Bucuresti - Targoviste - Campulung Muscel - Sibiu
Sibiu - concert Jethro Tull
Sibiu - Cetatea Poienari - Lacul Vidraru - Curtea de Arges
- in 70 43 de fotografii, 29 - 31 august 2007 -
Se anuntase ca Jethro Tull va concerta in cetatea Sibiului, in Piata Mare, un concert gratuit oferit de ArtMania. In principiu acesta a fost imboldul pentru a pleca la drum catre Capitala Culturala Europeana, Sibiu.
Dar, nu insemna ca drumul va fi direct. Nu. A fost o excursie de 3 zile pentru a vizita cateva locuri frumoase din Romania.
Asadar, am pornit la drum miercuri, aranjand din timp sa avem o camera rezervata in centrul istoric al Sibiului. Traseul ales a fost prin Targoviste si Campulung Muscel, cu opriri pentru vizite.
Miercuri, 29 august 2007
Prima oprire, TARGOVISTE
Turnul Chindiei este simbolul orasului Targoviste. In timpul domniei lui Mircea cel Batran a fost refacuta Curtea Domneasca, ale carei ruine imprejmuiesc Turnul Chindiei.
Orasul Targoviste a fost principala resedinta domneasca a Tarii Romanesti si capitala intre 1396 si 1714.
Un clopot din 1669 este prezentat in pronaosul Bisericii Domnesti din Targoviste. M-am bucurat ca intreaga Curte Domneasca este ingrijita si poate fi vizitata.
A doua oprire, CAMPULUNG MUSCEL
Noi cautam, in sus si in jos Curtea Domneasca. Dar, nu exista asa ceva in Campulung, Arges. Pana la urma ne-am lamurit, Biserica Domneasca era singurul loc "domnesc" de vizitat. In schimb, mi-a placut cum arata orasul, atat cat am vazut din el.
Orasul Campulung a fost ridicat de colonistii germani pentru apararea granitelor sudice ale Transilvaniei. Numele provine din numele german Langenau, insemnand Lunca Lunga.
Biserica Domneasca din Campulung a fost construita in 1567 de catre domnitorul Petru Schiopul.
Urmatoarele opriri pe drumul spre Sibiu au fost mai mult datorate uimirii pentru soselele de nivel european, dificil abordabile si care tin soferii cu nervii intinsi.
In Sibiu am ajuns seara tarziu, am gasit o parcare in regula, aproape de locul de cazare, ne-am cazat si am iesit sa mancam si sa bem o bere in cinstea noastra.
Joi, 30 august 2007, SIBIU
A inceput o zi lunga, ziua concertului Jethro Tull. Am inceput printr-o plimbare pe strazile Sibiului in cautarea zidurilor si turnurilor de aparare ale Cetatii.
Cum Centrul Istoric nu e atat de mare, in dese randuri am trecut din Piata Mica, in Piata Mare, peste Podul Minciunilor spre Biserica Evanghelica si asa mai departe.
SIBIU - MUZEUL FARMACIEI
Muzeul functioneaza intr-o cladire din Piata Mica, cladire care este monument istoric si de arhitectura cu elemente gotice si renascentiste. Intrarea in muzeu se face direct prin oficina, incapere cu functie de prezentare a produselor medicamentoase.
Muzeul Farmaciei din Sibiu este format din oficiu, laborator si o expozitie homeopatica. Expozitia homeopatica este formata din aproape 3000 de piese. Promotorul practicii homeopatiei este Samuel von Hahnemann, secretar al baronului Samuel von Brukenthal.
SIBIU - BISERICA EVANGHELICA
Aflata in Piata Huet, Biserica Evanghelica a fost construita pe locul unui alt monument mai vechi, contructia actuala este un edificiu in stil gotic. In timp a suferit numeroase modificari si mariri de spatiu si inaltime a turnului.
Orga aflata in Biserica Evanghelica a fost construita de firma Wilhelm Sauer (Frankfurt) si montata in anul 1915.
Turnul Bisericii Evanghelice era deschis spre vizitare. Initial nici nu ne-am dat seama pana unde aveam sa urcam. Ei bine, pana sus, acolo unde locuia clopotarul. Scara de acces a ridicat ceva emotii, dar privelistea de sus a meritat.
SIBIU - MUZEUL NATIONAL BRUKENTHAL - MUZEUL DE ISTORIE CASA ALTEMBERGER
Cladirea muzeului este un important monument de arhitectura gotica, fiind in trecut casa primarului Thomas Altemberger. Astazi gazduieste colectii numismatice si de antichitati romane ale lui Samuel Brukenthal, la care se adauga colectii de arme ale Societatii Carpatine Transilvanene si colectii de istorie ale Muzeului ASTRA.
