Capitala antica a Regatului Nabateean, Petra din Iordania, este cunoscut in lume ca orasul sculptat direct in stanca. Vreme de mai bine de 1000 ani nu s-a mai stiut nimic despre el si, abia in anul 1812, orasul pierdut Petra a fost redescoperit de Johann Ludwig Burckhardt, un explorator elvetian.
Nabateenii formasera in antichitate una dintre cele mai importante civilizatii din Orientul Apropiat. Din alfabetul nabateenilor s-a creat alfabetul arab in care a fost scris Coranul.
Teritoriul controlat de Regatul Nabateean se intindea de la Marea Moarta pana la Marea Rosie, iar Petra nu era doar un oras fortareata, ci si un important nod al rutelor caravanelor care se indreptau spre Gaza, spre Damasc sau care traversau desertul catre Golful Persic.
Insa, in timpul dominatiei Imperiului Roman rutele comerciale s-au mutat pe mare. Mai mult, in anul 363 dH, un puternic cutremur de pamant a distrus multe cladiri din oras, afectand sistemul de colectare a apei care asigura viata in Petra, conducand astfel catre declin.
Constructiile in stanca rosietica de la Petra dezvaluie doua stiluri, nabateean si greco-roman. De-a lungul secolelor s-au fixat si influente egiptene sau siriene.
Pentru a ajunge la principalul monument sculptat in roca, se parcurge un culoar lung de peste 1 kilometru, destul de ingust si foarte inalt, numit "The Siq". Drumul poate fi parcurs pe jos sau pe magari.
Comoara din Petra este acel monument sculptat in stanca, inalt de 43 de metri si lat de 30 de metri, numit "The Treasury". Beduinii din zona l-au numit astfel deoarece credeau ca undeva in interior sau sunt ascunse comori nepretuite.
Petra este de neimaginat si totul este si mai frumos cand nu sunt foarte multi turisti, se poate vedea adevarata fata a locului.
Dar, ce este cel mai frumos este contactul cu oamenii locului care inca mai locuiesc in grote, cu toate ca au case in satele invecinate.
Beduinii sunt prietenosi si povestesc turistilor despre viata lor.
Privelistile sunt ametitoare, cand te astepti mai putin, vezi cate o roca sculptata, grote sau morminte, spatii care te lasa fara cuvinte. Minunat!
Petra face parte din patrimoniul mondial al UNESCO din anul 1985 si este una dintre Cele 7 Noi Minuni ale Lumii.
Bineinteles, interesul turistic pentru orasul antic a crescut dupa ce la Petra s-a realizat in 1989 filmul de aventuri "Indiana Jones si Ultima cruciada" (titlu original: Indiana Jones and the Last Crusade) cu Harrison Ford si Sean Connery in rolurile principale.
UN POPAS PE PLAJA DE LA MAREA MOARTA
Marea Moarta este o mare continentala, singura apa curgatoare care o alimenteaza fiind raul Iordan.
Datorita salinitatii sale ridicate, in Marea Moarta nu exista viata, cu exceptia unor bacterii anaerobe.
Marea Moarta, cunoscuta si ca Marea Sarata sau Marea de Asfalt, este o atractie turistica nu numai prin
concentratia ridicata in sare a apei care mentine corpul la suprafata, ci si pentru efectele benefice in cazul diverselor afectiuni respiratorii sau ale pielii.
Titlul articolului: Excursie la Petra, orasul din Iordania sculptat in stanca
publicat pe
14 aprilie 2008
A Trip to Petra, Jordan's City Carved in the Rock
Autorul articolului: Ira - citeste si alte articole publicate de Ira
Categoria articolului: lumea in zbor - citeste si alte articole din categoria lumea in zbor