O plimbare prin Bucuresti. Cartiere vechi. Case vechi. Oras vechi cochet. Piatete. Parcuri. Ziduri, caramida. Arhitectura veche. Case demolate. Fostul Cartier Evreiesc. Planuri. Urbanism. Din Centrul orasului Bucuresti. Trecut si prezent. Local. Cartierul Cauzasi. Timp. Cartierul Traian. Cartierul Armenesc. Cu bicicletele, la sfarsit de saptamana, o plimbare de relaxare, usoara, in doi sau alaturi de mai multi prieteni.
Plimbarea cu bicicleta incepe din Piata Universitatii, spre fostul Cartier Evreiesc, Cartierul Cauzasi - Cartierul Traian, apoi spre Piata Sfanta Vineri si Hala Traian, spre Bulevardul Pache Protopopescu si Cartierul Armenesc, continuand prin Piata George Enescu, si se incheie in Piata Universitatii, dupa aproximativ 12 kilometri de pedalare prin oras, pedalare usoara, si cateva locuri interesante de vazut.
Daca ai propria bicicleta e foarte bine, iar daca nu ai bicicleta poti inchiria una de la centrele de inchirieri de biciclete din oras. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane reglate si cauciucurile umflate corespunzator. Ca biciclist trebuie sa ai mare atentie in trafic si sa respecti regulile de circulatie pe drumurile publice.
Pornind din Piata Universitatii, din Parcul Coltei, se merge pe Bulevardul Carol I pana in Piata Rosetti, de unde se continua pe Bulevardul Hristo Botev. Dupa intersectia Bulevardul Hristo Botev - Calea Mosilor, se merge pe Strada Negustori, continuand pe Strada Mantuleasa, apoi pe Strada Romulus. In cladirea de pe Strada Romulus 15 - 17, cladire care astazi ar gazdui Arhiva Ministerului de Interne, a fost Fabrica de trasuri H.I. Rieber in anii '30.
De pe Strada Romulus, pe Strada Popa Soare, se ajunge la Biserica Popa Soare, urmand ca pe Strada Dr. Burghelea si pe Strada Zefirului sa se ajunga pe Strada Traian. Hala Traian se afla la intersectia Calea Calarasilor cu Strada Traian. Hala Traian este o cladire realizata de arhitectul italian Giulio Magni in anii 1900. Initial hala pentru carne si peste, ulterior a devenit piata agroalimentara, astazi fiind folosita de un supermarket.
Mai departe, se merge pe Strada Traian pana la intersectia cu Strada Maximilian Popper, fosta strada Trinitatii, interesanta pentru casele "calcan" aflate pe partea dreapta venind dinspre Spitalul Caritas.
De pe Strada Maximilian Popper se merge pe Strada Parfumului, apoi pe Strada Vulturilor, pe o scurta portiune din Strada Romulus, apoi pe Strada Ion Filibiliu pe langa fosta cladire a Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, iesind, prin Strada Cauzasi, pe Bulevardul Mircea Voda. Dupa traversarea bulevardului, se ajunge pe Strada Strehaia, iar imediat dupa este Strada Dr. Barasch Iuliu, locul unde se afla Teatrul Evreiesc de Stat. Iesind pe Strada Cluceru Udricani, apoi pe Strada Sfanta Vineri, se ajunge in Piata Sfanta Vineri.
Din fostul Cartier Evreiesc spre zona Cartierului Armenesc se ajunge pe Bulevardul Corneliu Coposu, apoi pe Calea Calarasilor si Strada Traian, trecand iar pe la Hala Traian, apoi pe Strada Mecet, Strada Austrului si Strada Matei Voievod, pana pe Bulevardul Pache Protopopescu, apoi pe Strada Horei si Bulevardul Ferdinand I pana in Piata Pache Protopopescu, si pe Bulevardul Carol I. Stejarul. Quercus robur. Fagaceae. Arbore ocrotit. La intersectia Strada Horei cu Bulevardul Ferdinand I este un stejar monument al naturii (langa o benzinarie ?!?). Singurul stejar rosu din Bucuresti, batran de peste 300 de ani. Foisorul de Foc.
Trecand intersectia Calea Mosilor - Carol I, se intra in zona Cartierului Armenesc pe Strada Latina, trecand pe langa Muzeul Theodor Pallady - Casa Melik, mergand apoi pe Strada Semilunei, Strada Licurg si Strada Popa Rusu, pana pe Strada Inocentei.
Traversand Strada Armand Calinescu, se continua pe Strada Sperantei, pana in Piata C.A. Rosetti, ca apoi pe Strada Dianei si Strada Jean-Louis Calderon sa se ajunga pe Strada Batistei.
Mergand pe Strada Nicolae Filipescu se ajunge pe Strada Vasile Conta, trecand pe langa Facultatea de Geologie si Geofizica si un ansamblu de blocuri din perioada interbelica, pana pe Strada C.A. Rosetti. Pe Strada Jean-Louis Calderon se ajunge in Piata Cantacuzino, urmand apoi Strada Xenopol D. Alexandru si Strada Pictor Arthur Verona pentru a ajunge pe Bulevardul General Gheorghe Magheru.
Virand stanga pe Strada George Enescu si apoi pe Strada Episcopiei se ajunge in Piata George Enescu, la Ateneul Roman - Filarmonica George Enescu. Dupa o scurta portiune pe Calea Victoriei, se intra pe Strada C.A. Rosetti si se ajunge pe Bulevardul Nicolae Balcescu, trecand pe langa Universitatea Bucuresti si se revine in Piata Universitatii
Harta aproximativa a traseului
Cu bicicleta prin Bucuresti - 17
Piata Universitatii - Parcul Coltei - Bulevardul Carol I - Bulevardul Hristo Botev
Strada Negustori - Strada Mantuleasa - Strada Romulus - Strada Popa Soare
Strada Dr. Burghelea - Strada Zefirului - Strada Traian - Hala Traian - Strada Traian
Strada Dr. Maximilian Popper - Strada Parfumului - Strada Vulturilor - Strada Romulus
Strada Ion Filibiliu - Strada Cauzasi - Bulevardul Mircea Voda - Strada Strehaia
Strada Dr. Barasch Iuliu - Teatrul Evreiesc - Strada Cluceru Udricani - Strada Sfanta Vineri
Piata Sfanta Vineri - Bulevardul Corneliu Coposu - Calea Calarasilor - Strada Traian
Strada Mecet - Strada Austrului - Strada Matei Voievod - Bulevardul Pache Protopopescu
Strada Horei - Bulevardul Ferdinand I - Piata Pache Protopopescu - Bulevardul Carol I
Strada Latina - Strada Semilunei - Strada Licurg - Strada Popa Rusu - Strada Inocentei
Strada Sperantei - Piata C.A. Rosetti - Strada Dianei - Strada Jean-Louis Calderon
Strada Batistei - Strada Nicolae Filipescu - Strada Vasile Conta - Strada C.A. Rosetti
Strada Jean-Louis Calderon - Piata Cantacuzino - Strada Xenopol D. Alexandru
Strada Pictor Arthur Verona - Bulevardul G-ral Gheorghe Magheru - Strada George Enescu
Strada Episcopiei - Piata George Enescu - Calea Victoriei - Strada C.A. Rosetti
Bulevardul Nicolae Balcescu - Universitatea Bucuresti - Piata Universitatii
- un traseu cu bicicleta de aproximativ 12 kilometri -
___________________________________________________________________________
fotografii KERUCOV .ro © iunie 2014
pentru trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
Bucuresti, Romania
|
|