Incepe prima noastra zi prin cosmopolita capitala a Cehiei. Ce se poate vizita in Praga? Cu sau fara ghid, cu harta in mana, cu recomandarile luate de pe Internet, fiecare turist porneste la pas pe strazile orasului.
Pe scurt, printre locurile de mare interes turistic din Praga se numara:
- Orasul Vechi - Stare Mesto si Piata Orasului Vechi,
- Orasul Nou (Nove Mesto) si Piata Wenceslas,
- Podurile peste Vltava, in special Podul Carol,
- Ceasul Astronomic,
- Mala Strana,
- Castelul Praga si Catedrala Sfantul Vitus,
- Cartier evreiesc Josefov,
- Muzeul National si Piata Wenceslas,
- Castelul Vysehrad,
- Turnul Petrinska, copie a Turnului Eiffel (la scara 1:5),
- numeroasele lacasuri de cult,
- stradutele si Mica Venetie din Praga,
- cafenelele si berariile,
si asa mai departe.
Acestea fiind spuse, in mana cu un ghid ieftin cumparat dintr-o librarie din Romania, documentati bine, cu lichide in rucsaci, cu bateriile incarcate, plecam la atac catre Orasul Nou (Nove Mesto) si nu numai.
Trecem Vltava pe Podul Manesuv (Manesuv Most), ajungand la Rudolfinum, sediul Orchestrei Filarmonice Cehe. Apoi, pe malul raului, mergem catre Podul Carol (Karluv Most).
Desi am plecat relativ devreme, Praga este deja aglomerata, iar soarele arzator moleseste. Multi turisti, grupuri de asiatici, rusi sau nemti, misuna de colo - colo in zona Podului Carol.
Vazut de pe partea cealalta a Raului Vltava, Castelul din Praga este scaldat intr-o lumina speciala. Bancile de pe mal sunt putine pentru cei care zabovesc si privesc panorama superba.
PODUL CAROL
(Karluv Most in ceha sau Charles Bridge in engleza)
Despre Podul Carol sunt foarte multe de povestit. Constructia sa a inceput in anul 1357 si a fost finalizata la inceputul secolului al XV-lea. Pana in anul 1841 a fost principalul pod de legatura intre Castelul din Praga (Prazsky Hrad, Prague Castle) si Orasul Vechi (Stare Mesto) catre Orasul Nou (Nove Mesto).
Considerat trecere intre Europa de Vest si Europa de Est, Podul Carol a avut mai multe denumiri de-a lungul istoriei: Podul de Piatra (Kamenny Most sau Stone Bridge), apoi Podul din Praga (Prazsky Most sau Prague Bridge), numele actual fiind folosit din anul 1870.
Lung de peste 500 de metri si lat de aproximativ 10 metri, podul este aparat la capete prin 3 turnuri (doua in Mala Strana - Lesser Quarter si al treilea in Stare Mesto). In zilele noastre, Podul Carol este considerat una dintre cele mai fascinante contructii in stil gotic din lume.
Pe cat de linistit si pustiu este pe timpul noptii, pe atat de aglomerat si galagios este in timpul zilei. Aproape nu exista turist ajuns in Praga care sa nu treaca Podul Carol.
Continuam drumul pe malul Vltavei pana la Podul Legii (Legii Most), de unde cotim stanga, prin fata Teatrului National din Praga, in ideea de a merge catre Muzeul National.
Ora 12 se apropie si pe bulevard este ceva agitatie. Oameni diversi, turisti sau nu, vin sau se duc spre Piata Wenceslas, dupa numele Printului Wenceslas, canonizat si devenit cel mai iubit sfant protector al Boemiei.
MUZEUL NATIONAL DIN PRAGA
(Narodni Muzeum)
Fondat in 1818, Muzeul National gazduieste colectii de peste 14 milioane de obiecte naturale, stiintifice, artistice si istorice.
Cladirea principala si anexele muzeului prezinta vizitatorilor colectii impresionante pe alocuri din diverse domenii, precum: preistorie si protoistorie, arheologie, etnografie, numismatica, mineralogie, paleontologie, botanica, zoologie, antropologie si asa mai departe.
Cu toate ca in anul 1945, in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial, cladirea Muzeului National a fost distrusa de o bomba, constructia a fost refacuta pana la cele mai mici detalii. Cateva fotografii expuse in muzeu arata clar distrugerile din '45. Reparatiile au durat 2 ani, pana in 1947, iar exponatele nu au avut de suferit deoarece fusesera mutate in alte locatii inainte de razboi.
Personal, consider Muzeul National din Praga destul de obositor in vizitare. Am apreciat zonele "multimedia", bine realizate vizual si sonor, am apreciat faptul ca pentru o suma rezonabila este permis fotografiatul, dar nu am apreciat ca a trebuit sa las la garderoba un rucsac Tamrac 9 plin cu "diverse". Nu a fost chip sa ma inteleg cu cei de la intrare si pana la urma m-au convins. Dar, am stat cu o strangere de inima pana la iesire.
Una peste alta, Muzeul National din Praga merita vizitat! Apoi, din motive organizatorice, ne-am intreptat spre Gara.
GARA PRINCIPALA DIN PRAGA
(Hlavni Nadrazi)
Praga este centrul sistemului feroviar ceh si are doua gari internationale:
- Hlavni Nadrazi (Gara Mare, Gara Principala), cunoscuta si sub numele de Wilsonovo Nadrazi),
- Praha Holesovice.
