Buzau - Berca - Joseni - Vulcanii Noroiosi - Magura - Cislau - Poieni
Poieni - Ogretin - Drajna - Valenii de Munte - Boldesti-Scaeni - Ploiesti
Judetul Buzau - Judetul Prahova, Romania
20 - 21 octombrie 2012 / distanta parcursa: + 175 km
Zile de toamna. Cu soare. Se anuntase timp frumos, nici prea racoare, dar nici prea cald. Vreme foarte buna pentru pedalat prin zone cu dealuri. O tura de doua zile cu bicicletele, in cautare de peisaje de toamna, in culori aprinse. Am hotarat ca sambata dimineata sa mergem din Buzau la Vulcanii Noroiosi, apoi pana la Poieni, iar duminica sa ne indreptam spre Ploiesti.
Vineri seara am schitat cat de cat traseul, iar sambata dis-de-dimineata ne-am dus in Gara de Nord din Bucuresti, am luat bilete si ne-am urcat in trenul spre Buzau. Trenul a fost aglomerat, imbusul la indemana si ghidoanele puse in paralel cu cadrele ca sa ocupam mai putin spatiu, totusi nu am avut probleme si nici discutii referitoare la biciclete.
Buzau, Judetul Buzau
Pe peronul garii din Buzau am indreptat ghidoanele bicicletelor, apoi ne-am plimbat putin prin oras, de la gara, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, pe Bulevardul Maresal Alexandru Averescu, pe langa Stadionul Municipal al FC Gloria Buzau. Stiam ca exista un bulevard cu castani care sambata si duminica era inchis circulatie auto. Am gasit bulevardul, cel care ajunge la Parcul Crang, Bulevardul Nicolae Balcescu, insa nu era inchis circulatiei motorizate.
Parcul Crang, Judetul Buzau
Parcul Crang este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din orasul Buzau. Parcul este destul de mare si verde, parca un pic neingrijit, dar linistit, un loc placut pentru plimbari.
Am iesit din oras pe drumul national DN10 care ajunge din Buzau la Brasov. Am mers pe valea Raului Buzau spre Berca, trecand prin comunele Vernesti si Candesti.
Dupa Satuc am facut dreapta pe un drumul judetean, un drum care duce in Berca, ca sa ajungem pana la Rezervatia Naturala Vulcanii Noroiosi.
Dupa ce se traverseaza Raul Buzau, drumul continua spre stanga, iar apoi se merge pe drumul din dreapta, marcat Chiliile.
Se trece prin satul Joseni si se ajunge in satul Policiori. Imediat cum se iese din acest sat, peisajul este foarte frumos, dealuri inverzite, palcuri de copaci sau copaci stingheri.
La Vulcanii Noroiosi am mai fost in urma cu cativa ani. Se pot vizita Vulcanii Noroiosi Paclele Mari sau Vulcanii Noroiosi Paclele Mici, intre cele doua locuri exista niste confuzii. Zona este declarata monument al naturii, geologic si botanic, inca din anul 1924.
Vulcanii Noroiosi, Paclele Mici, comuna Berca, Judetul Buzau
La Paclele Mici sunt cei mai multi dintre vulcanii noroiosi. Au forme si dimensiuni variate, cu inaltimi de la 1 si 8 metri. "Lava" este un amestec de pamant argilos si apa, adus din straturile de adancime, este impins de gazele naturale. Noroiul se usuca treptat, peisajul fiind permanent in schimbare.
Ne-am intalnit cu Mircea (CyclingRomania.ro | Cycling Romania / FB), in sfarsit, pe drum cu bicicletele. Impreuna cu grupul sau am vizitat Paclele Mari ale Vulcanilor Noroiosi.
Vulcanii Noroiosi, Paclele Mari, comuna Berca, Judetul Buzau
In apropiere este platoul Paclelor Mari, se intinde pe o suprafata mai mare. Aici sunt 3 vulcani de dimensiuni foarte mari. Diametrul fiecaruia este de peste 100 de metri.
In continuare, am revenit spre DN10, am trecut de Satuc, apoi prin Magura si am ajuns intr-o zona impadurita, dar au inceput si serpentinele pe urcare. Portiune mai grea a traseului, dar nu imposibila.
Magura, Judetul Buzau
Pe partea dreapta a drumului este Fantana lui Mihai Viteazul, un monument care aminteste de traversarea Carpatilor de armatele lui Mihai Viteazul in anul 1599, prin Pasul Buzau.
Drumul cu serpentine grele de urcare pe dealurile de pe malul Raului Buzau continua pana la Viperesti, iar de la Viperesti urmeaza o portiune lina pana la Cislau. Imediat dupa Cislau am ajuns la Poieni.
Poieni, Judetul Buzau
Am ramas peste noapte in Poieni, la Casa Iedera - amurtel.ro. A fost o zi frumoasa de toamna, dar obositoare. Seara linistita, aer curat, cer senin si plin de stele, timp de odihna.
20 octombrie 2012
Buzau - Berca - Joseni - Vulcanii Noroiosi
Magura - Cislau - Poieni
Judetul Buzau, Romania
Distanta totala parcursa: 100.8 km
Timp total: 6 ore si 49 minute
Viteza medie: 14.8 km/h
Viteza maxima: 53.6 km/h
Fotografii © KERUCOV .ro / 20 octombrie 2012
aparat foto Pentax Optio RS 1500 / Nikon Coolpix P7000
Duminica dimineata. Racoare. Dimineata de toamna. Soare. Priveliste verde. Cu pisici. Apoi, micul-dejun. Cate o cafea calda. Oboseala puternica. Urma un drum cu urcari in prima jumatate spre Valenii de Munte, din Poieni pe un drum judetean care duce spre Valenii de Munte.
Pana la Ogretin a fost un drum cu urcare aproape continua, deal dupa deal. In Posesti am trecut in Judetul Prahova, iar in Drajna am facut o pauza lunga la umbra.
Valenii de Munte, Judetul Prahova
In Valenii de Munte nu am oprit. Am mers mai departe. Traseul zilei a fost destul de monoton, cu treceri prin sate, schimbari usoare de peisaj si trafic auto din ce in ce mai intens cu cat ne apropiam de Ploiesti.
Ploiesti, Judetul Prahova
De la podul peste Raul Teleajen pana in Ploiesti nu a mai fost mult de mers. Am incercat sa ne grabim pentru ca deja se intuneca, mai repede, zi de toamna. Ploiesti. Soseaua de Centura. Intrare in oras. Mers in paralel cu tramvaiul 102 pana la Gara de Vest.
Am luat bilete la IR 1746 Ploiesti - Bucuresti si am avut de asteptat, trenul a avut intarziere. Ne-am urcat in tren la vagonul pentru biciclete. Din pacate, am fost exact in trenul acela din care a cazut o fata de 13 ani si a murit. Trenul a stat un timp in apropiere de Buftea, apoi am ajuns in Bucuresti. Detalii am aflat la stiri. Punct.
21 octombrie 2012
Poieni - Ogretin - Drajna - Valenii de Munte
Boldesti-Scaeni - Ploiesti
Judetul Buzau - Judetul Prahova, Romania
Distanta totala parcursa: 77.6 km
Timp total: 4 ore si 56 minute
Viteza medie: 15.7 km/h
Viteza maxima: 46.2 km/h
Fotografii © KERUCOV .ro / 21 octombrie 2012
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|