Cei din judetul Valcea au locuri si puterea sa se regaseasca. Manastirea Frasinei, Schitul Iezer, Schitul Pahomie, Schitul Bradu, chiar si Manastirea de la Cozia sunt doar cateva dintre acele locuri unde mergi in liniste si pleci linistit.
Itinerariul ales la fata locului, mai mult sau mai putin ajutat de vreme, ne-a condus catre doar cateva dintre locurile unde oamenii sunt putini, dar buni. Cred!
MANASTIREA FRASINEI
Pentru multi dintre cei credinciosi, Manastirea Frasinei este un loc de legatura cu Dumnezeu. Destul de retrasa, in comuna Muereasca la vreo 25 km de Ramnicu Valcea, aflata intre munti si inconjurata de paduri, aceasta sihastrie monahala ii atrage pe cei in cautare de liniste si viata simpla, duhovniceasca.
Biserica Manastirii Frasinei, cunoscuta ca Biserica Mare, are hramul "Adormirea Maicii Domnului". A fost ctitorita de Sfantul Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului. A construita intre anii 1860-1863, impreuna cu toate cladirile anexate, sub forma de cetate. Biserica este monument istoric.
Biserica schitului vechi, cunoscuta ca Biserica Mica, are hramul "Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul". Biserica a fost initial construita din lemn in anul 1710 si reconstruita din zid in anii 1762-1763. In jurul acestui schit au existat chilii care insa nu mai exista astazi. Biserica pastreaza picturile din anul 1763.
Similar vietii monahale de la Muntele Athos, in manastire nu au voie sa intre femei, dar numai in biserica de sus. Astfel, Sfantul Calinic a pus o piatra de legamant in drumul spre manastire. Pe piatra de legamant sunt marcate prin caractere chirilice si binecuvantari pentru femeile care vor pastra acest legamant, dar si blesteme pentru cele care vor incalca hotararea sfantului.
Textul gravat pe piatra de legamant:
"Acest sfant lacas s-a cladit din telmelie spre a fi chinovie de parinti monahi si fiindca din partea femeiasca putea sa aduca vreun scandal monahilor vietuitori de acolo, de aceea sub grea legatura s-a oprit de la acest loc sa mai treaca inainte, sub nici un chip, parte femeiasca. Iar cele ce vor indrazni a trece sa fie sub blestem si toate nenorocirile sa vie asupra lor, precum : saracia, garbavia si tot felul de pedepse, si iarasi celor ce vor pazi aceasta hotarare sa aiba blagoslovenia lui Dumnezeu si a smerenie noastre si sa vina asupra lor fericitul bine", Calinic, episcopul Ramnicului Noului Severin, 17 ian. 1867.
* fotografiile sunt realizate pe 26 septembrie 2006
SCHITUL IEZER
Aflat in nordul satului Cheia, in apropiere de orasul Baile Olanesti din judetul Valcea, Schitul Iezer este unul dintre cele mai izolate schituri din partea nordica a Olteniei. Schitul are hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
Ctitori ai lacasului sunt Radu cel Mare si Mircea cel Batran. In timp schitul s-a degradat si a fost refacut in imediata apropiere de catre voievodul Mircea Ciobanu si doamna Chiajna, fiica lui Petru Rares. Dupa reconstruire, schitului Iezer a adapostit peste trei sute de calugari, o parte in manastire, o parte prin pesteri sau prin chilii.
Din anul 1998, schitul are o noua biserica. Astazi, Schitul Iezer gazduieste maici care duc mai departe traditia monahala prezenta aici de secole.
* fotografiile sunt realizate pe 27 septembrie 2006
SCHITUL PAHOMIE
Sub crestele Muntilor Capatanii, in comuna Barbatesti din judetul Valcea, se afla Schitul Pahomie. Schitul are hramul Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul. Drumul este accesibil cu masina, eventual, pana la Izvorul Frumos, sub stanca unde este cladit schitul.
Date scrise despre schit exista din 1824, schitul "Izvorul Frumos". In 1880 schitul a fost parasit. Tocmai in 1952 a fost reconstruita biserica in forma ei initiala, dupa profilul ruinelor de ziduri ramase.
Biserica este construita sub o stanca imensa pe care se afla chipul Domnului schitat din iedera, are in apropiere o cascada cu apa de munte, rece ca gheata. In liniste si pace.
* fotografiile sunt realizate pe 27 septembrie 2006
MANASTIREA COZIA
Pe malul drept al Oltului, la vreo 3 km de statiunea balneo-climaterica Calimanesti-Caciulata se afla Manastirea de la Cozia, cu hramul "Sfanta Treime". Cunoscuta initial sub numele de Manastirea Nucet, dupa muntele din apropiere a fost redenumita.
Biserica mare este proportionata armonios si impodobita cu diverse ornamente arhitectonice. A fost construita de mesteri din Moravia dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare. Ctitorul sau este domnitorul Mircea cel Batran. Constructia exacta si perfectiunile realizarilor artistice dau valoare ansamblului. Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos sunt din timpul lui Mircea cel Batran. In timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fantana, care ii poarta numele. In vremea lui Serban Cantacuzino, biserica si anexele au fost restaurate.
Catapeteasma originala a ars si a fost refacuta din caramida. Crucea de pe turla bisericii dateaza din timpul lui Mircea Cladirile au fost reconstruite de domnitorii Bibescu si Stirbei.
In pronaos se afla mormintele voievodului Mircea si al mamei lui Mihai Viteazul, calugarita dupa moartea acestuia. Piatra funerara a domnitorului este o copie a celei originale.
* fotografiile sunt realizate pe 27 septembrie 2006
SCHITUL BRADU
In apropiere de Baile Olanesti, la vreo 7 km, in satul Gurguiata, se afla Schitul Bradu. De hram "Sfantul Ioan Botezatorul", a fost construit pe ruinele unui alt schit, mai vechi, numit Schitul de sub Rapa Bradului.
Biserica schitului este construita in forma de corabie, cu interiorul impartit in trei si cu pridvor asezat pe stalpi, fara turla. Seamana cu cea de la Schitul Iezer. Clopotnita este mai mare decat biserica si are doua etaje unde se gasesc chiliile si spatiile de locuit.
Dupa anul 1999 au fost aduse aici 10 maici, avand ca duhovnic pe staretul schitului din apropiere, Schitul Patrunsa.
* fotografiile sunt realizate pe 29 septembrie 2006
Acum, ce pot zice? Acolo de ce se poate? Acolo de ce exista oameni?
|