In partea a doua a vacantei pe 2006, intre 25 si 30 septembrie, am ajuns in Baile Olanesti, in primul rand pentru ca apreciem locurile frumoase ale Romaniei, dar si pentru ca dupa o saptamana de alergaturi pe meleaguri straine aveam nevoie de putina odihna. Baile Olanesti raspunde acestor cerinte prin liniste, calm si relaxare.
Asadar, am plecat din Bucuresti, de la Autogara Militari, cu autocarul spre destinatie, trecand prin Pitesti si Ramnicu-Valcea.
Statiunea Baile Olanesti se afla in judetul Valcea, pe Valea Oltului, de o parte si de alta a Paraului Olanesti, la altitudinea de 450 de metri. Are vedere catre crestele muntilor Capatanii, o zona neatinsa inca de poluare.
Statiunea Baile Olanesti este unul dintre putinele locuri din Romania care imbina calitati naturale foarte importante pentru sanatate: apele minerale si clima.
Desi Baile Olanesti este cea mai importanta statiune balneoclimaterica din tara, din punctul de vedere al izvoarelor cu ape minerale, am gasit locul prea putin ingrijit. Locurile care imprejmuiesc statiunea sunt, de asemenea, deosebite prin frumusetea peisajelor si a oamenilor. Mai ales, localnicii. Linistiti, amabili, bucurosi. Animata, daca pot spune acest lucru, mai mult de batrani si pensionari veniti la tratament, statiunea ofera turistilor de orice varsta posibilitati de cazare in hoteluri si pensiuni private, locuri unde se poate manca destul de bine la preturi rezonabile si posibilitati de distractie.
Povestea valorii izvoarelor minerale incepe prin 1873, cand datorita cunoscutului dr. Carol Davila sunt trimise mostre de la Olanesti la Viena, iar rezultatul a fost Medalia de Aur la o expozitie importanta, recunoscandu-se oficial calitatea si calitatile curative ale apelor minerale romanesti.
Intr-un peisaj uluitor prin frumusete, zona montana cu o cromatica bogata, cei mai multi turisti din zona vin in scopul recuperarii, din pricina sanatatii precare, la cure de ape minerale. Bineinteles, apele minerale nu pot fi folosite fara recomandarea medicului, efectele datorate exagerarii cantitative putand genera multiple efecte negative.
In anii 1829 - 1830 au fost efectuate primele studii si analize pentru apele de la Baile Olanesti. Au fost in final gasite 40 de izvoare minerale si au fost analizate 23 de surse hidrominerale aflate in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.
Izvoarele minerale sunt impartite pe mai multe categorii in functie de compozitia chimica si actiunea lor asupra organismului: izvoare iodurate, izvoare sulfurate si clorurat sodice, izvoare cu ape diuretice, izvor bicarbonat, cu emanatii abundente de gaze, izvoare purgative, izvoare feruginoase, izvoare care au compozitie mixta.
Localnicii sunt oameni simpli, placuti si foarte amabili. Le plac glumele, apreciaza bunul-simt si ajuta atunci cand este nevoie. Multi dintre cei de aici sunt chiar bucuresteni care au renuntat la tumultul capitalei si capitalismului haotic pentru o viata lipsita de stres si griji. Gazduiesc turisti in casele lor si nu cer preturi foarte mari.
Merita vizitata Biserica din Albac, o frumoasa biserica din lemn, restaurata si mutata din Albac in Baile Olanesti. Biserica este din satul lui Horea, unul din conducatorii rascoalei din 1784 - 1785, alaturi de Closca si Crisan.
Ce mi-ar placea? Sa se investeasca mai mult in statiunea Baile Olanesti din punctul de vedere al reconditionarii izvoarelor. Sa se construiasca mai putin in zona pentru a se proteja specificul locului. Sa fie oameni!
|