Cabana Garofita Pietrei Craiului - Umerii Pietrei Craiului - Cerdacul si Pestera Stanciului - Saua Funduri
Varful Pietrei - ( Creasta Sudica ) - Saua Grindului
La Lanturi - La Zaplaz - Refugiul Spirla - Plaiul Foii
27 august 2011
Ne-am trezit de dimineata, pe la 7:30. Era o racoare tare placuta la cei peste 1000 de metri altitudine. Am dormit cu totii in podul cabanei Garofita Pietrei Craiului si a fost foarte bine. La izvorul de langa cabana ne-am inviorat rapid, apoi ne-am intors in cabana pentru un mic-dejun consistent.
La masa s-a stabilit de comun acord traseul zilei: Cabana Garofita Pietrei Craiului - Umerii Pietrei Craiului - Cerdacul si Pestera Stanciului - Saua Funduri - Varful Pietrei - ( Creasta Sudica ) - Saua Grindului - La Lanturi - La Zaplaz - Tamasel - Cabana Garofita Pietrei Craiului. Estimata initial la vreo 10 - 12 ore, urma o drumetie destul de lunga.
La cabana am lasat mare parte din lucruri, lucruri de care consideram ca nu vom avea nevoie. Ne-am luat ceva mancare, dulciuri si, foarte important, multa apa, pentru ca pe traseul de creasta nu sunt surse de apa. Vremea era frumoasa, cu sanse extrem de mici de schimbare a vremii, dar nu se stie niciodata. Am pornit la drum increzatori in fortele noastre.
De la Cabana Garofita Pietrei Craiului, pe marcajul "cruce galbena", in vreo 2 ore, am ajuns la Umerii Pietrei Craiului. De acolo pe "triunghi albastru" se poate continua la stanga spre Cabana Plaiul Foii sau la dreapta spre Cerdacul si Pestera Stanciului, respectiv spre Saua Funduri.
La Pestera Stanciului am facut o oprire si am intrat prin pestera. Comparativ cu ziua anterioara, consumul de apa era mai redus, un lucru bun, considerand ca eram la nici un sfert din traseul propus.
Urcusul la Varful Pietrei a fost un pasaj mai dificil, cu bolovani pe ici si colo, catarari pe alocuri si cu lanturi pe o portiune, insa fara probleme foarte mari.
Varful Pietrei - 2086 metri altitudine
La Varful Pietrei am facut o pauza, ne-am regrupat ca sa continuam traseul de creasta, pe marcaj "punct rosu". Sus era vizibilitatea foarte buna la mare distanta, spre Muntii Bucegi, spre Muntii Leaota, spre Masivul Iezer-Papusa.
Saua Grindului - 2206 metri altitudine
Pe creasta, din varf in varf, pe sub creasta prin jnepenisuri, cu sau fara mici catarari, cu abordari directe sau strategice, glumind, cantand si facand haz de necaz si oboseala, intalnind alti drumeti, chiar si cunoscuti, capre negre si obisnuite, am ajuns intr-un final la Saua Grindului, langa Refugiul Grind. Era foarte tarziu ca sa mai urcam pana pe Varful La Om sau Piscul Baciului la 2238 metri altitudine.
Din cauza oboselii si a orei tarzii, mai aveam cel mult o ora si jumatate de lumina, ar fi fost o idee sa ramanem la refugiu. Cum nu aveam la noi saci de dormit sau haine mai groase, am decis sa coboram portiunea cu lanturi/cabluri de siguranta cat mai repede.
Cand am ajuns La Zaplaz, printre boltile de stanca se mai zarea inca putina lumina, imediat dupa apusul de soare. Apoi s-a asternut intunericul si un vant rece a inceput sa bata. Eram obositi cu totii. Am avut de ales sa mergem spre Cabana Garofita Pietrei Craiului sau spre Refugiul Spirla si apoi spre Plaiul Foii. Dupa ce am bajbait in cautarea marcajelor, ne-am separat in doua grupuri, unii incercand sa ajunga la Garofita, noi incercand sa ajungem in Plaiul Foii cu trecere pe la Refugiul Spirla, pe marcaj "banda rosie".
Ultima parte a traseului parca nu se mai termina, pe noapte, am mers prin padure la lumina frontalelor, din ce in ce mai obositi, sperand ca in Plaiul Foii sa gasim un loc unde sa dormim. Am avut noroc, am gasit si am innoptat la o cabana, dupa mai bine de 15 ore de mers.
Multumiri G.M.C.B. si echipei ViitorPlus.
Fotografii © KERUCOV .ro, 27 august 2011
cu aparat foto Fujifilm FinePix S5100 + filtru PL
|