|
|
10 SFATURI PENTRU UN BICICLIST INCEPATOR IN ORAS
10 Tips For A Beginner Cyclist In The City
publicat in Idei si Sfaturi / Ideas And Tips / 08 februarie 2013
de G.Hash.I. | editor trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
|
Bicicleta, ca mijloc de transport alternativ in oras, este o solutie foarte buna. Bicicleta este economica, ecologica si asigura transport rapid pe distante mici si medii prin oras, iar numarul biciclistilor este in crestere, nu doar ca pasiune in timpul liber.
Primul lucru pe care il are de depasit un viitor biciclist este teama, teama de a iesi in trafic, supunerea la riscul de accidente, de a iesi in jungla urbana si lipsa sigurantei. In orasele aglomerate si fara infrastructura reala pentru biciclete, teama de a merge cu bicicleta este si mai mare. Pe scurt, totul se reduce la abordarea orasului pe bicicleta, invatare pas cu pas si experienta acumulata pedala cu pedala, pana la bucuria de a merge cu bicicleta in siguranta.
Pentru inceput:
1. BICICLETA TA, DOTAREA BICICLETEI si ECHIPAMENT
Este adevarat ca mersul pe bicicleta nu se uita. Insa daca nu ai mai mers pe bicicleta de ani de zile pregateste-te sa ai unele dificultati. Din acest motiv sunt indicate cateva ore de exercitii cu bicicleta pe aleile unui parc sau pe strazi fara trafic. Re-invata sa mergi pe bicicleta, sa o controlezi, sa opresti, sa virezi sau sa eviti diverse obstacole. Este o buna pregatire pentru situatiile neprevazute pe care le vei intalni in trafic si vei avea un avantaj: cunoasterea propriei tale biciclete. Mai mult, dotarea bicicletei cu far si stop, cu o sonerie / claxon, elemente reflectorizante, oglinda retrovizoare, este obligatorie. De asemenea, casca de protectie, ochelari de protectie si, eventual, manusi de ciclism, sunt recomandate ca echipament pentru biciclisti.
2. MINIME CUNOSTINTE DE LEGISLATIE RUTIERA si CODUL RUTIER
Regulile de circulatie pe drumurile publice trebuie respectate de biciclisti, iar cateva cunostinte minime de legislatie rutiera sunt necesare. Biciclistul nu are nevoie de permis de conducere, dar este obligat sa respecte culoarea semaforului, sa opreasca la trecerile de pietoni, sa acorde prioritate, sa nu circule pe sens interzis sau sa parcurga in sens invers strazile cu sens unic, sa foloseasca pistele pentru biciclete acolo unde acestea exista si sunt amplasate corect si semnalizate si asa mai departe. Ar fi o idee buna ca fiecare biciclist incepator sa citeasca Codul Rutier si sa cunoasca pe cat posibil semnele de circulatie des intalnite in oras.
3. INTRETINEREA si REVIZIA TEHNICA A BICICLETEI
Foarte important pentru siguranta ta ca biciclist in traficul urban este starea tehnica a bicicletei. Bicicleta trebuie sa fie in perfecta stare de functionare. Cauciucurile trebuie umflate corespunzator, franele si sistemul de franare mentinute in perfecta stare de functionare etc. Intretinerea bicicletei poate fi facuta acasa sau in atelierele specializate in reparatii biciclete. Chiar si un biciclist cu experienta in intretinerea bicicletei ar trebui sa isi duca bicicleta la un service, periodic, pentru verificari si reparatii complicate.
4. SIGURANTA BICICLETEI si SOLUTII ANTIFURT
Se fura biciclete! Nu lasa bicicleta nelegata! Preventiv. Nu lasa bicicleta in locuri necunoscute timp indelungat, chiar daca este legata cu un antifurt. Fii atent! Nu lasa bicicleta in locuri fara supraveghere permanenta personala sau de catre altcineva care ofera un minimum de incredere (portari, agenti de paza), chiar daca este legata cu anti-furt / U-lock. Cel mai bine este sa iei bicicleta cu tine in interior. E mai sigur! Rogi personalul sa te lase cu bicicleta in incinta. Iar in cazul nedorit in care iti este furata bicicleta, declara cat mai repede furtul la Politie. Este bine sa ai la indemana seria bicicletei (numarul unic de productie inscriptionat pe cadru) si, eventual, factura, ca dovada a achizitionarii acesteia.
