Dupa-amiaza de toamna. O plimbare prin Bucuresti. Cartiere. Vatra Luminoasa. Pantelimon. Intunecat. Lucrari. Cladiri vechi. Parcuri. Locuri. O bicicleta galbena si una neagra. Un lac. Strazi linistite. Alei si copaci. La plimbare pe biciclete, pe strazile din Bucuresti, la sfarsit de saptamana, o plimbare de relaxare, usoara, asa cum vrei, in doi sau alaturi de prieteni.
Plimbarea cu bicicleta prin Bucuresti incepe din piata / Parcul Izvorul Rece, din apropierea intersectiei Calea Mosilor - Bulevardul Carol I, prin cartierul Vatra Luminoasa, pana la Lacul Pantelimon, revenind prin cartierul Pantelimon spre centrul orasului, in Parcul Izvorul Rece, dupa aproximativ 20 de kilometri de pedalare usoara si cateva locuri interesante de vazut. Daca ai propria bicicleta e foarte bine, iar daca nu ai bicicleta poti inchiria una de la centrele de inchirieri de biciclete din oras. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane reglate si cauciucurile umflate corespunzator. Ca biciclist in oras trebuie sa ai mare atentie in trafic si sa respecti regulile de circulatie pe drumurile publice. Pentru ca aceasta plimbare a fost facuta dupa-amiaza, iar toamna intunericul se lasa mai devreme, un sistem de lumini pentru biciclete, far si stop, devine obligatoriu, precum si utilizarea de elemente reflectorizante pentru mai multa siguranta in trafic.
De la Izvorul Rece, pe Bulevardul Ferdinand I, trecand pe langa Biserica elena Buna Vestire si Ambasada Greciei, se ajunge la Foisorul de Foc. Intrand pe Strada Vasile Vasilievici Stroescu, apoi pe Strada Horei, Strada Lirei si Strada Pictor Ion Andreescu, se ajunge pe Bulevardul Pache Protopopescu pana la Biserica Iancu Vechi-Matasari.
Pe Strada Matasari se merge pana la Strada Balciului, o straduta ingusta si ascunsa care face legatura cu Strada Agricultori, dupa care, pe Strada Matei Voievod si traversand Soseaua Mihai Bravu, se ajunge in Cartierul Vatra Luminoasa. Pe Strada Vatra Luminoasa este un ansamblu de locuinte cunoscut ca "bloc stalinist", iar in curtea interioara este Parcul Ciurea. O zona veche, linistita, deosebita.
Mai departe, de pe strada Vatra Luminoasa continua pe Bulevardul Pierre de Coubertin, in apropiere de Arena Nationala, apoi pe Soseaua Pantelimon pana la intersectia cu Soseaua Morarilor, unde poate fi vazuta cladirea Postavaria Romana. Continuand pe Soseaua Pantelimon, se ajunge la intersectia cu Soseaua Garii Catelu, la Parcul Pantelimon, un parc situat pe malul Lacului Pantelimon. Mergand putin mai departe, la iesirea din Bucuresti, pe partea dreapta, este un drum de acces spre Complexul Lebada de pe insula Sfantul Pantelimon, dar complexul turistic nu poate fi vizitat, fiind inchis pentru renovare de mult timp.
Intorcandu-ne in Parcul Pantelimon, se poate face o scurta plimbare pe aleile de pe malul lacului pentru a vedea de la distanta Insula Sfantul Pantelimon si cladirile din Complexul Lebada. Parcul este amenajat recent, cu un numar de banci prea mare pentru cati oameni ar veni la plimbare, fiind, mai degraba, un loc preferat de pescarii amatori. Este un loc bun pentru un popas inaite de intoarcerea spre centrul orasului.
Revenind pe Soseaua Pantelimon, si mai departe pe Soseaua Iancului, se trece de Piata Iancului, pe Bulevardul Pache Protopopescu, mergand pe langa Colegiul National Mihai Viteazu. Plimbarea cu bicicleta se incheie in Parcul Izvorul Rece.
Harta aproximativa a traseului
Cu bicicleta prin Bucuresti - 11
Piata Izvorul Rece / Parcul Izvorul Rece - Bulevardul Ferdinand I - Foisorul de Foc
Str. Vasile Vasilievici Stroescu - Strada Horei - Strada Lirei - Str. Pictor Ion Andreescu
Bulevardul Pache Protopopescu - Strada Matasari - Strada Balciului - Strada Agricultori
Strada Matei Voievod - Strada Vatra Luminoasa - Parcul Ciurea - B-dul Pierre de Coubertin
Soseaua Iancului - Soseaua Pantelimon - Bulevardul Biruintei - Lacul Pantelimon
Complexul Lebada - Soseaua Garii Catelu - Parcul Pantelimon - Soseaua Pantelimon
Soseaua Iancului - Piata Iancului - Bulevardul Pache Protopopescu - Parcul Izvorul Rece
- un traseu cu bicicleta de aproximativ 20 kilometri -
Biserica elena Buna Vestire se afla la intersectia Bulevardului Ferdinand I cu Bulevardul Pache Protopopescu si este o biserica ortodoxa construita de comunitatea elena din Bucuresti, Orphaeus. Biserica a fost ridicata la finalul secolului al XIX-lea, cu arhitectura de templu grec.
Foisorul de Foc se afla la intersectia Strazii Traian cu Bulevardul Regele Ferdinand. Aici este, din anul 1963, Muzeul National al Pompierilor. In trecut, Foisorul de Foc a fost turn de observatie pentru aparare impotriva incendiilor, cladirea avand 42 de metri inaltime. A fost construit in anul 1890, dupa planurile realizate de George Mandrea, arhitectul-sef al orasului Bucuresti in acea perioada. Foisorul de Foc a fost folosit de catre pompieri pana in anul 1935.
Mai mult, a fost proiectat astfel incat avea si rolul de turn de apa, dar, dupa terminarea constructiei, pompele de apa din aceea vreme nu erau suficient de puternice pentru a il umple cu apa.
Parcul Ciurea se afla in cartierul Vatra Luminoasa, in mijlocul unui ansamblu de locuinte construite in anii '50 si cunoscute ca "blocuri staliniste", "blocuri rusesti" sau "blocuri sovietice", cu acces din strada Vatra Luminoasa pe sub o arcada.
Postavaria Romana (Centrala Lanii) se afla pe Soseaua Pantelimon, la intersectia cu Soseaua Morarilor. Cladirea a fost construita in anii 1978 - 1979 dupa planurile arhitectului Zoltan Takacs.
Parcul Pantelimon se afla la iesirea din Bucuresti, pe Soseaua Garii Catelu, la intersectia cu Soseaua Pantelimon, pe malul unui lac, Lacul Pantelimon. Trecand podul, la iesirea din Bucuresti, se ajunge la Insula Sfantul Pantelimon. In preajma anului 1735, domnitorul Grigore Ghica al II-lea a ctitorit o manastire. Manastirea Sfantul Pantelimon. Manastirea avea si rol de spital. In anii '80, in timpul regimului comunist, manastirea a fost demolata la ordinul lui Nicolae Ceaus,escu, urmand ca acolo sa fie construit un complex turistic de lux, Complexul Lebada, deschis in anul 1987. Dupa 1989, complexul a fost retrocedat Patriarhei / Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2001, concesionat apoi unui om de afaceri, urmand sa aiba loc un proces de renovare. Complexul Lebada, hotel si restaurant, a fost inchis prin anul 2005.
___________________________________________________________________________
fotografii KERUCOV .ro © noiembrie 2013
pentru trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
Bucuresti, Romania
|
|