Muzeul National de Istorie a Romaniei a organizat in zilele de 13 si 14 octombrie 2006 evenimentul DACIA AVGVSTI PROVINCIA. CREAREA PROVINCIEI, pentru a marca cei 1900 de ani de la crearea provinciei romane Dacia. Evenimentul s-a bucurat de extraordinara participare a soldatilor Legiunii XV Apollinaris (Legio XV Apollinaris).
Cu toate ca o astfel de manifestare este mai mult decat interesanta si educativa, nu am remarcat o promovare puternica in mass-media, iar cele 2 - 3 articole pe care le-am citit pe aceasta tema erau pline de greseli si slab documentate.
Manifestarile puse in scena de Muzeul National de Istorie a Romaniei (www.mnir.ro), la Bucuresti, au inclus vernisarea unei expozitii in parteneriat cu muzee prestigioase din Roma, precum Musei Capitolini si Sistema Museale dei Fori Imperiali - Ufficio dei Fori Imperiali, din cadrul Comune di Roma), cu sprijinul Institutului Italian de Cultura din Bucuresti. Au avut loc conferinte de presa, expozitii deschise publicului, sesiuni de comunicari stiintifice, simpozioane de prezentare a cercetarilor asupra aspectelor legate de administratia romana si de fenomenul militar roman, parade militare si demonstratii de lupta.
Vineri, 13 octombrie 2006 intre 12 si 12:30, pe Calea Victoriei, s-a desfasurat parada militara intre Cercul Militar National si Muzeul National de Istorie a Romaniei.
Sambata, 14 octombrie 2006 incepand cu ora 11:00, aceeasi trupa de soldati a tinut cateva demonstratii de lupta, eveniment la care am realizat si fotografiile pentru acest mic fotoreportaj.
Soldatii Legiunii XV Apollinaris fac parte din organizatia Savaria Legio Egyesulet, din orasul Szombathely din Ungaria, aflat pe locul anticei Savaria.
Acesti oameni reprezinta exemplul viu prin care o pasiune poate ajunge sa cucereasca. Din placere, istorie si traditie. Si atat! Ei prezinta modul in care realitatile istorice ale epocilor trecute sunt redescoperite de catre oameni de diverse pregatiri, meserii si varste.
Echipamentul legionarilor, incepand de la imbracaminte, armuri si casca, si pana la arme si armament, este confectionat cu mare grija, exact asa cum arata studiile istorice ale acelor vremuri. Regia demonstratiilor de lupta prezentate publicului respecta stilul si tacticile folosite in epoca romana.
"Soldatii" au facut o scurta pauza, cu randul, pentru a explica si arata tuturor echipamentul pe care il poseda. La umbra unui copac, alaturi de translatorul lor, i-am descoperit ca oameni care in viata de zi cu zi au functii importante: directori de companii, de organizatii sau de muzee din Ungaria. Iar pasiunea pentru Roma Antica i-a adus impreuna.
Un alt spectacol l-au dat reporterii de la diverse televiziuni, in special "transmisionistele" de la fata locului, jurnaliste cu... experienta. Asezandu-se langa mine, am surprins conversatia uneia dintre ele la telefon:
"Nu stiu, ma, nu stiu... unii imbracati in romani, niste unguri... Terminam aici si venim. Hai ca intru acum!".
... in exclusivitate pentru...
Si, am urmarit si spectacolul oamenilor, veniti la plimbare prin Herastrau, intr-o frumoasa zi de octombrie. Cei mici curiosi, cei mari...
In final, aceasta a fost ziua petrecuta alaturi de o legiune romana: purpurie, distractiva, educativa si obositoare.
|