Apoi, in trafic:
5. CIRCULA CORECT, DEFENSIV si CU ATENTIE
Circula pe partea corespunzatoare a strazii, semnalizeaza din timp cu mana cand vrei sa virezi sau chiar cand vrei sa opresti.
Fii atent cand te strecori pe langa bordura si masinile oprite la semafor, pentru ca in orice clipa se poate deschide o portiera.
Mergi aproape de bordura, acolo unde este posibil, dar pastreaza o distanta de siguranta atunci cand sunt masini parcate pe partea dreapta a carosabilului.
Exista multi soferi care nu se asigura cand dau cu spatele pentru ca nu vad biciclistii.
Pentru mai multa siguranta, este bine ca la semafor sa ajungi in fata masinilor oprite astfel incat sa fii vazut de conducatorii
de autoturisme, mai ales de cei care vor sa vireze dreapta la culoarea verde a semaforului.
Fii atent la ceilalti biciclisti, atat la cei care te depasesc, cat si la cei pe care ii depasesti, pastreaza permanent o distanta suficienta pentru franare, dar si la oamenii care vor sa traverseze pe trecerile de pietoni.
6. INTERSECTIILE NU SUNT O PROBLEMA!
Trecerea printr-o intersectie nu ridica probleme mari daca vrei sa mergi drept inainte sau sa virezi dreapta, problematica poate fi manevra de virare la stanga. Asa ca, pana prinzi curajul necesar sa te efectuezi curba la stanga alaturi de masini, mai ales in cazul
acelor intersectii aglomerate, este recomandat sa traversezi in doua etape, pe la trecerea de pietoni, la culoarea verde a semaforului. Daca vrei sa virezi stanga, semnalizeaza intentia cu mana pentru ca soferii din spatele tau sa te vada, apoi, prudent, pune mainile pe ghidon si evita, in situatia vreunui claxon nervos, gesturile inutile care pot conduce dezechilibrarea ta in mijlocul intersectiei si la accidentare.
7. ATENTIE: LINII DE TRAMVAI, GROPI si CANALE
Pe unele strazi inguste, cu cate o banda pe sens si cu linii de tramvai, dar si in intersectiile mari cu linii de tramvai, fii atent ca roata sa nu se inscrie in santul liniei de tramvai si sa pierzi controlul ghidonului.
Incearca sa nu mergi tangent sau de-a lungul liniilor de tramvai, santuri inguste, denivelari liniare, cabluri, furtunuri etc. Cel mai bine este sa treci cu roata perpendicular peste acestea. Eviti in acest mod posibile accidente cauzate de intoarcerea brusca a ghidonului / rotii din fata si caderea de pe bicicleta.
8. CU BICICLETA PE PLOAIE sau PE TIMP DE IARNA
In cazul in care carosabilul este ud, deplasarea cu bicicleta se face cu viteza redusa, adaptata la conditiile de drum, astfel incat, in caz de nevoie, franarea sa fie sigura. Pe timp de iarna, atunci cand carosabilul nu este acoperit cu zapada sau polei, se poate merge cu bicicleta
cu atentie la eventuale portiuni alunecoase, iar cauciucurile indicate sunt cele mai groase si cu crampoane. Pe gheata si polei este recomandat sa nu circuli cu bicicleta!
9. TEAMA DE INTALNIRILE CU CAINII
Se intampla ca atunci cand mergi cu bicicleta sa intalnesti caini, solitari sau in haita, care sa reactioneze agresiv la miscarea bicicletei.
In situatia in care esti latrat de un caine sau mai multi, acestia se tin in viteza dupa tine, nu te speria, pentru a controla situatia. In unele cazuri, poti
mentine viteza si directia, incearca sa vorbesti spre ei cu un ton calm, sigur, fara a-i incita si mai mult prin gesturi violente si strigate, actiuni care ii vor face poate mai agresivi.
In cazul in care continua urmarirea ta, opreste, da-te jos de pe bicicleta, pune bicicleta intre tine si caine/caini si continua vorbesti pe acelasi ton, autoritar, si indeparteaza-te incet, pana te vor lasa in pace.
In general cainii ataca obiectul in miscare, bicicleta sau rotile, nu biciclistul. Din experienta, abordarea calma si medierea conflictului au functionat.
