Intre Moldova, Muntenia si Transilvania, la curbura Carpatilor, sunt Muntii Vrancei, munti care inca isi mai pastreaza aerul de zona salbatica, nepoluata.
Muntii Vrancei fac parte din Carpatii Orientali, iar impreuna cu Muntii Bretcului si Muntii Buzaului formeaza partea estica, marginiti de depresiunea Brasovului la Nord, de Subcarpatii Curburii la Est si de Valea Carpatica a Buzaului in partea de Sud-Vest.
Cel mai inalt varf din Muntii Vrancei este Varful Goru cu 1785 de metri altitudine, inaltimea lor medie fiind de 1500 de metri. Muntii Vrancei au fost repopulati cu capre neagre, acestea putand fi intalnite pe Valea Tisitei.
Satul LEPSA, Comuna Tulnici, Judetul Vrancea
Satul Lepsa este situat in partea nord-vestica a Depresiunii Vrancei, la poalele Muntilor Vrancei, pe cursul inferior al raului Putna. Locul uimeste prin liniste si aer curat, cu toate ca se practica agroturismul si este ticsit de vile sau pensiuni turistice.
In Muntii Vrancei sunt trei rezervatii naturale:
Rezervatia Forestiera Lepsa - Zboina, accesibila prin statiunea Soveja.
Rezervatia Forestiera si Geologica Cheile Tisitei
Rezervatia Geologica si de peisaj Cascada Putnei
REZERVATIA GEOLOGICA SI DE PEISAJ
CASCADA PUTNEI
Rezervatia Cascada Putnei este mai mica dintre rezervatiile din Muntii Vrancei, are o suprafata de aproximativ 10 hectare. Rezervatia cuprinde o portiune a defileului raului Putna, sapat in aval de satul Lepsa, in formatiuni predominante de gresie. Cascada masoara 76 de metri lungime, iar diferenta de nivel este de 14 metri.
Cascada Putnei impresioneaza prin detaliile gasite in interiorul albiei, modelata prin eroziunea rocilor si tectonizarea formatiunilor geologice.
REZERVATIA NATURALA TISITA - REZERVATIA FORESTIERA SI GEOLOGICA CHEILE TISITEI
Rezervatia naturala, aflata la 850 de metri altitudine, are o lungime de aproape 5 kilometri, fiind una dintre cele mai extinse zone protejate de pe teritoriul judetului Vrancea.
Rezervatia este formata din padurile de pe Masivul Tisaru si Cheile Tisitei, o vale adanca si ingusta, sapata de paraul Tisita.
Flora si fauna sunt interesante, cu numeroase specii rare, precum capre negre, ursi, caprioare sau cerbi.
Zona are o frumusete salbatica. Drumul se ingusteaza de cateva ori, trece peste stanci, trece peste apa, sau pe langa pereti de piatra.
Cu toate ca Vrancea este cunoscuta ca zona cu cea mai intensa activitate seismica din Romania, frumusetea peisajul salbatic a alungat orice teama.
Pentru cateva zile de liniste si relaxare, scoase din monotonie cu drumetii usoare prin locuri foarte frumoase, Muntii Vrancei sunt o alegere foarte buna.
Fotografii: © KERUCOV .ro 19 iulie 2008
|