Sinaia - Cumpatu (Casa Memoriala George Enescu - Vila Luminis) - Posada (Muzeul Cinegetic) - Comarnic
Plaiu Cornului - Vistieru - Plaiul Campinei - Campina (Castelul Iulia Hasdeu) - Telega
Doftana (Inchisoarea Doftana) - Mislea - Tufeni - Baicoi - Floresti
Judetul Prahova, Romania
31 martie 2012 / distanta parcursa: + 75 km
Am pornit din Sinaia spre Floresti din judetul Prahova, pe un traseu frumos, facut astfel incat sa vizitam Casa Memoriala George Enescu, Muzeul Cinegetic Posada, Castelul Iulia Hasdeu din Campina si Inchisoarea Doftana. Bogdan (Romania pe 2 roti) a propus cel de-al doilea traseu de primavara prin Prahova din acest an, cu plecare din Sinaia si destinatie Floresti, tura cu bicicletele de aproximativ 75 de kilometri (schita traseu pe bikemap: Cu bicicleta prin Prahova 2).
Sambata dimineata, foarte de dimineata, ne-am adunat cu totii in Gara de Nord din Bucuresti, am luat bilete pentru trenul Regio 3001 pana la Sinaia. Trenul a avut spatiu pentru biciclete intr-un vagon, insa la casa de bilete din Gara de Nord nu se stia acest lucru. Din Sinaia, pe vreme racoroasa si sub lapovita, am pornit spre Cartierul Cumpatu.
Traseul aproximativ a pornit din Sinaia si am trecut prin Cartierul Cumpatu din Sinaia (vizitare Casa Memoriala George Enescu - Vila Luminis), Posada (vizitare Muzeul Cinegetic), Comarnic, Plaiu Cornului, Vistieru, Plaiul Campinei, Campina (vizitare Castelul Iulia Hasdeu), Telega, Doftana, Mislea, Tufeni, Baicoi, Floresti. Pentru intoarcerea in Bucuresti, am luat trenul Regio 3008, din Floresti, avand aceeasi problema referitoare la vagonul cu spatiu pentru transportul bicicletelor. Multumiri, Bogdan!
Sinaia, Cartierul Cumpatu, Judetul Prahova
Casa Memoriala George Enescu, Vila Luminis
Casa Memoriala George Enescu se afla in Cartierul Cumpatu din Sinaia, pe malul drept al Raului Prahova. Vila Luminis era pentru George Enescu loc de refugiu pentru a putea compune. Vila a fost construita intre anii 1923 si 1926, de catre arhitectul Radu Dudescu, in stil romanesc autentic.
Comarnic, Judetul Prahova
Din Sinaia am continuat traseul pe DN1, avand noroc ca traficul auto nu era foarte aglomerat, pana in Posada - Comarnic, pentru cea de-a doua oprire.
Castelul Martha Bibescu - Castelul Printului George Bibescu, Castelul Posada
Castelul Familiei Bibescu a fost construit intre anii 1842 si 1848 de Printul George Valentin Bibescu. Martha Bibescu, principesa, a fost cunoscuta pentru activitatea literara. In anii '50, castelul a avut de suferit in urma unui incendiu.
Muzeul Cinegetic al Carpatilor
Muzeul Cinegetic de la Posada, singurul din Romania, are o impresionanta expozitie de trofee ale vanatorilor, trofee din diverse zone ale tarii, animale impaiate si arme de vanatoare. Multe dintre trofeele expuse ce provin din expeditiile de vanatoare ale lui Nicolae Ceausescu.
Din DN1 am facut stanga spre Plaiu Cornului si Vistieru. De aici a inceput distractia, deal dupa deal, urcus dupa urcus, de parca nu se mai terminau. Locurile sunt frumoase, peisajele grozave, iar cand vor inflori copacii va fi si mai frumos pe acolo. Am urcat cat am putut pe biciclete, iar pe unele portiuni le-am impins, pana am trecut de Plaiul Campinei.
Campina, Judetul Prahova
Castelul Iulia Hasdeu
Castelul Iulia Hasdeu este in Campina si a fost construit intre anii 1893 si 1896 pentru comemorarea fiicei lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Iulia Hasdeu, considerata geniala, a fost primul roman care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris. Iulia Hasdeu a murit la 19 ani de tuberculoza. Alaturi de tablouri si obiecte personale ale familiei Hasdeu, un loc important in expozitie il ocupa preocuparile spiritiste ale lui Bogdan Petriceicu Hasdeu: in birou este prezenta o gaura in perete, gaura pe unde patrundea in castel din camera de spiritism, spiritul Iuliei.
Dupa o pauza prelungita, in curtea Castelului Iulia Hasdeu, am continuat tura pe bicicleta spre Telega - Doftana.
Inchisoarea Doftana
Doftana este, poate, una dintre cele mai cunoscute inchisori din Romania. Cladirea inchisorii a intrat in folosinta din anul 1895 si a functionat ca inchisoare pana in anii '60, pentru incarcerarea detinutilor politici in special. A fost transformata apoi in muzeu, iar astazi este lasata in paragina. Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu au fost inchisi la Doftana, iar in perioada comunista aici se faceau des excursii cu pionierii si soimii patriei.
Floresti, Judetul Prahova
Ar mai fi fost un obiectiv de vazut chiar in Floresti, insa, pentru a nu pierde trenul spre Bucuresti, ne-am indreptat direct spre gara. Drumul din Doftana spre Floresti a fost o placere, usor de pedalat si in viteza.
Am avut cu totii o zi grozava pe biciclete prin Prahova, in companie placuta, fara incidente pe drum, fara accidente, fara pene de cauciuc sau defectiuni tehnice, pe vreme frumoasa de primavara, cu soare generos si temperatura placuta, dar si cu vant puternic din cand in cand, toate au contribuit la parcurgerea traseului in conditii bune. Multumiri tuturor!
Bucuresti - Sinaia - Cumpatu
(Casa Memoriala George Enescu - Vila Luminis)
Posada (Muzeul Cinegetic) - Comarnic - Plaiu Cornului
Vistieru - Plaiul Campinei - Campina
(Castelul Iulia Hasdeu) - Telega
Doftana (Inchisoarea Doftana) - Mislea
Tufeni - Baicoi - Floresti
Judetul Prahova
Distanta totala parcursa: 79.1 km
Timp total: 4 ore si 42 minute
Viteza medie: 16.8 km/h
Viteza maxima: 54.6 km/h
Fotografii © KERUCOV .ro / 31 martie 2012
aparat foto Olympus FE-210 / Pentax Optio RS 1500
|