Orsova - Eselnita - Dubova - Ponicova - Svinita - Drencova - Berzasca - Liubcova - Coronini
Clisura Dunarii - Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici - Parcul Natural Portile de Fier
Romania, Judetul Mehedinti, Judetul Caras-Severin / distanta parcursa: +110 km
Tura de primavara in Caras / 30 aprilie 2014
Romania. Cu bicicleta prin Banat. Mini-vacanta de 1 Mai. Mehedinti. Caras-Severin. Clisura Dunarii. Portile de Fier. Din Orsova spre Moldova Noua. Pe malul Dunarii. La poalele muntilor. Muntii Almajului. Soare. Ploaie. Primavara. Natura verde. Grindina. Un traseu propus de Alex (vezi blogul alexboia.net).
Dimineata. Ora 4. Pregatirea bicicletei. Coburi. Lucruri. Cort. Gara de Nord. Ne-am intalnit la peronul 1. Trenul IR 72. Biciclete demontate si urcate in tren. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile in zona Banatului nu era cea mai buna, dar nici inspaimantatoare. Plecarea la ora 5:45. Bucuresti Nord - Videle - Rosiori Nord - Caracal - Craiova - Filiasi - Drobeta Turnu Severin - Orsova. La 11:30 eram pe peronul garii din Orsova cu bicicletele gata de drum, iar pe la ora 12 plecam din Orsova. Urma o tura cu bicicletele de 3 zile. Orsova - Dubova - Coronini (ziua 1). Coronini - Moldova Noua - Sasca Montana - Oravita (ziua 2). Oravita - Bozovici - Baile Herculane (ziua 3). Multumiri, Alex!
Traseul cu bicicleta incepe din Orsova (vezi harta Tura de primavara prin Caras pe bikemap.net). Soare. Cald. Timp frumos. De la Gara Orsova se merge pe drumul national DN 6 / E70, trecand podul peste Golful Cerna se intersecteaza cu drumul national DN 57. Iesirea din Orsova, pe DN 57, este o urcare de cativa kilometri pe Dealul Mosului, urmata de o coboare spre Eselnita. Intalnire cu Dunarea. Clisura Dunarii. Pensiuni. Parcul National Portile de Fier. Drum asfaltat la poalele Muntilor Almajului. Cazanele Mici. Statuia lui Decebal. Manastirea Mraconia. Cer acoperit. Dubova. Popas in Ponicova. Drumetie prin Padurea Ciucaru Mare. Caini ghizi. Inaltime. Dunarea. Cazanele Mari. Primele picaturi de ploaie. Drum. Calul alb. Alunecari de teren. Bolovani. Cetatea Trikule. Perdea de apa. Sninita. Drumul rosu. Pietre ascutite.
Judetul Mehedinti - Judetul Caras-Severin. Grindina. Cladiri parasite. Colonii muncitoresti. Drencova. Timid apus de soare. Berzasca. Inserare. Dunare. Frig. Intuneric. Coronini. Odihna. Liniste.
Orsova, Judetul Mehedinti
Orasul Orsova se afla pe malul lacului de acumulare Portile de Fier I, in zona de varsare a Raului Cerna in Dunare, Golful Cerna.
O parte a orasului a fost inundata in anul 1970 pentru a realiza Lacul de Acumulare Portile de Fier I, iar populatia a fost mutata intr-un oras nou in anii 1966 - 1971.
In zona localitatii au fost gasite urme ale asezarii daco-romane Dierna, asezare care a facut parte din provincia romana Dacia (Castrul Dierna).
Eselnita, Judetul Mehedinti
Eselnita se afla pe malul Dunarii, la poalele Muntilor Almajului. Pana in anul 1966 localitatea era cunoscuta sub numele de Ieselnita, asezarea a fost inundata pentru a forma lacul de acumulare Portile de Fier I, localitatea de azi fiind construita in anii 1967 - 1970.
