Oferta turistica a zilei este Castelul din Praga si Hradcany. Hradcany este aproape un oras in marele oras Praga, oras in oras. Orele de acces in locurile de vizitat incep cu 10, deci exista timp suficient pentru o scurta iesire pe Podul Carol, evident.
Asadar, dupa un mic-dejun bun si rapid, coboram pe strada Uvoz, apoi prin fata Ambasadei Romaniei in Cehia, catre Podul Carol. Ambasada Romaniei in Cehia este localizata in Praga in Palatul Morzin.
Ambasada Romaniei in Cehia - Palatul Morzin
Casa cu numarul 256 de pe strada Nerudova 5 dateaza din secolul al XV-lea. Incepand dinspre actuala piata Mala Strana au fost construite trei cladiri in decurs de 10 ani. In anul 1668, proprietarul Maximilian von Wallenstein, vinde proprietatea contelui Pavel de Morzin.
Intre 1713 si 1714, arhitectul O. Santini reconstruieste cladirea. Principalele elemente prezente pe cladire sunt blazonul de piatra al familiei Morzin, alegoria noapte - zi, cele patru statui de pe cornisa acoperisului reprezentand cele patru anotimpuri si balconul de feronerie baroca, sustinut de doi mauri.
Pe zidurile Palatului Morzin sunt prezente drapelul tricolor al Romaniei si steagul Uniunii Europene, precum si bustul lui Mihai Viteazu.
Este inca devreme si strazile sunt goale. Pe alocuri mai apare cate cineva, in graba. Terasele, berariile, cafenelele din Praga abia incep sa se deschida. Maturatori. Soare. Cateva masini. Calm.
Podul Carol (Karluv Most) are o gramada de povesti interesante. Johann Nepomuk a fost un preot pe timpul Regele Wenceslas al IV-lea, secolul al XIV-lea. Regele avea o sotie frumoasa si era, normal, foarte de gelos. Johann Nepomuk era confidentul reginei si pentru ca a refuzat sa-i spuna regelui detalii din spovedania ei, a fost torturat si apoi aruncat de pe Karluv Most (Podul Carol) in Vltava.
Legenda spune ca in locul unde Nepomuk a atins apa au aparut 5 stele. In ziua de azi, pe la jumatatea podului se afla statuia Sfantului, iar celor care isi pun dorinte si ating statuia, acele dorinte li se vor indeplini.
Fiind destul de liber pe pod, ne-am permis putina joaca de-a fotografia, in rosu, caci afirmam ca Pragai i se potriveste aceasta culoare.
In drumul spre Castelul din Praga, am coborat de pe Podul Carol pe Insula Kampa, numita si "Mica Venetie din Praga". Acolo s-a format bratul Certovka, desprins din Valtava. In apropiere se afla celebrul zid John Lennon unde inainte de 1989 se scriau mesaje anticomuniste, astazi este plin cu declaratii de dragoste si de pace.
Parcul de pe insula ofera o vedere superba spre Valtava si impunatoarea cladire de secol XIX a Teatrului National.
CASTELUL DIN PRAGA - PRAZSKY HRAD
Merita vizitat Castelul din Praga? Castelul din Praga (Prazsky Hrad) este o adevarata fortareata, resedinta a regilor si conducatorilor Boemiei de-a lungul timpului.
Pe scurt, castelul a fost fondat in a doua jumatate a secolului XIX.
Partea centrala, cu faimoasa Sala Vladislav, a fost ridicata in stilul gotic tarziu. Cateva dintre palate au fost reconstruite in secolul XVII. Stilul baroc se datoreaza perioadei de domnie a Imparatesei Maria Tereza. Inconjurat de gradini si parcuri, Castelul din Praga, alaturi de Cartierul Mic constituie o insula de liniste in centrul orasului zgomotos.