La prima vedere, Hlavni Nadrazi se poate confunda cu un aeroport, cu putin noroc te poti pierde pe culoarele si trecerile de la un nivel la altul. Dar, respectand cu calm indicatiile marcate pe indicatoare, totul devine simplu. Am avut nevoie de doar 5 minute sa gasim "informatiile".
Dupa ce am lamurit o problema minora a biletelor de intoarcere cu trenul spre Bucuresti, ne intoarcem spre Piata Wenceslas. Mult mai aglomerata acum. Multi copii.
Fac o paranteza referitoare la "oamenii strazii" din Praga, caci exista si aici, ca peste tot. Asadar, in Praga sunt multi oameni amarati care nu au unde locui, dar in partea turistica a orasului doar ii vezi. Nu deranjeaza pe nimeni, nu cersesc insistent, nu sunt foarte galagiosi. Aproape ca pot fi ignorati in totalitate. Probabil si Politia ii tine oarecum departe de turisti.
GRADINA FRANCISCANILOR
In agitatia orasului, Gradina Franciscanilor este o oaza de liniste in centrul Pragai, langa Biserica Franciscana, intre Piata Wenceslas si Piata Jungmannovo.
Este grozav sa intri intr-o gradina, sa te asezi pe o banca, sa privesti si sa admiri lumea din jur. O lume parca mai libera, mai sincera si, cu toate acestea, mult mai sofisticata.
Am stat si noi cat am stat si am pornit iar pe stradutele din Praga, in cautarea unui magazin unde sa facem cateva cumparaturi. La preturi mai rezonabile.
Cele mai multe dintre magazinasele, shop-urile sau boutique-urile din Praga sunt cu suveniruri, sau sunt cafenele, magazine de inghetata etc. Sau mini-agentii de turism pentru circuite locale.
Practic, este imposibil sa stai pe loc pe strada fara sa te ia valul de turisti. Din cand in cand, auzi discret oferte de schimb valutar, marihuana sau hasis, dar daca nu intorci capul fix in acel moment, individul s-a si pierdut in multime.
Incep sa asociez "rosul", culoarea rosu, cu Praga. In drum spre gazda noastra, pe strada Uvoz, in dreptul Ambasadei Romaniei, sunt parcate un Mini Morris si un scuter Vespa. Ambele de culoare rosu inchis, dar ce bine se potrivesc in peisajul urban!
Dupa o scurta pauza de pranz, necesara pentru a ne odihni, pentru a manca, dar si pentru cate o Pilsner Urquell, pentru a incarca bateriile si pentru a goli cardurile, iesim iar la plimbare.
Raspunsul este DA! Autoturismul din fotografia de mai sus, folosit ca taxi, este intr-adevar o Dacia Logan. Si ca aceasta mai erau destul de multe.
In calea spre Podul Carol trecem pe langa Catedrala Sfantul Nicolae (Chram sv.Mikulase, St. Nicholas Cathedral).
Biserica Tyn din Praga (Biserica Doamnei Noastre) este unul dintre cele mai proeminente simboluri ale stilului gotic din orasul Praga.
PRIN PRAGA, NOAPTEA
Iesirea pentru fotografii de noapte a fost speciala. Timp lung, trepied si oameni care respectau "actul artistic" lasandu-ne sa ne facem treaba in liniste.
Umbre, ziduri, siluete, Praga pe timpul noptii este fotogenica. Luminile orasului, proiectoarele, pavajul cu piatra cubica, vitrinele si firmele luminoase, toate contribuie la crearea unei atmosfere deosebite.
Daca pe strazile laturalnice lumea s-a imputinat, in piete este in continuare aglomeratie. Cuplurile se plimba inlantuite, terasele sunt pline, bautura curge. Iar cehii sunt mari specialisti in bautura.
Din aproape in aproape, straduta cu straduta, ne indreptam spre Podul Carol, sa trecem iar Vltava si sa mergem catre un somn odihnitor.
Aceasta a fost cea de-a doua zi prin Praga, terminata noaptea tarziu pe Podul Carol. Pentru ziua urmatoare, planul este sa mergem in Karlovy Vary.
121 47 fotografii publicate in acest articol.
Fotografii: 25 mai 2007.
Locuri din Praga, Cehia (Republica Ceha).
Titlul articolului: Vacanta in Cehia - 2 - Orasul Nou Praga Nove Mesto
publicat pe
11 iulie 2007
Holidays in the Czech Republic - 2 - The New Town of Prague - Nove Mesto
Autorul articolului: Andrei Vocurek - citeste si alte articole publicate de Andrei Vocurek
Categoria articolului: calatorii - citeste si alte articole din categoria calatorii
Informatii utile:
- info cazare: www.hotelsprague.cz
- info trenuri: cea mai apropiata Agentie CFR
2011-02-27 10:00:00
Iulian
Interesanta scurta prezentare a orasului. O sa-l vizitez in prima parte a lui Noiembrie, si va fi trecut pe lista dupa Viena, Zurich, Zermatt,..si alte orase europene.
FELICITARI PENTRU PREZENTARE.
Iulian
2008-10-31 10:15:27
dora
Privind fotografiile tale mi se reconfirme faptul ca am vazut multe in cinci zile (atat am stat) dar inca ar fi multe de vazut. Fotografile tale au prins esenta acestui oras. Vreau doar sa spun ca totusi, Gara de Nord e mai frumoasa. Nu ai fotografii cu ea? Inca nu am vazut toate fotografiile tale de pe acest site, mea culpa!