Bucuresti - Mogosoaia - Buciumeni - Buftea / Domeniul Stirbey
Buftea - Manastirea - Crevedia - Cocani - Lucianca - Ungureni - Niculesti - Movila
Peris - Balteni / Schitul Balteni - Peris - Tancabesti - Saftica
Dumbraveni - Balotesti - Dimieni - Tunari - Voluntari - Bucuresti
Judetul Ilfov, Judetul Dambovita, Romania / 17 februarie 2018 / distanta parcursa: +100 km
Februarie. Sosea. O zi frumoasa, fereastra intre zile cu ploi si vant. O tura cu bicicletele. Spre Buftea. La Domeniul Stirbey. Apoi, spre Balteni. La Schitul Balteni. Fara graba, mers constant, grup placut. Prin Ilfov si Dambovita.
[ Tura la palatul Stirbei din Buftea si la schitul Balteni ] Multumiri Cristian (FB / grupul Fratia Bicicletei) pentru invitatie, pentru traseul propus si tuturor pentru tura!
Sambata dimineata. Bucuresti insorit. Inceput de zi ca o primavara. De februarie. Cu cer senin. Oras liber. Si ceva treburi de rezolvat inainte de intalnirea cu ceilalti biciclisti.
Plimbare cu bicicletele din Bucuresti, prin Judetul Ilfov si prin Judetul Dambovita, pana la Buftea la Domeniul Stirbey, apoi spre Peris si Balteni pana la Schitul Balteni si intoarcere spre Bucuresti prin Tunari.
Parcurs in ritm constant, cu putine pauze, pe drumuri asfaltat si trafic moderat chiar si pe portiunile de DN/E fiind zi de weekend.
Punctul de plecare Piata Unirii. Locul de intalnire cu grupul de biciclisti la Parcul Regele Mihai I / Parcul Herastrau din Bucuresti. Soare.
Traseul cu bicicleta incepe din Bucuresti, din Piata Unirii, pe Bulevardul I.C. Bratianu pana la Piata Universitatii, apoi pe pista de biciclete de pe Calea Victoriei, pana la Piata Victoriei si pe Bulevardul Aviatorilor pana la Piata Charles de Gaulle, la intrarea in Parcul Regele Mihai I (Parcul Herastrau), locul de intalnire cu grupul de biciclisti (Fratia Bicicletei).
Se iese din Bucuresti pe drumul national DN 1A, prin Mogosoaia pe langa Domeniul Mogosoaia, prin Buciumeni. In Buftea se poate vizita Domeniul Stirbey: Palatul Stirbey si se pot vedea Turnul de apa si Capela Sfanta Treime.
Mai departe, tot pe DN 1A, din Judetul Ilfov se ajunge in Judetul Dambovita, trecand prin Manastirea, prin Crevedia, prin Cocani si prin Lucianca, dupa care se vireaza dreapta pe drumul judetean DJ 101B spre Peris.
Drumul trece prin Ungureni, Niculesti si Movila, revenind din Judetul Dambovita in Judetul Ilfov, pana la Peris.
Din Peris, pe drumul judetean DJ 179, o sosea ingusta prin Padurea Scrovistea, se ajunge in Balteni. Oprire la Schitul Balteni.
Revenind in Peris, se merge pe DJ 101B spre la Tancabesti pana la intersectia cu drumul national DN1. Pe DN1 se merge spre Bucuresti pana la Saftica, intrand apoi pe drumul judetean DJ 200B spre Balotesti, cu un mic ocol pe la Complexul Laguna Verde.
Dupa un scurt popas in Balotesti, am continuat, prin Dimieni si Tunari, pana in Voluntari.
Se ajunge in Bucuresti, trecand pe langa Parcul Regele Mihai I (Parcul Herastrau) si se merge pana la Piata Unirii, punctul de final al traseului cu bicicleta.
Bucuresti
Parcul Regele Mihai I (Herastrau), Bucuresti
Mogosoaia, Judetul Ilfov
Buciumeni, Judetul Ilfov
Buftea, Judetul Ilfov
Domeniul Stirbey, Buftea
Palatul Stirbey / Domeniul Stirbey
Palatul Stirbey / Stirbei din Buftea se afla pe Domeniul Stirbey, la vreo 20 - 25 de kilometri de Bucuresti.
Barbu Dimitrie Stirbei / Stirbey, domnitor al Tarii Romanesti a inceput constructia palatului de la Buftea in anul 1850. La inceput palatul era ca o cula, prevazuta cu doua tuneluri de iesire in caz de pericol.
Ulterior cladirea a fost modificata, inaltata cu inca doua etaje si alte cateva schimbari in ton cu moda arhitecturala a acelor ani: stilul Tudor.
Constructia Palatului Stirbey a fost terminata de fiul sau Alexandru B. Stirbei / Stirbey in anul 1863.
Palatul Stirbey a fost construit dupa planurile arhitectului Joseph Hartl, lucrarile fiind supervizate de Michel Sanjouand, care construise si Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei din Bucuresti.
Turnul de apa - castelul de apa / Domeniul Stirbey
Turnul de apa sau castelul de apa se afla in partea de nord-est a Domeniului Stirbey. Constructia, realizata in anii 1920 dupa proiectele arhitectului Anghel Saligny, avea rol de rezervor de apa. Turnul are arhitectura specifica acelor timpuri, astfel incat, desi este o constructie strict utilitara, este si un edificiu de interes arhitectural.
Capela Sfanta Treime / Domeniul Stirbey
Capela familiei Stirbey a fost construita intre anii 1850 - 1890, constructie in stil neogotic, cu elemente gotice, bizantine si renascentiste, realizata dupa proiectul arhitectului austriac baron Theophil von Hansen. Capela are altar si gropnita in care se gasesc mormintele domnitorului Barbu Dimitrie Stirbey, al printului Barbu Alexandru Stirbey si ale altor membri ai familiei.
Accesul in capela se face pe o scara cu doua rampe semicirculare, construite din marmura de Carrara.
Cocani, Judetul Dambovita
Lucianca, Judetul Dambovita
Niculesti, Judetul Dambovita
Peris, Judetul Ilfov
Padurea Scrovistea
Balteni, Judetul Ilfov
Schitul Balteni
Se spune ca Manastirea Balteni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea de voievodul Radu Negru, dupa un vis inaintea unei lupte cu tatarii.
In prezent, aici nu se mai gaseste nimic din vechiul schit, devastat de tatari in anul 1602. Biserica din satul Balteni are hramul Sfantul Ierarh Nicolae si a fost ridicata in anul 1626.
Peris, Judetul Ilfov
Tancabesti, Judetul Ilfov
Saftica, Judetul Ilfov
Dumbraveni, Judetul Ilfov
Complexul Laguna Verde, Balotesti
Balotesti, Judetul Ilfov
Dimieni, Judetul Ilfov
Tunari, Judetul Ilfov
Voluntari, Judetul Ilfov
Bucuresti
|
|
Bucuresti - Mogosoaia - Buciumeni - Buftea
Buftea - Manastirea - Crevedia - Cocani - Lucianca
Ungureni - Niculesti - Movila - Peris - Balteni
Peris - Tancabesti - Saftica - Dumbraveni - Balotesti
Dimieni - Tunari - Voluntari - Bucuresti
[ Domeniul Stirbey si Schitul Balteni ]
Judetul Ilfov, Judetul Dambovita, Romania
Distanta totala parcursa: 103.9 km
Timp total: 5 ore si 30 minute
Viteza medie: 18.9 km/h
Viteza maxima: 40.5 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 17 februarie 2018
aparat foto Olympus Stylus TG-850
|
|