Am vizitat si Expozitia de fotografii aeriene intitulata "Zbor in trecut", realizata de Georg Gerster. Am privit peste 250 de fotografii ale siturilor antice, fotografii realizate din avion, vestigii din Stonehenge (Anglia), Turnul Babel si Marele Zid Chinezesc.
Numeroase fotografii erau dedicate patrimoniului cultural romanesc. Interesant de vazut pentru ca sansa de a vedea acele locuri de la inaltime este foarte redusa pentru multi dintre noi.
CONCERT JETHRO TULL - SIBIU, PIATA MARE
Puhoiul de lume, preponderent in tricouri negre cu inscrisuri, simboluri si nume de trupe de rock, se indrepta spre Piata Mare. Treceau pe langa noi in valuri, iar noi inca asteptam sa primim comanda la masa. Greu de ajuns mai in fata nu a fost.
Complicat, evident, a fost sa ies rapid din public pentru a ma adaposti de ploaie pentru ca aveam geanta foto cu mine, din pacate sau din fericire. Cert este ca, dupa ce am luptat contra valului de public, am reusit sa ma ascund de ploaie in Piata Mica, la Muzeul Farmaciei.
Dupa ce ploaia, transformata chiar in furtuna cu descarcari electrice si tunete, s-a mai potolit, m-am intors in Piata Mare si am urmarit spectacolul publicului, mai mult decat show-ul de zile mari oferit de Ian Anderson si colegii sai din Jethro Tull. Oricum, muzica s-a auzit foarte bine in Piata Mare, combinatie a stilului medieval al orasului cu muzica rock, blues si clasica.
Vineri, 31 august 2007
CETATEA POIENARI, ARGES
Aflata la 27 de km de Curtea de Arges, Cetatea Poienari este ridicata pe platoul din varful Muntelui Cetatea.
Pentru a o vizita, se urca vreo 1480 de trepte din beton, care te cam lasa fara suflare si ai impresia ca nu se mai termina caci cetatea nu se vede pana aproape de sfarsit.
La 850 m altitudine s-a ridicat cetatea "cuib de vulturi al vitejilor de demult", fortificatie ce apara hotarul nordic al Tarii Romanesti.
O legenda despre Cetatea Poienari spune ca boierii din Targoviste, speriati de obiceiul domnitorul Vlad Tepes de a trage in teapa talharii, lenesii si tradatorii, s-au adunat si au pus la cale moartea lui.
Vlad Tepes a aflat de uneltirea impotriva sa, iar in ziua de Paste i-a dus pe boieri pe jos pana la Curtea de Arges si apoi pana la Cheile Argesului. Le-a aratat "cuibul de vulturi" si le-a poruncit sa ii ridice cetatea. Cei care nu au murit in timpul constructiei au fost iertati.
Mi se pare ca pentru valoarea istorica a edificiului ar trebui sa se investeasca ceva mai mult. Practic, se vede ca in trecut s-a contruit un sistem de iluminat, s-au consolidat ruinele, dar demult. Ar mai trebui!
LACUL DE ACUMULARE VIDRARU - BARAJUL VIDRARU
Amplasat pe raul Arges, lacul articial (de acumulare) Vidraru a fost finalizat in 1966. Se afla intre muntii Fruntii si Ghitu, apa provenind din mai multe rauri: Capra, Buda si afluenti: Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, Valea lui Stan si Limpedea.
Adancimea maxima a apei este de 155 de metri langa barajul inalt de 166 de metri, loc unde, mai nou, se poate practica bungee jumping. 166 de metri de salt in gol?!?
Constructia barajului Vidraru, din beton cu dubla curbura, a durat cinci ani si jumatate, la momentul inaugurarii fiind al cincilea in Europa si al noualea din lume intre constructiile similare.
Statuia lui Prometeu (iluminarea fulgerului) vegheaza de la inaltime.
CURTEA DE ARGES
In drumul spre Bucuresti, ultima oprire turistica am facut-o in Curtea de Arges. Am vrut sa vizitam Manastirea Curtea de Arges si Biserica Domneasca. Ne-am rotit un pic prin oras datorita strazilor cu sens unic, dar pana la urma am reusit.
Din pacate, Manastirea Curtea de Arges, construita de Neagoe Basarab (1512 - 1517) pe locul vechii mitropolii, era in reconditionare.
Aceasta este povestea ilustrata a celor 3 zile petrecute inspre Sibiu si dinspre Sibiu spre Bucuresti.
Fotografiile KERUCOV .ro sunt realizate intre 29 si 31 august 2007.
|