Joi, 21 septembrie 2006 - o zi in 36 de imagini
Rethymnon, aflat intre alte doua mari orase din Creta, este capitala regiunii cu acelasi nume. Rethymnon se pozitionat la aproximativ 80 km la Est de Heraklion si la aproximativ 60 km la Vest de Hania. Are deschidere catre Nord la Marea Cretei, prin putinele existente plaje cu nisip in Creta. Numarand peste 25000 de locuitori, orasul Rethymnon este centrul administrativ, comercial si cultural al regiunii.
Deci, pornim spre Vest! Parasim Hersonissos si regiunea Heraklion pentru o excursie de o zi in Rethymnon. Este si ultima zi cand avem la dispozitie masina inchiriata. Desi cerul prevestea o furtuna, am pornit totusi la drum. Dar, se pare ca... vremea tine cu noi.
Ajungem in Rethymnon si parcam masina langa port, in apropierea unui post de politie si unui monument in memoria eroilor din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Sunt niste coordonate foarte importante pentru ce va urma... si pasim pe stradutele intortocheate ale orasului.
Inghesuit, agitat si aglomerat. Aceasta este prima impresie. Inaintam natural pe strazile cu bolte de flori, cu femei in varsta care stau in fata casei, lucreaza si vorbesc, imbracate in negru ca niste vaduve. Este un puternic contrast cu viile culori urbane, cu tonurile galbene si calde, cu florile rozalii de peste tot.
Grupul nostru se separa pentru ceva timp. Trei la trei. Plec cu fetele la colindat, ele prin magazine, eu pe stradute. Facem noi cei 3 plecati in recunoastere prin Rethymnon ce facem si nu ne pierdem unii de altii, in ciuda aglomeratiei, dar imi asum intreaga vina pentru ratacirea prin oras. Avantajul este gasirea unor locuri frumoase. Telefoanele sunt inchise si incercam sa ii gasim pe ceilalti.
Noroc cu acele coordonate, mentionate special la inceput, retinute de Bianca. Politia. Monumentul. Intrebam localnicii si intr-un final reconstituim drumul pe care am venit. Ne reintalnim in Piata Platanos, unde se afla si fantana Rimondi, centrul orasului venetian Rethymnon. Fantana a fost construita in 1626 de A. Rimondi pentru a asigura locuitorilor orasului apa potabila. S-a rezolvat si chestia asta. Ca un grup reformat, plecam spre plaja. Spre prima plaja cu nisip pe care o zarim din port. In drum spre plaja, facem un ocol ca sa vizitam Fortezza (The Fortezza Castle) si sa mancam ceva.
Atacul asupra fortaretei in plin soare
De sus, de pe dealul cunoscut local sub numele Palaiokastro, insemnand Castelul Vechi, ruinele Castelului Fortezza inca impresioneaza si domina imprejurimile. Rezumand panourile de prezentare, fortareata a fost construita in anul 1590 ca punct de aparare impotriva piratilor si turcilor. Venetienii s-a folosit de acest nume, Palaiokastro, pentru a demonstra existenta unui alt castel chiar dinaintea fortaretei.
Fortareata avea in interior artileria si depozitele pentru diverse arme, tunuri, praf de pusca si ghiulele, locuintele conducatorilor. Locuintele acestora se aflau in centrul Fortezza, fiind impunatoare si luxoase. Ruinele acestor cladiri si a altora construite ulterior sunt vizibile.
Ca parere personala, Fortezza este mai intersanta decat Palatul Knossos, vizitat de noi cu cateva zile in urma. Probabil peisajul si vegetatia existente sunt de vina pentru alegere.
Costul unui bilet de intrare este de 3.10 euro si vizitatorul este liber sa se plimbe cat doreste. Noi ne-am plimbat, ne-am rasucit, pana cand foamea ne-a trimis in pas alergator la un restaurant din zona. Pasim in curtea unui local cochet, la umbra deasa a copacilor. Suntem serviti de un sarb bucuros ca a intalnit niste vecini. Mancarea este buna si suficienta, ginul tonic merge perfect, totul este in regula. Tratatia din partea casei nu lipseste.
In drum spre mare, ne abatem iar prin magazine pentru niste cumparaturi. Sandale, genti, portofele din piele de capra si alte nimicuri pentru care intram in jocul negocierilor. Si toata lumea e fericita. Comerciantii sunt bucurosi de clienti, noi ca platim mult mai putin decat pretul afisat, si asa mai departe. Dureaza ceva vreme targuielile, dar merita. Chiar daca doar pentru atmosfera locului.
Ne indreptam, in final spre plaja, pentru o baie de soare si o alta baie in mare. Lumea s-a retras deja de la malul marii. Ne asezam, abandonam lucrurile pe nisip si ne racorim in apa sarata.
Plimbarea pe malul marii in lumina soarelui la apus dezvaluie culori si umbre de exceptie. Cu greu ne dezlipim de mare ca sa mergem spre masina. Dar, trebuie! In calea spre masina ne stau magazinele si mai urmeaza o runda de cumparaturi... pentru cine are cu ce!
La finalul zilei spun ca Rethymnon trebuie vizitat!
|