3 noiembrie 2010 / Paris, Franta
Dimineata, dupa un mic dejun matinal, am iesit din hostel pentru o zi intreaga prin Paris, prin locuri pe care nu le vazusem inca. De data aceasta am marcat pe harta cateva zone de vizitat pentru deplasare rapida si pentru a evita ratacirile la metrou. Gara Montparnasse facea parte deja din itinerariul zilnic.
Dintre locurile de vazut prin Paris, am notat Moulin Rouge, Pantheon-ul, Gradinile Tuileries, dar si Galeriile Lafayette.
Am inceput cu Moulin Rouge. Asa ca, de la Montparnasse am luat metroul spre Place de Clichy, iar de acolo am mers pe jos pe Boulevard de Clichy, nu pe Avenue de Clichy.
Moulin Rouge
Moulin Rouge este un cabaret deschis in anul 1889 de catre Joseph Oller. Moulin Rouge se afla pe Boulevard de Clichy, in apropierea Cartierului Montmartre, in Arondismentul 18 din Paris. Este usor de gasit pentru ca pe acoperis are o moara de vant rosie.
Moulin Rouge este cunoscut ca locul unde s-a nascut cancan-ul. Cancan este un dans de cabaret raspandit in Franta, french-cancan, initial un dans seducator al curtezanelor, apoi a devenit un dans in teatrele de revista si a evoluat intr-o forma de divertisment erotic. Insa astazi Moulin Rouge este o atractie turistica care pune in scena muzicaluri si dansuri de divertisment pentru vizitatori din intreaga lume.
Apoi, in jurul Moulin Rouge, cartierul este un fel de "red district", totul are o trimitere spre erotism si sexualitate. Am continuat plimbarea, pe jos, pe strazi mai mari sau mai mici, spre centrul orasului.
In drumul spre Gara Saint Lazare - Gare Saint-Lazare am ajuns pe Rue de Bucarest, pur intamplator, pentru ca nici cautata cu harta in mana, Strada Bucuresti nu ar fi fost de gasit atat de simplu.
Opera din Paris - Opera de Paris - The Paris Opera
Palatul Garnier - Palais Garnier
Opera Garnier se afla pe Avenue de l'Opera din Paris, o cladire cu arhitectura in stilul neo-baroc, construita de Charles Garnier, o cladire deosebita la vremea sa. Fatada, din marmura si fonta, alaturi de coloane, este decorata in partea de jos cu sculpturi ce descriu manifestari artistice din drama muzicala: Dansul, Armonia, Muzica si Opera.
Gradinile Tuileries - Jardin des Tuileries - The Tuileries Garden
In centrul Parisului, intre Place de la Concorde si pana la Muzeul Luvru, intre Sena si strada Rivoli, se afla cea mai veche gradina franceza, Gradinile Tuileries.
Gradinile Tuileries sunt amenajate in stil italian, cu alei longitudinale si transversale care delimiteaza spatii rectangulare cu diverse plantatii de arbori, peluze, flori si asa mai departe, dar si o fantana. In jurul fantanii sunt multe scaune, locuri bune pentru un timp de relaxare.
Catedrala Magdalena - Magdalenae Cathedral - Madeline Cathedral
Continuand plimbarea prin Paris, desi era mult prea aproape de centru, de la distanta am confundat Catedrala Magdalena cu Pantheonul. Catedrala Magdalena este o biserica in stil grecesc, aflata in imediata apropierea a Place de la Concorde si a Palatului Bourbon - Bourbon Palace.
L'Arc de Triomphe du Carrousel
Revenind la Luvru, am revenit, de fapt, pe acea "axa istorica" a Parisului, la Arc de Triomphe du Carrousel, pe axa Marele Arc de La Defense, Arc de Triomphe de l'Etoile, Bulevardul Champs-Elysees, Obeliscul Luxor din Place de la Concorde, Arc de Triomphe du Carrousel si pana la Luvru.
Situat in Place du Carrousel, unde a fost Palatul Tuileries, L'Arc de Triomphe du Carrousel este lucrat in marmura, are coloane din granit si este decorat cu basoreliefuri care ilustreaza Pacea de la Pressburg, Intrarea lui Napoleon in Munchen, Intrarea lui Napoleon in Viena, Batalia de la Austerlitz, Tratatul de la Tilsit si Batalia de la Ulm.
Podul Alexandru al III-lea - Pont Alexandre III - Alexander The III-rd Bridge
Hotel des Invalides / Musee de l'Armee
De la Arc de Triomphe du Carrousel am mers pe malul Senei spre Hotel des Invalides si am trecut podul, Pont Alexandre III, spre statia de RER. Les Invalides cuprinde mai multe cladiri din Paris, muzee si monumente legate de istoria militara a Frantei, un spital si un azil pentru veteranii de razboi. Multi dintre dintre eroii Frantei, dintre care si Napoleon Bonaparte, sunt inmormantati in zona Les Invalides.