10. INCIDENTE IN TRAFIC si BICICLETA FARA ALCOOL
Si mai des se intampla mici incidente cu alti participanti la trafic, cu soferii, incidente care trebuie tratate tot cu calm si responsabilitate, in niciun caz agresiv.
Nu consuma alcool pentru ca in cazul in care esti implicat intr-un accident cu un autoturism, vina poate sa iti revina tie, chiar daca accidentul s-a produs din vina conducatorului auto.
________
Cele 10 sfaturi, cunoscute la inceput de drum si respectate la momentul potrivit, ar putea fi valoroase,
ori de cate ori mergi pe bicicleta, in oras si oriunde.
|
|
|
|
ROMANIA - trasee cu bicicleta in Romania:
Bucuresti,
Alba,
Arges,
Brasov,
Buzau,
Calarasi,
Caras - Severin,
Constanta,
Covasna,
Dambovita,
Galati,
Giurgiu,
Hunedoara,
Ialomita,
Ilfov,
Mehedinti,
Mures,
Prahova,
Sibiu,
Tulcea,
Valcea,
Vrancea, cicloturism in Romania
/ Banat
/ Dobrogea
/ Moldova
/ Muntenia
/ Oltenia
/ Transilvania
|
|
BULGARIA - trasee cu bicicleta in Bulgaria:
Dobrich / Dobrich,
Ruse / Ruse, cicloturism in Bulgaria
/ Dobrudzha
/ Severna
|
|
SPANIA - trasee cu bicicleta in Spania:
Asturia,
Asturia - Galicia,
Cantabria,
Cantabria - Asturia,
Galicia,
Vizcaya - Cantabria, cicloturism in Spania
|
|
AUSTRIA - trasee cu bicicleta in Austria:
Wien - Niederosterreich, cicloturism in Austria
|
|
SLOVACIA - trasee cu bicicleta in Slovacia:
Bratislava - Trnava, cicloturism in Slovacia
|
|
UNGARIA - trasee cu bicicleta in Ungaria:
Gyor - Moson - Sopron - Komarom - Esztergom,
Komarom - Esztergom,
Komarom - Esztergom - Pest,
Pest - Budapest, cicloturism in Ungaria
|
KONA BLAST Nine 2007
(Total ODO: 25.427 KM)
CADRU / FURCA
Cadru Kona 7005 MTB / XC Hardtail
Furca Rockshox DART 2 100mm/T.key
ANGRENAJ / PEDALIER
Angrenaj Shimano Alivio FC-M411-L
Pedale VP VP-199A cu ratrape
Pinioane Shimano HG51 8-Speed
Lant Shimano HG50 8-Speed
Angrenaj FSA Alpha Drive Powerdrive
Pedale Wellgo LU-C27G / ratrape
Pedale Wellgo LU-926 / ratrape
Pinioane Shimano HG40 8-Speed
SCHIMBATOARE / MANETE SCHIMBATOR
Schimbator Shimano Acera FD-M330 F
Schimbator Shimano Alivio RD-M410 R
Manete Shimano Alivio SL-M410
Cabluri si camasi Jagwire / Ashima
Schimbatoare Shimano Acera / Alivio
FRANE / MANETE FRANA
Frane mecanice disc Avid BB7
Manete frana Avid Speed Dial 7
Placute frana Disc Avid BB7/Juicy
Cabluri si camasi Jagwire / Ashima
Frane mecanice disc Hayes MX4
Manete frana Avid FR-5
Placute frana disc Jagwire MX2/MX4
Placute frana disc Hayes MX2/MX4
SET ROTI MTB
Set roti 1:
Jante ALEX ACE-18 26"
Butuc fata KK Disc
Butuc spate Shimano FH-M475 Disc
Discuri frana Hayes IS 160mm
Set roti 2:
Jante Ryde/Rigida Taurus-19 26"
Fond janta Kenda 26" x 20mm High Pressure
Butuc fata Shimano HB-M475 Disc
Butuc spate Shimano FH-M475 Disc
Discuri frana Ashima Airotor IS 160mm
ANVELOPE
Kenda Kontender 26" x 1.0 (x2)
CST Traveller City Classic 26" x 1.40 (x2)
Kenda Kross Plus 26" x 1.75 (x2)
Maxxis Larsen TT 26" x 1.90 (x2)
Maxxis Ignitor 26" x 1.95 (x2)
