29 - 30 aprilie 2009 / Romania, Bucuresti - Turcia, Istanbul
Cel mai mare oras din Turcia este Istanbul, fiind singurul oras din lume care se intinde pe doua continente, Europa si Asia. Se afla pe malul Stramtorii Bosfor, stramtoare care leaga Marea Neagra de Marea Marmara. Deseori Istanbul este gresit considerat capitala Turciei, probabil pentru importanta sa in istorie, economie si cultura, insa capitala Turciei este Ankara.
Numit in trecut Constantinopol, a fost capitala a Imperiului Bizantin, apoi in anul 1453 a fost cucerit de turci, devenind capitala Imperiului Otoman. Dar tocmai in anul 1930, numele orasului a fost schimbat in Istanbul.
In excursie am pornit cu orasul.ro, plecare hotarata undeva prin februarie 2009. Astfel ca, ne-am strans pe 29 aprilie 2009, ne-am urcat intr-un autocar al firmei Murat si am plecat spre Turcia: Giurgiu - Russe - Stara Zagora - Edirne - Istanbul. Transportul asigurat de cei de la Murat a fost grozav. Vama, pasapoarte, vize. In Istanbul am ajuns dupa vreo 12 ore, la 6 dimineata, in zona Laleli. Cum uneori trebuie sa existe niste probleme, acestea au aparut la cazare, neintelegeri care pana la urma s-au rezolvat cu bine.
La hotel doar am lasat bagajele, urmand sa ne intoarcem pentru cazarea efectiva pe la pranz, si am iesit prin oras. Un Istanbul care tocmai se trezea, se aglomera, se umplea de oameni, de marfuri, de carucioare, vanzatori ambulanti si covrigi cu susan si culori.
Desi aveam un plan de atac facut, nu am tinut prea mult cont de el, insa ne-am indreptat spre zona marilor moschei, trecand pe langa altele, pierzandu-ne printre localnici si turisti.
MOSCHEEA ALBASTRA DIN ISTANBUL
Moscheea Imperiala Sultanahmet - Sultanahmet Camii
Moscheea Imperiala Sultanahmet (Sultanahmet Camii) este cunoscuta ca Moscheea Albastra din Istanbul. Numele se datoreaza elementelor decorative din interior, faianta in albastru deschis si alba. Moscheea Albastra este cea mai mare si mai vizitata moschee din Istanbul, insa accesul este gratuit. Bineinteles, descaltatul la intrare este obligatoriu la fiecare moschee.
Moscheea Imperiala Sultanahmet a fost construita dupa semnarea Tratatului de pace de la Zsitvatorok de catre sultanul Ahmed I, intre anii 1609 si 1616. Ideile lui Ahmed I au fost realizate de arhitectul Mehmet Aga, format la scoala arhitectului Sinan, cel mai cunoscut arhitect al Turciei.
AYA SOFIA - HAGIA SOPHIA
Hagia Sophia - Aghia Sophia - Sfanta Intelepciune
Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi a fost trasformata moschee. Prima biserica (basilica) de pe acest loc a fost ridicata de Constantin cel Mare, apoi reconstruita, apoi a ars in timpul Rascoalei Nika. La forma finala a ajuns in timpul Imparatul Iustinian I, fiind foarte importanta pentru Ortodoxismul timpuriu si pentru Imperiul Bizantin. Este un exemplu de arhitectura bizantina. Vizitarea nu este gratuita, iar aglomeratia era destul de mare.
Sultanul Mahomed, cel care a cucerit Constantinopolul, a dat ordin ca Sfâata Sofia sa fie transformata in moschee, insa mozaicuri si picturi ortodoxe inca sunt.
MAREA MARMARA
Marmara Denizi
Dupa ce am taiat de pe lista cele doua importante obiective turistice, ne-am dus pe malul Marii Marmara, sa ne odihnim putin inainte de a merge la hotel pentru a rezolva cazarea. Placut statul pe malul marii, in soare arzator.
SCURTA CROAZIERA PE BOSFOR
Ne-am dus in port pentru o scurta plimbare cu vaporasul. Dupa o iscusita negociere a pretului, am urcat pe vapor. Pentru vreo ora si jumatate ne-am plimbat pe Bosfor, am trecut prin fata Palatului Dolmabahce.
MOSCHEEA NOUA
The Yeni Mosque - New Mosque - The Mosque of the Valide Sultan / Yeni Camii - Yeni Valide Camii
Moscheea Noua (Yeni Camii), aflata langa Bazarul Egiptean (Spice Bazaar), in Eminonu din Istanbul, a fost ridicata in 1597, la dorinta Safiye Sultan, sotia Sultanului Murad III.
Am mers pe langa Bazarul Egiptean (Bazarul de mirodenii), pe stradute de mahala, dar cu un farmec aparte, un exotism oarecum cunoscut, colorat, galagios.
Apeductul Valens (Bozdogan Kemeri), monument al Imperiului Roman, dar si Columna lui Constantin, sunt constructii arhitectonice care amintesc de Imperiul Roman de Rasarit din timpul lui Constantin cel Mare.
Pana in noapte tarziu am tot mers prin Istanbul, chiar si pe la Piata de Peste, cea de langa faleza la Marea Marmara, si apoi iar spre cele doua moschei.
Prima parte a plimbarii prin Istanbul s-a terminat cu bine. Multumirile pentru insotire, ratacire, regasire, imprumut se duc catre Camelia, Gabriela, Alexandru si Serban, un mic grup grozav.
citeste partea a II-a:
Excursie in Turcia, pasi mici prin orasul Istanbul - II
|