Cum mai devreme am confundat Pantheonul cu Catedrala Magdalena, urmatoarea oprire a fost in Cartierul Latin din Paris, pe malul stang al Senei, in apropiere de Universitatea Sorbona - Universites de la Sorbonne - Sorbonne University. Adica, la Pantheon.
Le Pantheon
Pantheon a fost construit ca o biserica inchinata Sfintei Genoveva (Saint Genevieve), insa, dupa multe modificari in timp, astazi este un mausoleu. Cladirea este un model al neoclasicismului, cu fatada ca a Pantheon-ului din Roma, imbina stilul catedralelor gotice cu stilul clasic.
Gradinile Luxemburgului - Jardin du Luxembourg - The Luxembourg Gardens
La Gradinile Luxemburgului am ajuns exact la ora inchiderii. Gradina Luxemburg fost amenajata in anul 1612 la dorinta Mariei de Medici. Gradina din Arondismentul 6, numita de parizieni Luco, este o gradina privata deschisa publicului larg, un loc de intalnire si plimbari.
Am mers destul de mult apoi pe stradute pana s-a intunecat, am luat metroul si am ajuns in apropiere de Bulevardul Haussmann - Haussmann Boulevard, langa Galeriile Lafayette.
Galeriile Lafayette - Galeries Lafayette
Parisul este renumit pentru magazinele sale, chiar exista oferte turistice cu timp alocat pentru vizite si cumparaturi din marile magazile. Asadar, am simulat o seara cu shopping in Paris, la Galeriile Lafayette.
Istoria Galeriilor Lafayette incepe in anul 1893 prin deschiderea unui magazin in Paris, la intersectia strazilor Lafayette si Chausee d'Antin, aproape de Gara Saint-Lazare. In cativa ani, magazinul s-a extins in mai multe cladiri pe Bulevardul Haussmann, pe Chausee d'Antin, pe Mogador si pe Provence.
S-a mers pe ideea unui bazar oriental, cu marfuri de toate tipurile, tinand mereu cont ca aspectul vitrinelor sa atraga cumparatori. Un magazin aparent exclusivist, pentru doamne, si destul de scump, Galeriile Lafayette se adreseaza tuturor.
Anii '60 au transformat Galeriile Lafayette intr-un centru al modei din Paris, multi designeri lansand colectii pret-a-porter: Cacharel, Pierre Cardin, Yves Saint-Laurent, captand tot mai mult atentia publicului.
Pentru ca nu era inca foarte tarziu pentru a prinde metroul spre hostel, am ramas pentru cina in apropiere. A fost un timp bine venit pentru a nota cateva observatii despre oras, dar nu doar ca turist. Un fel de comparatie, involuntara, intre Marele Paris si Micul Paris, intre Paris si Bucuresti.
Parisul, desi citisem in alte locuri ca ar fi un oras murdar, mi s-a parut un oras ingrijit, unde mai nimic nu este lasat la voia intamplarii sau spre degradare, dar nu numai obiectivele turistice, parcurile si gradinile, ci si zonele mai putin turistice.
Traficul auto in Paris este greoi pe unele strazi, iar utilizarea masinii personale nu este incurajata. Si nu am auzit claxoane. Intr-adevar, sistemul public de transport este foarte bine pus la punct, inclusiv pe timp de noapte. Se incurajeaza mersul pe bicicleta, pistele sunt pe carosabil, uneori in comun cu banda pentru autobuze, dar nicio masina nu foloseste acea banda. Piste pentru biciclete pe trotuar sunt putine, pe trotuarele largi, fara incomodarea pietonilor.
In spatiile publice nu exista acea agresiune a reclamelor stradale si in niciun caz nu am vazut cladiri imbracate in reclame. Publicitatea este prezenta, bineinteles, dar discret.
Parisul, in zonele de interes turistic, este foarte sigur, nu am observat niciun incident care sa dea o stare de insecuritate. Fiecare isi vede de treaba lui, fara insa a deranja in jur, civilizat. In garile mari si aglomerate exista patrule ale armatei sau jandarmeriei care tin zona sub observatie. Insa pe strazi nu am vazut.
Tarziu, am ajuns la o statie de metrou spre Montparnasse si apoi spre hostel, dupa o zi plina petrecuta pe strazi, din loc in loc, prin Paris.
fotografii © KERUCOV .ro / 3 noiembrie 2010
|