Calimanesti - Caciulata - Valea Oltului - Valea Lotrisor - Cascada Lotrisor - Caciulata - Calimanesti
Calimanesti - Seaca - Gura Vaii - Lunca - Bujoreni (Muzeul Satului Valcean) - Ramnicu Valcea
Judetul Valcea, Romania / 15 iunie 2014 / distanta parcursa: +50 km
Valcea. Cu bicicleta prin Parcul National Cozia. Muntii Capatanii. Valea Lotrisor. Valea Oltului. Bujoreni. Muzeul Satului Valcean. Ramnicu Valcea. Un traseu propus de Bogdan (romaniape2roti.blogspot.ro / Romania pe 2 roti), Pe valea Oltului. Pe bicicleta.
Traseul cu bicicleta incepe din Calimanesti, pe Calea lui Traian, adica drumul national DN 7 / E81, prin Caciulata, mergand pe malul Oltului (Valea Oltului si Cheile Oltului), aproximativ 5 kilometri pana la popasul turistic / motelul Lotrisor si Valea Lotrisor. Prima parte a zilei. Duminica dimineata. Racoare. Asfalt. Trafic redus, cateva TIR-uri. La intrarea pe Valea Lotrisor exista un panou turistic (Parcul National Cozia - Valea Lotrisor). Drum forestier accesibil pe biciclete, 2 kilometri, pe malul paraului Lotrisor. Cheile Lotrisor. Pereti de stanca. Urcare. Pietre si bolovani pe drum. Cascada Lotrisor. Sunetul caderii de apa. Vuiet. Loc de popas. Urmeaza o coborare in viteza pana la sosea. Mergand pe DN 7 se revine, trecand pe langa Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra si prin statiunea Caciulata, in Calimanesti. Pauza. Micul dejun. A doua parte a zilei. Din Calimanesti, se merge pe drumul national DN 7 / E81 (Calea lui Traian) spre Ramnicu Valcea. Soseaua, destul de libera fiind duminica, merge pe malul Oltului si trece prin cateva localitati / sate valcene. Seaca. Filtru de la rutiera. O cladire futurista folosita pentru nu se stie ce, dar colorata. Gura Vaii. Alternanta de urcari si coborari. Lunca. Linie dreapta. In Bujoreni am oprit. Vizita la Muzeul Satului Valcean de la Bujoreni. Taxa foto. Satul traditional valcean. Timp noros. O opincarie. Pista pentru biciclete. Ramnicu Valcea. Cateva picaturi de ploaie. Gara. Tren. Desiro. Bucuresti. Gara de Nord.
Calimanesti, Judetul Valcea
Caciulata, Judetul Valcea
Valea Oltului / Cheile Oltului sau Defileul Oltului
Parcul National Cozia - Valea Lotrisor si Cheile Lotrisor
Din statiunea Caciulata, dupa aproximativ 5 kilometri prin Defileul Oltului, se ajunge la popasul / motelul Lotrisor, iar imediat dupa acest popas, pe partea stanga, este vizibil un panou turistic care anunta intrarea in Parcul National Cozia - Valea Lotrisor si Cascada Lotrisor la vreo 2 kilometri pe un drum forestier. Stanci. Cheile Lotrisor.
Cascada Lotrisor
Am aflat ca prin anii 1970 apa paraului a fost deviata printr-un tunel sapat in stanca pentru a fi construit drumul forestier de pe Valea Lotrisor. Asadar, Cascada Lotrisor nu este o cascada naturala, insa caderea de apa de la peste 20 - 30 de metri inaltime merita vazuta.
Valea Oltului / Cheile Oltului
Schitul Cozia Veche - Sfantul Ioan la Piatra
Caciulata, Judetul Valcea
Calimanesti, Judetul Valcea
Seaca, Judetul Valcea
Gura Vaii, Judetul Valcea
Lunca, Judetul Valcea
Bujoreni, Judetul Valcea
MUZEUL SATULUI VALCEAN, Bujoreni, Judetul Valcea
Am ajuns la intrarea in Muzeul Satului Valcean (The Valcea Village Museum). Program de vizitare 10 oo - 18 oo de marti pana duminica, luni fiind inchis. Duminica, intrarea de la sosea, iar muzeul parea inchis. Insa, accesul in Muzeul Satului Valcean se face pe o strada secundara, pe partea stanga. Pretul unui biletul de vizitare: 3 lei, taxa pentru fotografiere: 10 lei.
Muzeul Satului Valcean a fost creat in anii '70 - '80 ca o asezare rurala traditionala, un sat muzeu in aer liber, avand toate componentele sociale si culturale, tinand seama inclusiv de formele de relief ale zonei pentru locurile unde au fost amplasate gospodariile mutate din diferitele localitati ale judetului Valcea.
Satul traditional valcean este reconstituit pe o suprafata de 8 hectare si are 4 sectoare reprezentative (mai multe informatii Muzeul Satului Valcean / muzee-valcea.ro):
- sectorul gospodarie prezinta structura gospodariei vechi tinand seama de ocupatiile traditionale (agricultura, pomicultura, viticultura sau cresterea animalelor) sau de mestesuguri si tehnici populare, precum si anexe (patule, magazii, fanare sau cotete);
- sectorul social - cultural prezinta o scoala primara rurala din vremea lui Spiru Haret (de la inceputul secolului al XX-lea), un han de la sfarsitul secolului al XIX-lea, precum si o biserica din lemn construita in anul 1785;
- sectorul mestesuguri prezinta tehnici populare, procedee si tehnici de prelucrare pentru realizarea uneltelor, vaselor si diferitelor obiecte de uz casnic;
- sectorul constructiilor specializate prezinta troite de drum, fantani de hotar, stupine de albine, o stana, un conac de vie, dar si foisoare de paza.
Ramnicu Valcea, Judetul Valcea
Pe peronul garii din Ramnicu Valcea am ajuns cu vreo 2 ore inainte de plecare trenului spre Bucuresti. Mai mult peron decat gara, deoarece gara a fost demolata in anul 2013, iar in zona este un santier. Trenul InterRegio / IR 1522. Un automotor Siemens. Desiro. Spatiu pentru biciclete. Bilete pentru biciclete.
|
|
Calimanesti - Caciulata - Valea Oltului - Valea Lotrisor
Parcul National Cozia - Cascada Lotrisor - Calimanesti
Calimanesti - Seaca - Gura Vaii - Lunca
Bujoreni - Muzeul Satului Valcean - Ramnicu Valcea
Judetul Valcea, Romania
Distanta totala parcursa: 50.1 km
Timp total: 3 ore si 4 minute
Viteza medie: 16.4 km/h
Viteza maxima: 42.7 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 15 iunie 2014
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|
|