Constanta. Oras. Port la Marea Neagra. Cladiri vechi si noi. Monumente istorice. Simboluri. Strazi, stradute, bulevarde si parcuri. Trafic. Haos de sezon estival. Canicula, umbra, vele si nisip. Multe locuri de vazut, pe indelete, istorice, industriale, neutre, gri sau colorate.
Constanta este unul dintre cele cele mai vechi orase din Romania, prima atestare documentara dateaza din anul 657 iH cand in zona s-a format colonia greaca Tomis.
Plimbarea cu bicicleta incepe din zona de nord a orasului Constanta, de la Satul de Vacanta din Mamaia, de pe Bulevardul Mamaia. Am traversat Parcul Tabacariei, parc aflat in jurul Lacul Tabacariei, pana am ajuns pe Bulevardul Alexandru Lapusneanu, apoi am continuat pe Bulevardul Tomis, pe langa Parcul Tomis 2 si Parcul Teatrului (Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski), pana la intersectia cu Strada Traian, la Parcul Primariei. De pe Strada Traian am coborat spre port pe Bulevardul Termele Romane, pe langa Parcul Carol I, pana pe Faleza Marii Negre. Mai departe, pe faleza, langa Marea Neagra, am ajuns la Cazinoul din Constanta si la Acvariul Constanta. Continuand, pe faleza, am trecut si pe langa Statuia lui Mihai Eminescu din Constanta, bust turnat in bronz, aflat langa Farul Genovez, apoi pe langa Comandamentul Flotei, alta cladire monument istoric a orasului si cumva uitata, ajungand in Portul Turistic Tomis. Pe Strada Lebedei se ajunge la Plaja Modern din Constanta. Revenind spre Portul Turistic Tomis, am urcat pe Strada Remus Opreanu spre Centrul Istoric al orasului Constanta, spre Piata Ovidiu. Pe Strada Crangului se ajunge la Marea Moschee si, in imediata apropiere, pe Strada Dianei, se ajunge la Casa cu Lei.
Din Piata Ovidiu se ajunge si la Edificiul Roman cu Mozaic din Constanta, precum si la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie. Mai departe, incet, pe stradute cu terase, se ajunge iar pe Bulevardul Tomis, urmand ca prin Strada Dr. Aristide Karatzali sa se iasa pe Strada Mircea cel Batran. Continuand, se ajunge la intersectia cu Bulevardul Mamaia. Pe Bulevardul Mamaia, pe langa Parcul Tabacariei, se ajunge la Satul de Vacanta din Mamaia, punctul de final al plimbarii cu bicicleta prin Constanta.
+ Cazinoul din Constanta este o cladire istorica aflata pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe faleza din Constanta, un simbol ale orasului, o cladire construita in anul 1909 si inaugurata in anul 1910, lasata de prea mult timp in degradare.
+ Marea Moschee din Constanta sau Moscheea Carol I, ulterior Moscheea Mahmud al II-lea, este un lacas de cult musulman, monument de arhitectura, construit intre anii 1910 si 1913 la initiativa regelui Carol I, ca pretuire pentru comunitatea musulmana din orasul Constanta.
+ Casa cu Lei din Constanta este o alta cladire monument istoric din oras, cladire simbol lasata in paragina.
Stiati ca... ? Orasul Constanta este singurul oras din Romania deservit de toate caile moderne de transport: rutier, feroviar, maritim, fluvial si aerian.
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
harta traseu cu bicicleta prin orasul Constanta, Judetul Constanta, Romania
__________________________________________________________________
fotografii: ©KERUCOV .ro / august 2017
|
|