Toamna. O plimbare prin Bucuresti. Cartiere. Drumul Taberei. Lucrari. Cladiri vechi. Perioada interbelica. Strazi frumoase. Atmosfera linistita. Cotroceni. Fosnet de frunze uscate prin parcuri. Alei, copaci. Locuri. O bicicleta galbena. La plimbare pe biciclete, pe strazile din Bucuresti, la sfarsit de saptamana, o plimbare de relaxare, usoara, asa cum vrei, in doi sau alaturi de prieteni.
Plimbarea cu bicicleta prin Bucuresti incepe din Piata Universitatii, ocolind prin zona Dacia - Plevnei, pana in cartierul Drumul Taberei, revenind prin cartierul Cotroceni tot in Piata Universitatii, in Parcul Coltea, dupa aproximativ 20 de kilometri de pedalare usoara, cu multe locuri de vazut. Daca ai propria bicicleta e foarte bine, iar daca nu ai bicicleta poti inchiria una de la centrele de inchirieri de biciclete din oras. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane reglate si cauciucurile umflate corespunzator. Ca biciclist in oras trebuie sa ai mare atentie in trafic si sa respecti regulile de circulatie pe drumurile publice.
De la Piata Universitatii, din parcul TNB, de la Teatrul National Bucuresti si Hotel Intercontinental, se merge pe Bulevardul Nicolae Balcescu si Bulevardul General Gheorghe Magheru pana la Piata Romana. Din Piata Romana se continua pe Bulevardul Dacia.
Pe Bulevardul Dacia, la intersectia cu Strada Henri Coanda, pe partea stanga, este Muzeul National al Literaturii Romane, iar langa muzeu este Parcul Ion I.C. Bratianu. O gradina cocheta. O alee ascunsa care duce spre un timp trecut. Perioada interbelica. Banci. Copaci. Liniste. Ziduri vechi. Degradare.
La intersectia Bulevardului Dacia cu un alt bulevard cunoscut din Bucuresti, Calea Victoriei, pot fi vazute sediul Academiei Romane si vechea cladire a Teatrului de Revista Constantin Tanase (ulterior, Casino Victoria). Mai departe, dupa Calea Grivitei, Strada Berzei si Bulevardul Dinicu Golescu, pe Strada Mircea Vulcanescu, se trece pe langa Muzeul National Militar Regele Ferdinand I, un loc care merita vizitat, ca o lectie de istorie. Apoi, de pe Calea Plevnei, se vireaza pe Calea Stirbei Voda, pe langa Casa Radio, spre Bulevardul Eroilor.
Pe langa Universitatea Nationala de Aparare Carol I, pe Strada Doctor Dumitru Bagdasar, se urca spre Soseaua Panduri, iar la intersectia cu Bulevardul Geniului, din Piata Danny Huwe, pe Drumul Taberei, se intra in cartierul Drumul Taberei.
Facand abstractie de santierul si lucrarile pentru metrou, se trece prin tunelul format de blocuri pe langa zonele comerciale Complex Orizont si Complex Favorit. Piete. Cinema Favorit.
Soseaua Drumul Taberei se termina la Tricodava, la intersectia cu Strada Brasov si continua cu Bulevardul 1 Mai. Parcul Drumul Taberei (Parcul Moghioros), un loc de relaxare pentru locuitorii din zona, este, de asemenea, intr-o etapa de reamenajare peisagistica. Santier.
Pe Bulevardul 1 Mai, apoi pe Strada Constantin Marinescu si Drumul Sarii, se ajunge in Piata Danny Huwe si se continua pe Soseaua Panduri, urmand coborarea pe Strada Prof. Dr. Francisc Iosif Rainer spre Piata Eroilor. In Cartierul Cotroceni se intra prin Parcul Romniceanu. Zona linistita. Case vechi. Arhitectura interbelica. Frunze uscate. Colorate. Toamna. Mergand pe Strada Doctor Petre Herescu si Strada Sfantul Elefterie se ajunge in Piata Operei. Biserica Sf. Elefterie si Opera Romana.