Maxxis Ignitor 26" x 2.35 (x1)
Maxxis Advantage 26" x 2.40 (x1)
Maxxis Ignitor 26" x 2.10 (x2)
DIVERSE COMPONENTE
Ghidon Truvativ Stylo Team Flat
Pipa ghidon Funn XC HS 90mm
Coarne ghidon Promax BE-315
Ghidon Amoeba Borla M310 XC
Pipa ghidon Kona Control 100mm
Ghidon Kona Riser
Tija sa Truvativ Team Double Clamp
Sa Selle Italia Q-bik Flow
Colier tija sa Clamp Kona QR
Tisa sa Kona Thumb
Sa Noname Road
Sa Bike Positive ATB
Sa WTB Speed V Sport
ACCESORII
Kilometraj Sigma Sport BC 12.12
Portbagaj spate M-Wave compatibil disc
Portbagaj fata XLC Lowrider LR-F01
Stop led Cateye TL-LD170
Aparatoare noroi cadru SKS Mud-X
Kilometraj Sigma Sport BC 906
|
DRAG MASTER PRO SSP 2015
(Total ODO: 47.033 KM)
CADRU / FURCA
Cadru aluminiu Drag Master A7+ DB 520mm
Furca aluminiu Drag Master A6+
Ghidon Cox Flight 400mm / ghidolina Fi'zi:k
Pipa ghidon Cox Flight 70mm
Ghidon bullhorn 420mm / ghidolina BBB
Pipa ghidon Promax 25.4 / 80mm
ANGRENAJ / PEDALIER / PINIOANE
Angrenaj single speed Force C5.5 48T
Monobloc Shimano BB UN-26 BSA 68/110
Butuc flip-flop / pinion fix 17T / freewheel 16T
Pinion Freewheel Dicta 16T
Pedale VP-398T cu ratrape
Lant KMC Z510-HX single-speed
Angrenaj single speed Prowheel Hipster 44T
Pedale VP-399T cu ratrape
Pedale VP-397T cu ratrape
Lant KMC Z410 Ventura single-speed
(optional) Intinzator lant Force single-speed
FRANE / MANETE FRANA
Manete frana cursiera Tektro RL340
Frane cursiera Shimano Claris BR-2400
Saboti frana cursiera Ashima ARS72CR-M-HU-AL
Cabluri si camasi cablu Jagwire
Manete frana cursiera Saccon Dekor LD77P
Saboti frana cursiera XLC BS-R05 55mm
Manete frana ciclocros Saccon LRA329D4P
ROTI / ANVELOPE
Jante 28" profil inalt 50mm / fond Zefal
Specialized All Condition Armadillo 700x23C
Camere Decathlon 700x23C Presta 80mm
Michelin Dynamic Sport 700x23C *
Continental Ultra Sport 700x23C *
Continental Gatorskin 700x23C
Maxxis Re-Fuse 700x23C Nylon Breaker
Schwalbe Lugano 700x23C K-Guard
Vittoria Zaffiro III 700x23C Training
Camere cursiera CST 700x19-23C FV 60mm
Camere Continental Race 28 700x23C S60mm
DIVERSE COMPONENTE
Tija sa COX Rogue / Colier COX X-light
Sa COX Strike Pro
Sa COX ProRace
ACCESORII
Kilometraj Sigma Sport BC 906
Oglinda retrovizoare M-Wave 3D Spy Mini
Aparatoare noroi Polisport Michigan City/Road
Stop BikeForce Modest / 3 LED-uri
|
PEGAS PRACTIC 3120 / 1992
(Total ODO: 13.176 KM)
CADRU / FURCA
Pegas Practic 3120 Mixt (pliabila)
ANGRENAJ / PEDALIER / PINIOANE
Angrenaj si foaie Pegas
Pedale Wellgo LU-207 (cu ratrape)
Lant bicicleta KMC single-speed
Lant bicicleta single-speed
Pinion liber pe filet 16T / single speed
Pinion liber pe filet 18T / single speed
FRANE / MANETE FRANA
Manete frana Avid FR-5
Cabluri si camasi Jagwire / Bontrager
Frane janta dual pivot Saccon Sencro FN335
Frane janta cu pivot (noname, tip caliper)
Saboti frana cu filet BikeForce / Promax
Manete frana Tektro
ROTI / ANVELOPE
Jante duble aluminiu 20" / 36 spite
Anvelope Kenda Kontact 20" x 1.75