Praga, poate doar cu exceptia Romei, este singura Capitala Europeana care a ramas un centru de putere in propriul stat. In prezent aici este si resedinta presedintelui republicii.
In Catedrala Sfantului Vitus se afla mormintele cnejilor din Boemia, Moravia si Silesia.
Turistii au inceput sa-si faca aparitia in preajma Castelului. Numeroase grupuri. Ghizi. Umbrele si stegulete fluturate in aer pentru a nu se pierde cei din grup de ghidul lor.
La intrarea in curtea Castelului este agitatie. Unii asteapta schimbarea Garzii Regale. Altii asteapta sa intre sa viziteze. Altii pur si simplu se odihnesc la umbra. Totul in acordurile bavareze ale unor muzicanti.
Castelul Praghez (Prazsky Hrad) este probabil atractia turistica numarul 1 din Praga. Ar fi pacat, si chiar imposibil, sa stai cateva zile in oras si sa nu il vizitezi. Macar gradinile si pietele, daca nu si partea de muzee si galerii de arta.
Ne facem si noi loc prin oceanul de oameni. Reusim sa ajungem la o casa de bilete si punct de informare in acelasi timp. Cumparam biletele de acces, achitam taxa foto.
Istoria sa de peste 1000 de ani vorbeste de la sine. Initial, ansamblul castelului cuprindea un palat, 3 biserici si o manastire. In timp, a avut de infruntat destule incendii, invazii si a trecut prin Razboiul Mondial. Dar a rezistat si a fost reconstruit si a devenit un simbol.
Inca din anul 1918, Castelul este resedinta oficiala a presedintelui Cehiei (Republicii Cehe).
Imparatul Rudolf al II-lea (Rudolph II) a adus stilul Renascentist, o noua epoca de aur pentru Praga spre sfarsitul secolului al XVI-lea.
Dupa jumatatea secolului al XVIII-lea, Imparateasa Maria Tereza a adus stilul baroc, asa cum este si astazi.
Am asistat de la distanta la schimbarea Garzii Regale, in pas de defilare sub muzica orchestrei, un adevarat ritual. Pentru a vedea ceva trebuie ori sa ajungi in fata, ori sa ai o inaltime peste medie.
Incepem in sfarsit sa vizitam si noi Palatul. Sali gotice impunatoare, forfota. Intrare. Bilete. Bulina verde pentru foto lipita pe cureaua aparatului, la vedere.
BISERICA SF. GHEORGHE
(Basilica St.George - Bazilika Sv. Jiri)
Cu toate la exterior nu arata ca o constructie din anul 920, Biserica Sf. Gheorghe este a doua biserica din punct de vedere al vechimii din Praga.
In secolulul al XIII-lea, biserica a fost extinsa pe partea vestica, contruindu-i-se o capela cu numele Sf. Ludmila.
Interiorul bisericii are o acustica impresionanta, motiv pentru care aici se sustin adesea concerte de muzica clasica.
GALERIA NATIONALA DE ARTA
Alaturat Bisericii Sf. Gheorghe se afla Manastirea Sfantul Gheorghe (Klaster Staveho Jiri), cea mai veche manastire din Boemia, din anul 973, un loc care gazduieste o bogata colectie de picturi si sculpturi gotice, din Renastere si baroce.
Fotografiatul este permis celor care au platit taxa foto de 50 CZK (coroane cehesti), dar fara folosirea blitz-ului (flash) sau utilizarea trepiedului. Galeria este suficient luminata pentru a fotografia din mana.
ULITA DE AUR - ZLATA ULICKA
Din Piata Sf. Gheorghe, unde se afla biserica si manastirea cu acelasi nume, coborand pe strada Jirska, se face stanga prin trecerea Daliborka si se ajunge la cunoscuta Ulita de Aur (Zlata Ulicka). Ulita de Aur este cea mai ingusta strada din Praga, cu cele mai mici case, precum casele unor pitici.
