constructie, detinutii politici fiind folositi ca mana de lucru principala. Lucrarile au fost sistate apoi, intre anii 1953 si 1975. Din anul 1976, lucrarile pentru Magistrala Albastra / Canalul Dunare - Marea Neagra au fost reluate si finalizate in anul 1984.
Poarta Alba, Judetul Constanta
Canalul Dunare - Marea Neagra trece prin localitatile Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Alba unde se bifurca. Canalul Dunare - Marea Neagra, ramura sudica, trece prin Basarabi si Agigea, si Canalul Poarta Alba - Midia Navodari, ramura nordica, trece prin Nazarcea, Constanta, Ovidiu si Navodari, spre Marea Neagra.
Murfatlar, Judetul Constanta
Geamia Murfatlar
In Murfatlar, aproape de Canalul Dunare - Marea Neagra, pe strada Credintei, este o geamie. O mica moschee. Geamia Murfatlar.
Localitatea Murfatlar, cunoscuta pentru zona viticola din Podisul Dobrogei, este atestata documentar din anul 1855, nume pastrat pana in anul 1924, cand, din cauza neintelegerilor politice dintre taranisti si liberali, i se schimba numele in Basarabi, urmand ca in anul 1965, sa se revina la numele de Murfatlar, iar in anul 1980 numele sa i se schimbe iar in Basarabi. Abia din anul 2007 se revenine la denumirea de Murfatlar.
Magistrala Albastra (1984)
muzica: Vasile Vasilache Jr.
versuri: Aurel Storin
interpreti: Mirabela Dauer si Dan Spataru
Dunare, de acum, porti spre mare un nou drum,
Porti spre mare mandria ca ce fac si ce spun,
E si drept, e si bun, cand te inalti Romania.
Implinim cate-un vis catre veacuri deschis,
Vis de aur romantic,
Nu las televiziuni si aici pe pamant,
Am creat dintr-un gand.
Magistrala Albastra drum de ape si vis,
Drum de suflet purtand, cantec fara cuvant,
Un drum spre mare deschis.
|
Magistrala Albastra drum de oameni nascut,
Ce-ti vorbeste sa sti de prezent de trecut,
Si de mari ctitorii,
Ca un semn ca ei sunt vesnic pe acest pamant,
Si c-au fost si vor fi.
Noi cu pace am semnat peste tot ce-am durat,
La orice temelie,
Fara teama de greu e numele tau,
Construim Romania.
Din iubire urcand ceruri peste pamant,
Din iubire de tara,
Sa ne fie curat acest drag minunat,
Am gandit si-am creat.
Magistrala Albastra drum de ape si vis,
Drum de suflet purtand, cantec fara cuvant,
Un drum spre mare deschis.
|
Monumentul Tineretului de la Straja / Ingerul Cazut
Monumentul de la Straja a fost inaugurat de UTC in anul 1988. UTC - Uniunea Tineretului Comunist, organizatia de tineret a Partidului Comunist Roman (PCR), realizase, din fonduri proprii, lucrarile pe o portiune de cativa kilometri de canal, in zona Straja. Mesajul lor, pierdut astazi:
Generatia viitoare sa stie ca ne-am sacrificat pentru inaltarea Patriei.
Straja, Judetul Constanta
Baraganu, Judetul Constanta
Lanurile, Judetul Constanta
Ciocarlia de Sus, Judetul Constanta
Valea Dacilor, Judetul Constanta
Medgidia, Judetul Constanta
Geamia Abdul Medgid si Casa de Cultura a Sindicatelor "Lucian Grigorescu"
Canalul Dunare - Marea Neagra si Podul Medgidia
Gara Medgidia
La intoarcere, in tren, ne-am intalnit cu grupul de prieteni Drum peste Dealuri (DPD). Povestiri din Dobrogea, se intorceau de la Cogealac dupa cateva zile prin Dobrogea si un popas la Marea Neagra.
|
|
Medgidia - Castelu - Poarta Alba - Murfatlar
Straja - Baraganu - Lanurile - Ciocarlia de Sus
Valea Dacilor - Medgidia
pe Canalul Dunare - Marea Neagra
la Monumentul Tineretului / Ingerul Cazut de la Straja
Judetul Constanta, Romania
Distanta totala parcursa: 69.2 km
Timp total: 4 ore si 28 minute
Viteza medie: 15.5 km/h
Viteza maxima: 46.7 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 3 iunie 2018
aparat foto Olympus Stylus TG-850
|
|