1 noiembrie 2010 / Paris, Franta
Dupa vizitarea Cimitirului Pere Lachaise, am continuat ziua prin centru. Ce atractii turistice sunt in Centrul Parisului? Am deschis harta luata de la barul hostelului, harta pe care erau marcate diverse puncte de interes. In fond, orice strada sau colt de strada ofera ceva interesant.
Les Halles de Paris - Forumul Halelor
Le Forum des Halles
Les Halles - Halele este o zona din Arondismentul 1 unde a fost o piata imensa, in centrul Parisului. Demolata in anul 1971, acolo a fost construit un spatiu comercial modern, sub nivelul stradal, in subteran, cunoscut ca Forum des Halles - Forumul Halelor. Deschiderea adanca, cu aspect de groapa, numita "Le Trou des Halles", este considerata de multi urata, mai ales prin imediata invecinare cu Biserica Saint-Eustache.
Biserica Saint Eustache - L'eglise Saint-Eustache - Saint Eustache Church
Langa constructia din fier si beton, interesanta si rece, Les Halles, Biserica Saint Eustache lasa o impresie de maretie, loc cald si placut. Datand de la inceputul secolulului al XIII-lea, a fost initial construita ca o capela pentru Sfanta Agnes.
Centrul Cultural Georges Pompidou - Centre Georges Pompidou - Pompidou Centre
Din Arondismentul 1 am trecut Arondismentul 4 din Paris, pe malul drept al Senei, intre cartierele Les Halles si Marais. Acolo, in cartierul Beaubourg, este Centrul National de Arta si Cultura "Georges Pompidou".
Intr-o parte a Place Georges Pompidou, arhitectul Renzo Piano a reprodus studioul lui Constantin Brancusi, chiar langa Centrul Georges Pompidou. In Atelier Brancusi spatiul a fost reconstituit in detaliu: sculpturile, uneltele, fotografiile, toate din dorinta lui Constantin Brancusi de a avea opera expusa in atmosfera sa de studio.
Centrul Pompidou, aparut datorita presedintelui Frantei Georges Pompidou, a fost deschis publicului din anul 1977. Ideea a fost de a se crea in centrul Parisului o institutie culturala cu adevarat originala. Astfel, Centrul Pompidou este o institutie policulturala dedicata creatiilor moderne si contemporane, o imbinare de arte plastice si design, muzica si cinematografie.
Primaria din Paris - Mairie de Paris - City Hall Of Paris - Hotel de Ville de Paris
Hotel de Ville, cladirea care gazduieste administratia orasului inca din anul 1357, Primaria din Paris, se afla in Place de l'Hotel de Ville sau Place de Greve.
Palais Royal - Cour d'Honneur - The Honour Court
Am ajuns la un moment dat in curtea interioara, Curtea de Onoare a Palatului Regal - Palais Royal, Cour d'Honneur, exact la Coloanele lui Buren - Colonnes de Buren.
Daniel Buren a creat in anul 1986 o sculptura minimalista, "Les Deux Plateaux", coloane in alb si negru, o integrare a artei contemporane in cladirile istorice, opera intens dezbatuta.
Curtea parea mai degraba un loc de joaca pentru copii, acestia alergau de colo-colo printre coloane, se urcau pe ele, iar timp vreo 30 de minute am urmarit schimbari de situatii si protagonisti intr-un joc cu spatiu limitat.
Cum eram inca in centrul Parisului, tot pe cheiul drept al Senei, am mers spre Muzeul Luvru - Musee du Louvre, fostul Palat Regal, Palatul Luvru - Palais du Louvre.
Muzeul Luvru - Musee du Louvre - Louvre Museum
Palatul Regal Luvru - Palais du Louvre - Louvre Palace
Muzeul Luvru - Musee du Louvre este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta, cu exponate care acopera o mare parte din istoria Frantei. Este si unul dintre cele mai importante muzee din lume, cu opere de arta din epoci diferite ale civilizatiei umane, din antichitate pana in anul 1848, din Europa Occidentala, Grecia, Egipt pana la Orientul Apropiat. La Luvru sunt expuse picturi, sculpturi, obiecte arheologice sau alte obiecte de arta.
Printre exponatele celebre de la Muzeul Luvru sunt "Codul lui Hammurabi", "Venus din Milo", "Gioconda" de Leonardo da Vinci sau "Libertatea conducand poporul" de Eugene Delacroix.
Piramida din sticla din mijlocul Curtii Napoleon, opera lui Ieoh Ming Pei a fost inaugurata in anul 1989, fiind punctul principal de acces al vizitatorilor in muzeu, prin holul de receptie din subsolul Muzeului Luvru.
Dupa o scurta pauza, pe o margine, intr-un loc mai putin circulat, departe multimea de turisti care vroiau sa intre in Luvru, am cautat in ghidul turistic un loc precum Cartierul Latin. Am gasit aproape imediat: Cartierul Montmartre. Cred ca in nici 30 de minute, cu metroul, eram la poalele colinei Montmartre.
Bazilica Sacre-Coeur - La Basilique du Sacre-Coeur de Montmartre
The Church Of The Sacred Heart Of Jesus
Am urcat repede pe colina Montmartre, in paralel cu funicularul, pana in Piata St. Pierre, la Bazilica Sacre-Coeur. Desi se intunecase, era lume multa in Place St. Pierre, turisti, dar si vanzatori ambulanti de suveniruri. Dar, cele mai multe, tot cu Turnul Eiffel.
Bazilica Sacre-Coeur fost construita in 1876, in stil romano-bizantin, sub conducerea arhitectului Paul Abadie. Unul dintre mozaicurile din interior il reprezinta pe Isus rastignit. Vitraliile originale ale bazilicii au fost sparte in anul 1944. Dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, bazilica a fost renovata si vitraliile inlocuite.
Cartierul Montmartre - Quartier de Montmartre - Montmartre Quarter
Cartierul Montmartre de pe Colina Montmartre se afla in partea de Nord a Parisului. Am inteles prin plimbarea pe strazile sale inguste, retrase, de un farmec aparte, trecand prin mici piete, pe langa terase, cu atmosfera boema, de ce este unul dintre locurile cele mai frecventate de turisti.
Montmartre a fost unul din locurile cele mai importante ale Comunei Paris in 1871, adunand artisti precum Salvador Dali, Steinlen, Toulouse-Lautrec, Pissarro, Van Gogh, Modigliani sau Picasso. Exista si astazi un loc unde se aduna o multime de artisti, Piata Tertre - Place du Tertre.
In timp, artistii au abandonat cartierul Montmartre, si se intalneau intr-un alt cartier al Parisului, Cartierul Montparnasse.
Si astfel, luand un metrou tarziu, am ajuns inapoi in Montparnasse, iar de acolo pana la hostel nu a mai fost mult de mers.
fotografii © KERUCOV .ro / 1 noiembrie 2010
|