DIVERSE COMPONENTE
Ghidon Merida X-Mission Speed Rise 600
Ghidolina BBB RaceRibbon Yellow
Sa Wittkop MTB / Road
Sa Noname Road
Sa Bike Positive ATB
ACCESORII
Kilometraj Sigma Sport BC 400
Oglinda retrovizoare Syncromate Mini
Stop bicicleta 3 LED-uri
Aparatori noroi Polisport Colorado Junior 20"
|
STREET SURFING DIRT SCOOTER / 2016
(Total ODO: 7.348 KM)
PLATFORMA / FURCA
Platforma fixa aluminiu
Furca otel tip BMX
ROTI / ANVELOPE
Roata trotineta Oxelo 150mm / fata
Roata skateboard 59mm / spate
ABEC 5 x1 / ABEC 7 // Decathlon
Jante nylon/fibra de sticla
Anvelope 200x40
ACCESORII
Suport Oxelo / platforma pentru copil
|
DRAG STEREO Fixie/SSP 2014
(Total ODO: 1.746 KM)
CADRU / FURCA
Cadru otel Hi-Ten Steel 520mm
Furca otel Hi-Ten Steel
ANGRENAJ / PEDALIER / PINIOANE
Angrenaj COX 44T / butuc flip-flop
Pinion fix 17T / pinion freewheel 16T
Pedale VP-397 cu ratrape
Lant KMC single-speed alb
FRANE / MANETE FRANA
Manete frana cursiera Saccon Dekor LD74P
Frane janta cursiera Saccon Dekor FD07
Cabluri si camasi cablu Jagwire
ROTI / ANVELOPE
Jante duble aluminiu 28" / Handbuilt / inalte
Schwalbe Spicer Active Line K-Guard 700x30C
+ extensii valve Presta
DIVERSE COMPONENTE
Ghidon tip bullhorn / ghidolina BBB RaceRibbon
Ghidon cursiera COX / ghidolina COX
Pipa ghidon Promax 25.4 / 80mm
Tisa sa COX / Sa ProRace COX
ACCESORII
Kilometraj Sigma Sport BC 400
Stop BikeForce Modest / 3 LED-uri
|
Casca ciclism Roadr 500 Van Rysel (Decathlon)
Casca MTB Rockrider SIX Btwin (Decathlon)
Far LED Sigma Sport Buster 200
Far LED Elops ST 920 USB
Far LED BikeFun Pixie silicon negru
Stop LED Rockbros Q5 USB
Stop LED Elops ST 920 USB
Reflectorizante spite Wowow 3M Scotchlite
Aparatoare noroi sa Flash B'Twin
Aparatoare noroi roata spate Flash B'Twin
Pompa Giyo GP-92 AV/FV (pompa mini)
Pompa Giyo GF-35P AV/FV (manometru)
Pompa Btwin / Weldtite (cartuse CO2)
Antifurt ABUS U-mini 40 U-Lock
Antifurt ABUS Bordo Granit 6500 X-Plus
Antifurt Trelock BS 450 U-Lock
Cablu Kryptonite KryptoFlex 410 / 120cm
Cablu BBB BBL-22 ExtraCoil / 180cm
Scaun copil Polisport Guppy Maxi FFS
|
Total ODO: 94.756 KM
MTB XC & urban / 2007 - 2024
|
√
aproximativ
19.0
18 951 kg CO2
tone CO2
potential salvat
4.59 |
tone CO2 |
trasee mtb/xc + ssp |
14.36 |
tone CO2 |
deplasari mediu urban |
|
|
KERUCOV .ro © 2007 - 2024 #traseecubicicleta #mtb #ssp
Toate materialele prezentate pe
site / blog / pagina facebook
(fotografii, articole, imagini, texte, reportaje, montaje foto-video etc.)
si incluse pe
Trasee cu bicicleta MTB XC / SSP
mtb-tours.kerucov.ro si
facebook.com/mtb.xc
sunt originale si realizate de
KERUCOV .ro
Copyright. All Rights Reserved.
Toate drepturile asupra acestor materiale sunt rezervate si sunt detinute de autorii lor (conform cu Legea nr. 8/1996 / Dreptul de Autor). Orice reproducere de imagini, fotografii sau
texte fara acordul scris al autorilor si fara mentionarea sursei prin link direct este
STRICT INTERZISA.
termeni si conditii de utilizare
|
|