Din Piata Operei, pe Bulevardul Mihail Kogalniceanu, trecand prin Piata Mihail Kogalniceanu si pe langa Colegiul National Gheorghe Lazar si Gradina Cismigiu, apoi pe Bulevardul Regina Elisabeta, trecand pe langa Piata Drapelului din fata Cercului Militar National, traseul se incheie in Piata Universitatii, in Parcul Coltea.
Harta aproximativa a traseului
Cu bicicleta prin Bucuresti - 10
Piata Universitatii (Parcul TNB) - Teatrul National Bucuresti - Hotel Intercontinental
Bulevardul Nicolae Balcescu - Bulevardul General Gheorghe Magheru - Piata Romana
Bulevardul Dacia - Parcul Ion I.C. Bratianu - Strada Mircea Vulcanescu
Muzeul National Militar Regele Ferdinand I - Calea Plevnei - Casa Radio
Calea Stirbei Voda - Podul Eroilor - Bulevardul Eroilor - Piata Eroilor
Universitatea Nationala de Aparare Carol I - Strada Doctor Dumitru Bagdasar
Soseaua Panduri - Bulevardul Geniului - Piata Danny Huwe - Drumul Taberei
Complex Orizont - Complex Favorit - Parcul Drumul Taberei (Parcul Moghioros)
Tricodava - Bulevardul 1 Mai - Strada Constantin Marinescu - Drumul Sarii
Piata Danny Huwe - Soseaua Panduri - Strada Prof. Dr. Francisc Iosif Rainer
Parcul Romniceanu - Strada Doctor Petre Herescu - Strada Sfantul Elefterie
Biserica Sf. Elefterie - Piata Operei - Opera Romana - Bulevardul Mihail Kogalniceanu
Piata Mihail Kogalniceanu - Colegiul National Gheorghe Lazar - Gradina Cismigiu
Bulevardul Regina Elisabeta - Piata Drapelului - Piata Universitatii (Coltea)
- un traseu cu bicicleta de aproximativ 20 kilometri -
Parcul Ion I.C. Bratianu se afla pe Bulevardul Dacia, in imediata apropiere a unui muzeu, Muzeul Literaturii Romane. Este un parc mic, ascuns in zona dintre Calea Victoriei si Piata Romana, o gradina cocheta care poarta numele unui cunoscut lider liberal, Ion I.C. Bratianu (Ionel Bratianu). In perioada comunista, locul era cunoscut ca Parcul Ilie Pintilie, dupa numele unui fost lider comunist.
Muzeul National Militar Regele Ferdinand I se afla pe Strada Mircea Vulcanescu nr. 125-127 din anul 1985, intr-o cladire care a fost cazarma Regimentului de Infanterie IV Ilfov Nr. 21 si, ulterior, sediul Comandamentului trupelor de graniceri. Primul Muzeu Militar National din Bucuresti a fost infiintat pe 18 decembrie 1923 printr-un decret semnat de regele Ferdinand I al Romaniei si functiona in Palatul Artelor, o cladire din Parcul Carol I si alte doua anexe din apropiere. Pe 9 mai 1957, muzeul a fost redeschis cu numele de Muzeul Militar Central in cladire de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, apoi a fost mutat in cladirea fostei Scoli de Infanterie si Cavalerie de pe Strada Izvor. Din anul 1990 s-a revenit la titulatura de Muzeul Militar National. Muzeul National Militar Regele Ferdinand I.
Parcul Romniceanu se afla in Cartierul Cotroceni, langa Universitatea Nationala de Aparare Carol I. Este un parc ingust si lung, amenajat pe un teren in panta, locul fiind cunoscut in trecut ca "la tacalie". Mihail Romniceanu (1891-1960) a studiat la Paris si a fost licentiat in drept, avocat, profesor la Facultatea de Drept din Bucuresti si politician.
___________________________________________________________________________
fotografii KERUCOV .ro © noiembrie 2013
pentru trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
Bucuresti, Romania
|
|