Golesti - Vranesti - Udeni-Zavoi - Catanele - Coseri - Cateasca - Leordeni - Moara Mocanului - Baloteasca
Cotu Malului - Voia - Crangurile de Sus - Badulesti - Gura Foii - Gaesti
Judetul Arges, Judetul Dambovita, Romania / 29 martie 2015 / distanta parcursa: +50 km
Sfarsit de martie. Primavara. Zile ploioase si racoroase. O iesire cu bicicletele prin Judetul Arges si Judetul Dambovita, in josul raului Arges. Varianta scurtata a unui traseu propus de Romania pe 2 roti / romaniape2roti.blogspot.ro si adaptata conditiilor meteo.
Duminica dimineata, pe o ploaie torentiala si un Bucuresti adormit de schimbarea la ora de vara, am ajuns la Gara Basarab ca sa luam trenul CFR Regio R9023 pana la Golesti, Judetul Arges. Aglomeratie. Agenti de paza. Intuneric. Ploaie in continuare. Pe geam. Campuri inundate si drumuri la fel. Spre norocul nostru, ploaia s-a oprit inainte sa ajungem la Golesti si nu a trebuit sa renuntam la traseu si sa ne intoarcem cu primul tren inapoi in Bucuresti. Locuri de vazut. Un conac in Golesti. Conacul Golestilor. Muzeul Viticulturii si Pomiculturii. Biserica din Golesti. Lacul de acumulare Golesti. Peisaje de malul raului Arges. Pe drumuri de tara, cu gropi si hartoape. Stropi de apa si noroi. Parauri umflate de precipitatii. Oameni si sate. Unele colorate. Caini multi. Si cativa stropi de ploaie la final.
Traseul cu bicicleta prin Judetul Arges, parcurs, incepe din Golesti, de la Gara Golesti, pe drumul comunal DC 75, pana la Complexul Muzeal Golesti si Biserica Golesti. Apoi, tot pe DC 75 se merge pana la intersectia cu drumul national si se continua pe DN 7 spre Vranesti (Vranesti - Calinesti). Din Vranesti se intra pe drumul judetean DJ 704C care trece prin Udeni-Zavoi, drum care traverseaza raul Arges urcand pe barajul lacului de acumulare Golesti si coboara in Catanele. Din Catanele, urmand drumul judetean DJ 702G, pe malul raului Arges, se trece prin Coseri si Cateasca. Dupa ce se intra pe drumul judetean DJ 703B, traseul traverseaza iar raul Arges pe podul nou, podul vechi fiind distrus de o viitura pe Arges in urma cu ani de zile. Inainte de a ajunge in Leordeni, se vireaza dreapta pe drumul de tara spre Moara Mocanului, trecand un parau afluent al raului Arges pe un podet spre Baloteasca. Mai departe, in paralel cu linia de cale ferata, se ajunge in Cotu Malului si se trece in Judetul Dambovita. Apoi, din Voia, pe drumul judetean DJ 702A se iese in drumul national DN 7 mergand spre Crangurile de Sus. Continuand pe DN 7, prin Badulesti si Gura Foii se ajunge in Gaesti, punctul final al traseului.
Gara Basarab, Bucuresti
Golesti, Judetul Arges
Muzeul Golesti / Complexul Muzeal Golesti / Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti
Complexul Muzeal de la Golesti cuprinde un Muzeu de Istorie si Etnografie din care fac parte Conacul Golesti, Scoala lui Dinicu Golescu, Sectia de Istorie si Sectia de Etnografie si Arta Populara si un Muzeu al Viticulturii si Pomiculturii.
Muzeul a fost infiintat pe 7 iunie 1939 de Regele Carol al II-lea, sub numele de Muzeul Dinicu Golescu, si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza care reflecta atat istoria familiei, cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale romanesti.
Conacul Golesti / Conacul Golestilor
Conacul Golestilor a fost construit in anul 1640, de Stroe Leurdeanu, cu ajutorul mesterului Stoica, acesta fiind singura constructie laica medievala fortificata din tara. Stiind cat de schimbatoare erau vremurile, Stroe inconjoara conacul cu ziduri inalte de caramida, iar in turnurile de aparare instaleaza tunuri. Zidurile groase, etajul din paianta, monumentalitatea, dar si eleganta conacului prefigureaza aparitia constructiilor din perioada brancoveneasca.
Sursa si mai multe informatii aici.
Sectia de Istorie / Sectia de Etnografie si Arta Populara
Foisorul lui Tudor Vladimirescu
Foisorul de la intrarea in curte era folosit pentru supravegherea imprejurimilor. Tudor Vladimirescu, in retragere dinspre Bucuresti, si-a instalat tabara la Golesti. Intre 18 si 21 mai 1821, Tudor Vladimirescu a stat in foisor, cunoscut fiind faptul ca era in bune relatii cu boierii Golesti. Eteria si cativa dintre pandurii sai au pus la cale un complot si Tudor Vladimirescu a fost prins de oamenii lui Alexandru Ipsilanti, iar in drum spre Targoviste, unde urma sa fie judecat, a fost asasinat si aruncat intr-o fantana.
Scoala lui Dinicu Golescu
Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Romania
Muzeul in Aer Liber se intinde pe o suprafata de circa 10 hectare si are in componenta sa peste 35 de gospodarii taranesti. Ratiunea organizarii acestui muzeu la Golesti deriva din importanta viticulturii si pomiculturii pe teritoriul judetului Arges.
Sursa si mai multe informatii aici.
Biserica Golesti
In anul 1646, tot Stroe Leurdeanu ridica si biserica din vecinatatea conacului, Biserica din Golesti, care imbina cu finete influentele muntenesti cu cele din Moldova, din Armenia si din Orientul Apropiat.
Vranesti, Judetul Arges
Udeni - Zavoi, Judetul Arges
Lacul de acumulare Golesti
Catanele, Judetul Arges
Coseri, Judetul Arges
Cateasca, Judetul Arges
Raul Arges / Podul de la Cateasca
Leordeni, Judetul Arges
Moara Mocanului, Judetul Arges
Baloteasca, Judetul Arges
Cotu Malului, Judetul Arges
Crangurile, Judetul Dambovita
Gaesti, Judetul Dambovita
Din Gaesti (Gara Gaiesti) am luat trenul CFR Regio (expres) R9030 spre Bucuresti Nord. Peronul 3 plin de oameni. 3 automotoare Desiro. Spatiu pentru biciclete. Multumiri!
|
|
Golesti - Vranesti - Udeni-Zavoi - Catanele
Coseri - Cateasca - Leordeni - Moara Mocanului
Baloteasca - Cotu Malului - Voia - Crangurile de Sus
Badulesti - Gura Foii - Gaesti
Judetul Arges, Judetul Dambovita, Romania
Distanta totala parcursa: 52.8 km
Timp total: 3 ore si 39 minute
Viteza medie: 14.5 km/h
Viteza maxima: 30.9 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 29 martie 2015
aparat foto Fujifilm Finepix XP30
|
|