Studiul fenomenului fotografic in Romania, pe care indirect il efectuez de aproximativ 2 ani, mi-a confirmat interesul in crestere pentru acest domeniu: fotografia.
Mult mai importanta este calitatea lucrarilor artistilor romani, nu cantitatea de rebuturi.
Buuun.... Intrebarile evidente sunt: de unde am pornit, unde am ajuns, care este concluzia? Sa le luam pe rand!
Cum ajungi fotograf, sa zicem, intr-o saptamana?
Luni iti cumperi aparat de fotografiat. Cel mai tare din oferta.
Marti umpli cardul sau termini un film cu poze facute prin casa, pe afara, pe unde apuci.
Miercuri le descarci calculator sau le scoti de la centrul foto si le vezi cu prietenii care exclama: Suuuuper tari!
Joi te-ai decis ca fotografia este menirea ta in viata.
Vineri te lauzi peste tot cu ceea ce stii sa faci si noua ta calitate: fotograf.
Sambata pui pozele pe net si te astepti sa primesti laude, dar...
Duminica e zi libera.
Si gata! Ai descoperit-o!
De unde am pornit?
Punctele de start sunt site-urile romanesti in jurul carora s-au format adevarate comunitati virtuale, dintre care: www.fotomagazin.ro, www.badorgood.com, www.fotocamera.ro, www.fotodigital.ro, www.photo-inside.com, nu neaparat intr-o ordine anume.
Ca utilizator permanent al acestor website-uri, consider ca exista o cantitate imensa de informatie deosebit de utila oricarui incepator in fotografie.
Am subliniat termenul incepator! De ce? Noile tehnologii, moderne si digitale :), anuleaza necesitatea de a invata tehnicile foto. Modul auto prezent pe toate digitalele, este folosit cu succes excesiv.
Afluenta de "fotografi" este imensa, experienta este minima, lipsa bunului simt imensa, respectul pentru consacrati in scadere. Mi-am pus iar intrebarea de ce? Raspunsul este fixat in mentalitatea romanului care, daca poseda un aparat de fotografiat, automat este si fotograf. As asemana acest lucru cu sofatul: conduc o masina de o luna, sunt sofer. Profesionist! Sau mi-am luat acuarele si tempera din Obor si o pensula din Unirea, deci sunt pictor. Stati un pic...
Strategia de marketing generala a producatorilor de aparate foto digitale o simplific: cu aparatul X faci poze mai bune decat un fotograf profesionist. Si asa, incet - incet, s-a dus mirajul fotografiei.
Revin la informatiile bogate prezente in cartile de specialitate, dar si online, pe site-urile amintite si pe site-uri dedicate tutorialelor foto. Problema este ca un nou posesor de aparat de fotografiat rareori citeste si invata ce poate face cu obiectul proaspat achizitionat.
Realitatea demonstreaza ca pentru a putea utiliza un aparat de fotografiat la adevarata sa valoare este necesar aproape un an de exersari si invatari. Devine complicat? Poate. Depinde cat de trecatoare este pasiunea pentru fotografie.
Unde am ajuns?
Eu clasific producatorii de fotografii, fara nici o gluma sau lipsa de respect, in:
fotopozari de tip bun - sunt cei care au un aparat de fotografiat, mai mult sau mai putin performant, dar care nu au absolut nici o pretentie de a fi fotografi. Ei fac poze de vacanta, la petreceri etc. si le pastreaza ca amintiri. Sunt oameni placuti prin faptul ca nu braveaza si isi folosesc imaginile pentru a se bucura alaturi de familie si prieteni. Au posibilitatea sa ajunga fotografi amatori.
fotopozari de tip rau - sunt cei care au un aparat de fotografiat, nu au nici un pic de experienta, dar sunt plini de aere artistice si incearca din rasputeri sa iti arate capodoperele cu "pisica de apartament", "floarea din gradina". Pentru ei conteaza foarte mult "sculele", fiind motiv de fala, si folosesc termenii tehnici fara a intelege utilitatea tehnicilor fotografice. Ei nu au inca puterea de auto-selectie si auto-cenzura. Ei cred ca orice poza e fotografie si ii desconsidera pe fotografi. De aceea sunt de cele mai multe ori neplacuti. Si trebuie evitati. Evident, in timp, cu rabdare pot evolua. Acestia au avantajul de a ajunge, prin stilul nesuferit si atotstiutor, la rangul de profesionisti. Sunt foarte raspanditi la ora actuala, din pacate.
fotografii amatori - in primul rand ii numesc fotografi pentru ca realizeaza deja fotografii, nu doar poze. Nu au obligatii din acest punct de vedere si atunci, se vede pasiunea in lucrarile lor. Fac peisaje, portrete, natura moarta, exprima. Sunt buni sau rai, dar fotografiile lor vorbesc cele 1000 de cuvinte. Ei cel mult participa la concursuri, expozitii eventual, doar din placerea de a acumula experienta. Unii pot ajunge profesionisti. Cele mai bune fotografii, in general, sunt realizate de fotografi amatori.
fotografii profesionisti - sunt cei care traiesc exclusiv din fotografie. Sunt fotoreporteri, fotografi de evenimente, paparazzi etc. Ei in general se lupta ca sa vanda o imagine. Uneori fac si arta, dar arta nu tine de foame, asa ca...
Bineinteles, este o clasificare subiectiva, considerand oameni pe care i-am intalnit, pe care ii observ, pe care ii las sa treaca pe langa mine.
Care e concluzia?
Fotografia, ca arta, nu este o pasiune de moment. Fotografia se construieste in timp, cu aparatul in mana, ochiul atent si mintea libera, deschisa la nou. Tehnicile se invata si mereu este loc de mai bine.
Asadar, daca pozezi sau fotografiezi pentru a fi interesant, lasa-te! Nu ai ce spune, inca. Te poti schimba si poti evolua, dar fa-o din inima. Si nu uita ca aparatul de fotografiat se tine la ochi, nu la juma' de metru in fata.
|