Rosia Montana si imprejurimi / o zi cu bicicleta, o zi drumetie
Rosia Montana - EM Rosia Poieni (observator) - Taul Mare - Piatra Corbului - Taul Corna - Taul Brazi - retur
drumetie Rosia Montana - Muzeul Mineritului - case vechi - Taul Mare - Statia Meteo Rosia Montana
Judetul Alba, Romania
3 - 4 mai 2013 / distanta parcursa: +20 km
Rosia Montana. Doua zile in inima Muntilor Apuseni. O zi cu bicicleta prin imprejurimi. Alta zi de drumetii prin locuri frumoase. Povesti ascultate. Oameni de acolo. Asezarea de la Rosia Montana exista dinaintea cuceririi Daciei de catre Imperiul Roman, Alburnus Maior fiind numele dat de romani in timpul Imparatului Traian. Numele Alburnus Maior apare pe o tablita din ceara din anul 131 dH.
Am vizitat Rosia Montana fara un plan stabilit, natural, in liniste, urcand si coborand pantele abrupte. Am vrut sa vedem locurile pe indelete, sa aflam povestile oamenilor, sa stim cum este si ce se intampla acolo. Acolo, pe Valea Rosiei, la peste 450 de kilometri distanta de Bucuresti si interese diverse.
3 mai 2013
Dimineata, dupa o noapte racoroasa la cort, am plecat la plimbare, cu bicicletele prin imprejurimile Rosiei Montane. Am urcat spre Taul Brazi si am continuat pe drumul forestier spre Rosia Poieni. Prima urcare este abrupta.
In cateva zeci de minute peisajul se schimba radical. De la dealurile verzi si padurea de brazi din Valea Rosiei se ajunge intr-o zona aproape stearpa, un peisaj industrial / post-industrial, amplificat la apropierea de Exploatarea Miniera Rosia Poieni.
EM Rosia Poieni (mina de cupru / observator)
Am trecut de doua bariere pazite si am ajuns la un loc de "belvedere". Vedere spre cariera de cupru de la Rosia Poieni. Sapata in stanca muntelui. In fostul sat Geamana, acolo unde este lacul acela rosu care acopera satul si Biserica, lacul de steril / decantare pentru mina Rosia Poieni, nu am ajuns.
Ne-am indreptat apoi spre Taul Mare. Taurile sunt niste lacuri articiale, lacuri pentru steampuri. In trecut, pentru separarea aurului de restul minereului au fost construite mori de apa, steampuri, rotile morilor fiind antrenate prin cadere de apa colectata in lacuri / tauri.
Taul Mare / Taul cel Mare
Taul Mare este aproape de izvoarele Rosiei, la peste 900 de metri altitudine. Lacul are cea mai mare suprafata dintre toate taurile din zona, iar privit dintr-un anumit unghi are forma de inima.
Am amanat sa urcam pe biciclete la statia meteo de la Rosia Montana, pentru panorama Vaii Rosiei, ca drumetie in ziua urmatoare.
Piatra Corbului - monument al naturii
Piatra Corbului este o rezervatie geologica care se afla pe versantul Dealului Carnic, la 1000 de metri altitudine. Piatra Corbului este monument al naturii din anul 1969. Numele provine de la forma de cap de corb.
Taul Corna / Taul Cornei
Taul Corna este situat pe valea Cornei, la peste 900 de metri altitudine, in apropiere de satul Corna. Aici am si facut un popas, la umbra.
Taul Brazi
Taul Brazi se afla la peste 900 metri altitudine, in imediata apropiere a Rosiei Montane, langa o padure de brazi. Langa Taul Brazi au fost amenajate locuri de agrement.
Rosia Montana / cu bicicleta pe ulite
In viteza, am coborat in Rosia Montana spre Centrul Istoric, pentru a continua plimbarea pe biciclete pe ulite, pe langa casele vechi, multe dintre cladiri fiind monumente istorice.
Cladiri vechi. Proprietati cumparate. Spoiala. Cladiri reconditionate. Aparent. Unele lasate in paragina. Ruine. Pancarte si promisiuni atarnate la vedere. Peste tot. Din loc in loc, rezistenta continua. Aceasta proprietate NU este de vanzare.
Inainte ca soarele sa apuna am revenit la cort, am legat bicicletele de acelasi gard. Nori pe cer, undeva departe ploua. Spectacol natural. Colorat. Filtre colorate. Povestiri. Impresii. Intrebari. Gazde. Raspunsuri.
4 mai 2013 (drumetie)
Soare placut. Dimineata. Rasarit. Peste dealuri. Am lasat bicicletele langa cort si am ales o zi de drumetie prin Rosia Montana, dar si imprejurimi, la pas.
Undeva, pe un deal, cativa oameni instalau niste tevi. Abia mai tarziu gazda ne-a povestit despre obiceiul locului: Puscatul de Pasti.
Muzeul Mineritului din Rosia Montana
La Muzeul Mineritului din Rosia Montana se pot vizita galeriile subterane (galeriile romane, galeriile medievale si galeriile moderne), expozitia in aer liber (un lapidarium si tehnologie), precum si o expozitie de fotografii document. Plus, o prezentare excelenta este asigurata de un inginer minier, vizibil pasionat de munca sa.
Am intrat in subteran sa vedem galeriile. Exploatari de aur din diverse epoci. Galeriile Romane. Galeriile medievale. Galeriile moderne. Galeriile sunt bine conservate datorita ventilatiei naturale si modului in care au fost sapate. Coborare de 157 de trepte. Galerii inalte de 1 metru si 80 centimetri, late de 1 metru. Descriere plastica a conditiilor de munca in mina. Am inteles ca sub Rosia Montana este un labirint de galerii sapate cu dalta si ciocanul, la lumina de opait.
Dupa ce am vizitat Muzeul Mineritului, am continuat plimbarea prin Rosia Montana, insa la un moment dat a inceput o ploaie puternica si de scurta durata, de vara, aversa.
Spre Statia Meteorologica din Rosia Montana
Dupa-amiaza, dupa inca o aversa de ploaie, impreuna cu gazda noastra ca ghid pentru o scurta portiune de drum, printre gospodarii, am plecat spre statia meteo de pe Varful Rotundu din Muntii Metaliferi, la aproape 1.200 de metri altitudine. Peisaje frumoase de jur imprejur. Lumina blanda de dupa-amiaza.
Taul Mare / Taul cel Mare
Pe seara am mers in vale, la una dintre bisericile din Rosia Montana, pentru slujba din Noaptea de Inviere, acompaniata de pe dealuri de un obicei zgomotos: Puscatul de Pasti. Puscatul de Pasti este un obicei local, pe dealuri sunt montate tevi care pusca prin guri de foc flacarile exploziilor de acetilena (gaz rezultat din reactia chimica dintre carbid si apa) pentru indepartarea spiritelor rele.
Rosia Montana - EM Rosia Poieni (observator) - Taul Mare
Piatra Corbului - Taul Corna - Taul Brazi - retur
Judetul Alba, Romania
Distanta totala parcursa: 21.4 km
Timp total: 2 ore si 48 minute
Viteza medie: 7.7 km/h
Viteza maxima: 42.5 km/h
fotografii © KERUCOV .ro
/ 3 - 4 mai 2013
aparat foto Pentax Optio RS 1500 / Nikon Coolpix P7000
|