Defileul Portile de Fier - Clisura Dunarii
Clisura Dunarii sau Defileul Dunarii / Portile de Fier este regiunea geografica aflata de-a lungul malului Dunarii, intre Serbia si Romania, in partea de Sud a Banatului, intre de Raul Nera si Cazanele Dunarii.
Cazanele Dunarii
Cazanele sunt o parte din defileul Dunarii la trecerea fluviului prin Muntii Carpati. Cazanele Mari au o lungime de aproximativ 4 kilometri si se afla intre masivele Ciucarul Mare (Romania) si Veliki Strbac (Serbia).
Cazanele Mici au o lungime de aproximativ 3 kilometri si se afla intre masivele Ciucarul Mic (Romania) si Mali Strbac (Serbia).
Atat Cazanele Dunarii, cat si masivele Ciucarul Mare si Ciucarul Mic fac parte din Parcul Natural Portile de Fier.
Cazanele Mici, Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici / Parcul Natural Portile de Fier
Statuia lui Decebal
Regele Decebal - facuta de Dragan. DECEBAL REX - DRAGAN FECIT. Initiativa sculptarii basoreliefului i-a apartinut lui Iosif Constantin Dragan, istoric amator. Constructia a durat 10 ani, din anul 1994 pana in anul 2004 si a fost realizata de 12 sculptori - alpinisti condusi de sculptorul roman Florin Cotarcea.
Manastirea Mraconia
Vechea Manastire Mraconia a fost ridicata pe locul unui fost punct de control al navigatiei fluviale si dirijare a vaselor pe Dunare.
Pentru constructia hidrocentralei de la Portile de Fier I ruinele manastirii au fost inundate de apele Dunarii, ajungand sa fie cunoscuta ca Manastirea de sub ape, Mraconia.
Mitropolia Olteniei a avut initiativa refacerea Manastirii Mraconia dupa anul 1989, iar in anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici. De la veche biserica, care acum se afla sub apele Dunarii, se mai pastreaza usile imparatesti si o candela in muzeul parohial de la Eselnita.
Dubova, Judetul Mehedinti
Ponicova, Judetul Mehedinti
In Ponicova am facut popas pentru masa de pranz, iar apoi, insotiti de 3 caini ghizi, am facut o scurta drumetie prin Padurea Ciucaru Mare ca sa ajungem pe platoul de deasupra Cazanelor Mari.
[ drumetie prin Padurea Ciucaru Mare ]
Cazanele Mari, Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici / Parcul Natural Portile de Fier
Cetatea Trikule / Tricule / Tri Kule
Cetatea Trikule a fost ridicata in secolul al XV-lea pentru a stavili atacurile otomane spre vest. Cele 3 turnuri, ruinele cetatii, sunt vizibile in apropierea localitatii Svinita. Ruinele Cetatii Trikule au fost inundate pentru realizarea lacului de acumulare Portile de Fier I.
Svinita, Judetul Mehedinti
Judetul Mehedinti - Judetul Caras-Severin
Drencova, Judetul Caras-Severin
Berzasca, Judetul Caras-Severin
Coronini, Judetul Caras-Severin
Dupa mai bine de 4 ore de ploaie in continuu, ploaie torentiala, uneori cu grindina, am ajuns in Coronini unde am si ramas peste noapte. Pensiune. Cate o ciorba calda, ceai fierbinte sau cafea au fost bine-venite. Lucruri puse la uscat si pregatiri pentru ziua urmatoare prin Banatul Montan. Si, o surpriza!
Orsova - Eselnita - Dubova - Ponicova - Svinita
Drencova - Berzasca - Liubcova - Coronini
Clisura Dunarii - Parcul Natural Portile de Fier
Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici
Romania, Judetul Mehedinti, Judetul Caras-Severin
Distanta totala parcursa: 114.4 km
Timp total: 6 ore si 14 minute
Viteza medie: 18.4 km/h
Viteza maxima: 51.1 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 30 aprilie 2014
aparat foto Pentax Optio RS 1500
|