De vreo cativa ani, la Prejmer, in judetul Brasov, are loc Festivalul Clatitelor. Ajuns deja la editia a V-a, Festivalul Clatitelor s-a bucurat de succes in anii anteriori, motiv pentru care ne-am indreptat spre acel loc. Bineinteles, ca peste tot in intreaga Romanie, evenimentul a fost imbinat si cu petrecerile legate de Ziua Indragostitilor si Sf. Valentine's Day. Absurdul a invins.
Din Bucuresti am plecat cu un tren accelerat de dimineata, pana in Brasov. A fost frumos drumul pe Valea Prahovei, o ninsoare placuta. Din Brasov am luat microbuzul spre Sfantu Gheorghe si am coborat la Popasul Caprioara.
Repede am aranjat cazarea si ne-am luat in primire camerele, am lasat bagajele si am plecat spre Prejmer. De fapt, corect, Prejmer este centrul comunei formata din satele Prejmer, Lunca Calnicului si Stupinii Prejmerului. In fine, pana in Prejmer am ajuns pe jos, initial pe soseaua spre Sfantu Gheorghe, apoi din cauza traficului intens am intrat pe niste drumuri de tara printre fermele de animale.
PREJMER - Tartlau
Istoric, localitatea Prejmer este legata de cavalerii teutoni care au primit drepturi asupra teritoriului, ei fiind cei care au cladit pana la un moment dat biserica din Prejmer - Tartlau, denumirea saseasca a localitatii.
Biserica Fortificata de la Prejmer
Biserica fortificata de la Prejmer, din hramul "Sfanta Cruce", a fost restaurata intre anii 1960 si 1970. Biserica este cea mai puternica biserica-cetate medievala din estul Europei. Inca din anul 1999, biserica a fost inscrisa pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.
Biserica a fost ridicata initial pe un plan central, in forma de cruce greaca, dar a mai beneficiat de modificari de stil in secolul al XVI-lea.
Cetatea Taraneasca de la Prejmer
Biserica a fost fortificata prin ridicarea unei cetati circulare, inalta si puternica, inconjurata de un sant destul de lat de apa.
Cetatea construita in forma de cerc, are ziduri groase de pana la 4 metri si inalte de peste 12 metri, are bastioane, porti de fier si poduri care se ridicau. In cetate este un dispozitiv de lupta faimos: "Orga mortii", pe care se asezau mai multe archebuze care trageau simultan, producand panica si pierderi masive in randurile dusmanului.
Cum organizarea Festivalului Clatilor era la inceput, nu am gasit clatite si am plecat spre Popasul Caprioara. Dar, la drumul de intoarcere am taiat direct pe camp, trecand mai usor sau mai greu prin santurile pentru irigatii agricole. Pe seara, in restaurantul Popasului Caprioara a fost o mica petrecere carnaval.
Din BRASOV, spre Bucuresti
Ne-am trezit de dimineata, am stat la cateva cafele si apoi am luat microbuzul sa ajungem in Brasov. In Brasov, ne-am plimbat pe stradute inguste, apoi pe sub Tampa unde era multa zapada. Incet - incet, ne-am indreptat spre gara din Brasov sa luam acceleratul spre Bucuresti.
FINAL
fotografii © KERUCOV .ro | Prejmer si Brasov, judetul Brasov, 14 - 15 februarie 2009
|