Bucuresti. Toamna. O plimbare la sosea. Monumente istorice. Perioada interbelica. Natura. Strazi frumoase. O bicicleta galbena. Atmosfera linistita. Fosnet de frunze uscate. Prin parcuri. Pe alei, sub copaci. La plimbare pe biciclete, pe strazile din Bucuresti, la sfarsit de saptamana, o plimbare de relaxare, usoara, asa cum vrei, in doi sau alaturi de prieteni.
Plimbarea cu bicicleta prin Bucuresti incepe din centrul orasului, din Piata Universitatii, se merge spre nordul Capitalei pana la Fantana Miorita si se incheie tot in Piata Universitatii, in Parcul Coltea, dupa aproximativ 16 kilometri de pedalare usoara "la sosea" si cu multe locuri de vazut.
Daca ai propria bicicleta e foarte bine, iar daca nu ai bicicleta poti inchiria una de la centrele de inchirieri de biciclete din oras. Bicicleta trebuie sa fie in stare buna de functionare, cu frane reglate si cauciucurile umflate corespunzator. Ca biciclist in oras trebuie sa ai mare atentie in trafic si sa respecti regulile de circulatie pe drumurile publice.
Din Piata Universitatii, din Parcul Coltea, se merge pe Bulevardul Nicolae Balcescu si Bulevardul General Gheorghe Magheru pana in Piata Romana, trecand pe langa Teatrul National Bucuresti, Hotel Intercontinental, Cladirea CICLOP, Cinematograful Scala, Cinema Patria, Strada Pictor Arthur Verona (despre care se spune ca incepand din anul 2014 va fi o strada fara masini, o zona pietonala si pentru biciclete) si Teatrul Nottara.
Mai departe, din Piata Romana, pe Bulevardul Lascar Catargiu, se ajunge in Piata Victoriei, trecand pe langa cladirea Academiei de Studii Economice (ASE Bucuresti), Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu si Palatul Victoria.
Apoi, pe Bulevardul Aviatorilor, pe langa Parcul Kiseleff, se ajunge in Piata Charles de Gaulle, la Parcul Herastrau. Drumul spre Arcul de Triumf poate fi parcurs ori pe langa parc, ori prin Parcul Herastrau.
De la Arcul de Triumf se merge spre Piata Presei Libere pe Soseaua Kiseleff, trecand pe la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, un loc frumos si care merita vizitat.
Din Piata Presei Libere, de la Casa Presei Libere, se continua pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti, pe langa Parcul Herastrau, pana la Fantana Miorita, Gara Baneasa si Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici (Vila Minovici).
De pe strada Strada Doctor Nicolae Minovici, unde se afla si Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Furnica Minovici, se continua pe Strada Tipografilor spre Bulevardul Poligrafiei, ajungand pe langa Casa Presei Libere la Complexul ROMEXPO, in Piata Presei Libere.
Mergand pe Soseaua Kiseleff, traseul trece pe la Arcul de Triumf si cladirea Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, prin Parcul Delavrancea, pana la intersectia cu Strada Monetariei. Se poate vizita Muzeul National al Taranului Roman din Piata Victoriei.
Pe Calea Victoriei, trecand pe langa Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National George Enescu, Parcul Nicolae Iorga, Biserica Sf. Nicolae Tabacu si Biserica Alba, se ajunge in Piata Revolutiei si, mai departe, pe langa Muzeul National de Arta al Romaniei, Biblioteca Centrala Universitara, Biserica Kretzulescu, Palatul Telefoanelor si Cercul Militar National pana in Centrul Vechi al Bucurestilor.
Se trece prin zona pietonala a Centrului Istoric, din Strada Lipscani pana pe Strada Smardan si se iese, pe langa Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu), in Piata Universitatii (Parcul Coltea).
Harta aproximativa a traseului
Cu bicicleta prin Bucuresti - 8
Piata Universitatii (Parcul Coltea) - Hotel Intercontinental - Bulevardul Nicolae Balcescu
Bulevardul General Gheorghe Magheru - Strada Pictor Arthur Verona - Piata Romana
Bulevardul Lascar Catargiu - Piata Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Piata Charles de Gaulle
Parcul Herastrau - Arcul de Triumf - Soseaua Kiseleff - Muzeul Satului Dimitrie Gusti
Piata Presei Libere - Casa Presei Libere - Soseaua Bucuresti-Ploiesti - Fantana Miorita
Gara Baneasa - Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici (Vila Minovici)
Strada Tipografilor - Bulevardul Poligrafiei - ROMEXPO - Piata Presei Libere
Soseaua Kiseleff - Arcul de Triumf - Soseaua Kiseleff - Parcul Delavrancea
Strada Monetariei - Muzeul Taranului Roman - Piata Victoriei - Calea Victoriei
Piata Revolutiei - Calea Victoriei - Strada Lipscani - Centrul Istoric - Strada Smardan
Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu) - Piata Universitatii (Parcul Coltea)
- un traseu cu bicicleta de aproximativ 16 kilometri -
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti a fost inaugurat in anul 1936, cu sprijinul Fundatiei Culturale Regale, astazi fiind una dintre cele mai mari atractii turistice din Bucuresti. Un muzeu in aer liber, o colectie impresionanta de monumente ale arhitecturii traditionale romanesti din Transilvania, Banat, Maramures, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, anexe gospodaresti, ateliere, biserici, mori, instalatii tehnice, ustensile traditionale adunate din gospodarii provenind din diverse colturi ale Romaniei, in Bucuresti, pe malul Lacului Herastrau.
Muzeul de Arta Populara Prof. Dr. Nicolae Minovici gazduieste piese de arta populara romaneasca de pe intreg teritoriul tarii: icoane, ceramica, tesaturi, obiecte din lemn, instrumente muzicale traditionale si o arhiva documentara despre activitatea doctorului Nicolae Minovici (medic legist si profesor universitar, fratele medicului legist Mina Minovici si al chimistului Stefan Minovici). Casa a fost construita in anul 1905 dupa planurile arhitectului Cristofi Cerchez, iar din anul 1914 a fost deschisa vizitarii. Din anul 1936, Vila Minovici sau Vila cu clopotei este in proprietatea Municipiului Bucuresti.
___________________________________________________________________________
fotografii KERUCOV .ro © septembrie 2013
pentru trasee-cu-bicicleta.kerucov.ro
Bucuresti, Romania
|
|