O plimbare prin Bucuresti. Dealul Filaret. Parcul Carol I. Case vechi. Caramida rosie. Soare. Vreme de primavara. O bicicleta galbena. Un lac. Strazi linistite. Alei si copaci. Cu bicicletele pe stradute, la sfarsit de saptamana, o plimbare de relaxare, usoara, in doi sau alaturi de prieteni.
Plimbarea cu bicicleta prin Bucuresti incepe de la Biblioteca Nationala a Romaniei spre Parcul Carol I si se incheie in Piata Unirii, dupa aproximativ 15 kilometri de pedalare usoara si cateva locuri interesante de vazut.
Daca ai propria bicicleta e foarte bine, iar daca nu ai bicicleta poti inchiria una de la centrele de inchirieri de biciclete din oras. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane reglate si cauciucurile umflate corespunzator. Ca biciclist in oras trebuie sa ai mare atentie in trafic si sa respecti regulile de circulatie pe drumurile publice.
De pe Bulevardul Unirii, de la Biblioteca Nationala a Romaniei, se merge pe malul raului Dambovita pana in Piata Unirii. Continua pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, trecand pe langa Biserica Sfantul Spiridon Nou, cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti, pana la intersectia cu Bulevardul Marasesti, unde este statuia lui Dimitrie Cantemir. Demult, zona era stiuta ca Intersectia Budapesta, dupa numele unui restaurant, Restaurantul Budapesta, ca reper in Bucuresti. Mai departe, pe Bulevardul Marasesti, se ajunge in Piata Libertatii, la Fantana Zodiac si intrarea in Parcul Carol I (cunoscut in trecut ca Parcul Libertatii).
Nu intra inca in Parcul Carol I. Continua plimbarea pe Strada General Candiano Popescu, pe langa Parcul Carol I si Muzeul National Tehnic Dimitrie Leonida, pe partea cealalta a strazii fiind o cladire din caramida rosie cu arhitectura deosebita: fosta Uzina Electrica Filaret. Dupa ce se trece de Strada Frigului si Strada Lanariei, strada coteste brusc si urca spre o cladire interesanta care gazduieste Brigada de Politie Rutiera, dar care in trecut a avut rol de Camin al Maturatorilor.
Mergand mai departe se ajunge la Castelul Vlad Tepes. Cladirea a fost construita in anul 1906 cu ocazia Expozitiei Generale Romane, pentru sarbatorirea celor 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Gandita initial pentru un turn de apa, constructia s-a facut dupa planurile arhitectilor Burcus si Stephanescu, ca o reproducere la scara mica, a cetatii ctitorite de Vlad Tepes in judetul Arges, Cetatea Poenari.
Din Strada General Candiano Popescu se iese in Calea Serban Voda si se continua pe Strada Cutitul de Argint si Dealul Filaret. Drumul trece pe langa Institutul Astronomic al Academiei Romane, Statia Seismica Cutitul de Argint si Statia Meteorologica Filaret. Mergand mai departe se ajunge la Arenele Romane, un complex construit tot in anul 1906 in Parcul Carol I, dupa model roman, pentru spectacole in aer liber.
In apropiere este Biserica Cutitul de Argint (Barbatescu Nou), iar dupa cateva sute de metri se ajunge in Piata Garii Filaret. Gara Filaret a fost prima gara din Bucuresti, deschisa oficial cu ocazia inaugurarii primei linii de cale ferata din Romania, Bucuresti - Giurgiu. Astazi, cladirea garii gazduieste Autogara Filaret.
Din Piata Garii Filaret se coboara spre Piata Libertatii pe Strada Constantin Istrati. Dar, traversand si mergand pe Strada Col. Gheorghe Costescu, se ajunge, pe Aleea Suter, la Palatul Suter (astazi, Hotel Parc Carol). Palatul Suter a fost construit in anul 1906 de catre arhitectul Suter, un apropiat al Regelui Carol I. Din piateta din fata Palatului Suter porneste o strada care face legatura cu Strada Constantin Istrati. Strada Xenofon (scriitor). O strada fara masini, fara trafic auto, o strada pentru pietoni. O strada cu trepte. Singura astfel de strada din Bucuresti, celelalte stradute cu trepte nu au nume. Revenind pe Aleea Suter, continua pe Strada Constantin Istrati pana in Piata Libertatii si se ajunge la Parcul Carol I.
Parcul Carol I a fost locul principal de organizare a Expozitiei Generale Romane, pentru sarbatorirea celor 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Parcul Carol I, amenajat intre anii 1900-1906 pe Dealul Filaretului si inaugurat in anul 1906, a fost numit Parcul Libertatii in anii 1948 - 1991. Fantana George Grigorie Cantacuzino. Statuile Gigantul. Mausoleul - Memorialul Eroilor Neamului. Parcul Carol I este pe Lista Monumentelor Istorice din 2004. De asemenea, in parc, se afla Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida.
Din Piata Libertatii, pe Bulevardul Marasesti, se continua pe Bulevardul Dimitrie Cantemir si se ajunge in Piata Unirii.
Harta aproximativa a traseului
Cu bicicleta prin Bucuresti - 13
Bulevardul Unirii / Biblioteca Nationala a Romaniei - Piata Unirii
Bulevardul Dimitrie Cantemir - Bulevardul Marasesti - Piata Libertatii - Fantana Zodiac
Parcul Carol I - Str. General Candiano Popescu - Castelul Vlad Tepes - Calea Serban Voda
Strada Cutitul de Argint - Dealul Filaret - Observatorul Astronomic - Statia meteo Filaret
Arenele Romane - Biserica Barbatescu Nou (Cutitul de Argint) - Piata Garii Filaret
Strada Constantin Istrati - Aleea Suter - Palatul Suter (Hotel Parc Carol)
Strada Xenofon (scriitor) - Strada Constantin Istrati - Piata Libertatii - Parcul Carol
Fantana George Grigorie Cantacuzino - Statuile Gigantul - Memorialul Eroilor Neamului
Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida - Bulevardul Marasesti
Bulevardul Dimitrie Cantemir - Piata Unirii
- un traseu cu bicicleta de aproximativ 15 kilometri -
___________________________________________________________________________
fotografii KERUCOV .ro © ianuarie 2014
pentru trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
Bucuresti, Romania
|
|