Ulita de Aur a aparut in timpul constructiei fortificatiei din partea nordica a castelului, in anul 1597, cand Imparatul Rudolf II a decis sa le puna la dispozitie celor 24 de tintasi care aparau castelul case. Spatiul redus i-a determinat pe cei 24 de soldati sa construiasca niste case foarte mici, pentru ei si familie.
Legendele ulitei spun ca aici au locuit alchimisti care au incercat sa creeze piatra filosofala, sa creeze elixirul tineretii sau sa transforme fierul in aur.
Dupa anul 1657 au mai rezistat doar 14 din cele 24 de casute construite din piatra, pamant si lemn. Printre locuitorii faimosi ai Ulitei de Aur se numara si scriitorul Franz Kafka, care a stat la numarul 22.
MUZEUL JUCARIILOR - MUZEUM HRACEK
Ne-am distrat ceva vreme prin Muzeul Jucariilor de pe strada Jirska numarul 6, o expozitie de jucarii din toate timpurile. In plus, acum era expusa si o colectie destul de mare de papusi Barbie.
CATEDRALA SFANTUL VIT - CHRAM SVATEHO VITA
Cea mai mare biserica din Praga, mausoleu al suveranilor din Cehia, locul unde sunt tinute coroana regala si tezaurul national, Catedrala Sfantul Vit a fost ridicata in cinstea martirului crestin din secolul IV, Vitus (Vit, Guy).
Constructia Catedralei a durat aproape 600 de ani, inceputa de Mathias d'Arras in anul 1344 pe locul unei bazilici romane. Petr Parler a continuat lucrarile si apoi fiii sai, ei ridicand elementele gotice ale asezamantului.
Edificiul a fost terminat la inceputul secolului XX, in stil neogotic. Catedrala Sfantul Vit are dimensiuni uluitoare: inaltime de 34 de metri, 125 m lungime, latime 60 de metri. Turnul principal are aproape 100 de metri inaltime, cu 4 clopote, unul dintre ele fiind cel mai mare din Boemia (aproape 2m inaltime).
Interiorul este imens. Boltile sunt sustinute de 28 de stalpi de rezistenta. Se remarca vitraliile cu motive sacre, frumos colorate.
Cea mai frumoasa capela este capela Sfantului Vaclav, o alta capodopera gotica, marcand locul unde a fost inhumat Vaclav - Regele Sfant al Boemiei.
Capela este dominata de statuia sfantului rege Vaclav, realizata de Jindrich Parler.
Aceasta a fost, pe scurt, vizita la Castelul din Praga. Vom reveni zilele urmatoare, probabil mai spre seara, pe Ulita de Aur, acolo unde marele scriitor Franz Kafka isi gasea linistea pentru creatiile sale.
SEARA PRIN PRAGA
Spre dupa-amiaza am facut o pauza. Trebuia sa ne odihnim putin dupa atata mers. Normal, tot catre Podul Carol ne-am indreptat. Si apoi pe stradute. Pana noaptea tarziu.
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 4 - Castelul din Praga - Hradcany
publicat pe
19 iulie 2007
Holidays in the Czech Republic - 4 - The Prague Castle - Hradcany
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
dora
Am facut si noi cateva poze "amatoriste", unele exact in locurie unde ai facut si tu fotografiile. Le-am pus intr-n fisier si le compar! Interesant! cat de diferite sunt lucrurile care ne impresioneaza, iar daca sunt aceleasi cat de diferit este modul de a le capta! De asta nu ageez excursiile organizate! Nu e bine sa vezi doar ce-ti arata altii!
2007-09-01 08:40:33
magureanu georgeta
super ok, este mai frumos decat in italia-venetia
2007-08-07 15:30:52
Bob
Frumos articol, si pozele bineinteles. Observ ca-ti place sa subexpui :) Raspuns: Multumesc mult. Intr-adevar, Bob, in general subexpun cu 1 - 2 trepte.